30.07.2011

Varolmayan 45'likler Serisi #5 Akrep Nalan - Çingene Pembesi

Sanal 45'lik (2011 AA Homemade/Siyah Plak)
A Yüzü: Çingene Pembesi
B Yüzü: Çağır Beni


90'lı yılların ilk yarısında sadece iki albüm yaptığı halde Akrep Nalan, sevenleri tarafından hâlâ unutulmayan bir sanatçı oldu. Dağ Çiçeği adını verdiği ilk albümünü 1991 yılında ADA Müzik'ten yayınlayan Akrep Nalan'ın Zil Zurna Sevdalar adlı ikinci albümü de 1994'de Fono Müzik'ten çıkarmıştı. Bildiğim kadarıyla her iki albüm de uzun süredir piyasada bulunmuyor. Kısa bir süre öncesine kadar sanatçının resmî web sitesinde bu iki albümdeki tüm şarkıları mp3 olarak indirmek mümkündü. Şu andaysa sitedeki ilgili sayfa, şarkıları sadece online olarak dinleme olanağı veriyor. 1990'larda haftalık düzenli olarak tuttuğum liste defterlerimde; Akrep Nalan ilk albümünde yer alan Çağır Beni'yle 14 Ekim 1991'de 1 Numara olmayı başarmıştı.
Yine aynı yıllarda Mercury adlı grubuyla çalışmalar yapmakta olan şarkıcı ve müzisyen Murat Çekem, şarkıya hem söz yazarı hem de besteci olarak imza atmıştı. Varolmayan 45'likler serisinin beşincisinde B yüzü şarkısı olarak Çağır Beni'yi seçtim. Farklı bir firmadan yayınlanmış olsa da, müzik endüstrisinde kimi zaman eski hit şarkıların bu şekilde kullanıldığı görülür ne de olsa.
Varolmayan 45'liğimizin A yüzü için seçtiğim Çingene Pembesi, Akrep Nalan'ın ikinci albümünde yer alıyor. Yine kendi listelerime baktığımda, şarkının 27 Haziran 1994 tarihinde 2 numaraya kadar çıktığını görüyorum. O günlerde Tindersticks'in ilk albümündeki şarkıların peş peşe 1 numaraya çıkmasından olsa gerek Çingene Pembesi ne yazık ki listelerimde zirveye çıkamamıştı.
Bu hatamı telafi etmek yıllar sonra Billboard Türkiye dergisinin 2007 yılı Eylül ayında yayınlanan köşe yazıma kısmet oldu. Kıyıda köşede bırakılmış, kıymeti bilinmemiş şarkılar arasından seçtiğim beş şarkının biri de Çingene Pembesi oldu. Sözlerini Naşide Göktürk'ün yazdığı, bestesini ise Yeni Türkü'nün kurucularından Selim Atakan'ın yaptığı Çingene Pembesi, benim nazarımda 45'lik olarak yayınlanmayı en çok hak eden şarkılardan biri...

2 yorum:

Cemal Öktemer dedi ki...

Sayenizde kendimizi daha özel hissediyoruz. Paylaşımlarınız daim olsun.

BeYHuDe dedi ki...

Çok uzunca bir süre 'Çingene pembesi' en sevdiğim şarkılardan biri oldu; neden başkalarının farkedemediğini çok sık düşündüğüm... Demek, farkedilmiş.
Sanal 45likler projesi çok ilginç ve keyifli, teşekkürler...