13.07.2011

Varolmayan 45'likler Serisi #3 Vega - Bu Sabahların Bir Anlamı Olmalı

Sanal 45'lik (2011 AA Homemade/Kırmızı Şeffaf Plak)
A Yüzü: Bu Sabahların Bir Anlamı Olmalı
B Yüzü: Bu Sabahların Bir Anlamı Olmalı (Radio Dance Mix)


Vega'nın ikinci albümü Tatlı Sert, Universal Türkiye tarafından 2002 yılında yayınlandı. İlkiyle kıyaslandığında bu ikinci albüm çalışmalarında grubun büyük bir ilerleme kaydettiği açıkça kendini belli ediyordu. Albümün ilk baskısı tükenmek üzereyken grubun albümde yer alan iki şarkısı radyolarda çalmaya başlamış, kısa bir süre sonraysa "resmen" bir radyo hit'ine dönüşmüştü. Bu şarkılardan ilki olan İz Bırakanlar Unutulmaz'ı, 2004 sonunda mANGa grubu Sony'den çıkan ilk albümlerinde Vega'yla beraber tekrar yorumladılar. Grubun yavaş yavaş ve derinden "hit"e dönüşen diğer şarkısı ise Bu Sabahların Bir Anlamı Olmalı oldu. Bu iki şarkının yer aldığı Tatlı Sert'in müzikseverlere ulaşması ne yazık ki 2004 yılında Universal Türkiye'nin kapısına zincir vurulması nedeniyle sekteye uğradı. Sadece tek baskısı yapılan albümü uzun süre piyasada bulmak mümkün olmadı. Ta ki 2007 yılında üzeinde yine Universal etiketi bulunan, yapım tarihi 2003 olarak belirtilmiş Tatlı Sert 2 piyasaya sürülene kadar... (Universal Türkiye kapandıktan sonra şirketin elinde bulunan mallar haczedilmiş, bir süre sonra açık arttırmayla satışa çıkarılan bu mal varlığının içindeki yer alan CD'ler de çeşitli şirketlerce toptan satın alınmıştı. Bu CD'ler daha sonraki yıllarda Megavizyon, D&R ve Seyhan Müzik gibi müzik mağaza zincirlerinde ucuz fiyatlarla tüketiciye ulaştırıldı. Sanırım Tatlı Sert 2, Universal Türkiye tarafından 2003 yılında hazırlanıp basılmış ancak satışa çıkarılamadan Universal'in iflas etmesi üzerine depolarda kalmıştı.) İki CD'lik bu özel baskıda orijinal albümün yanı sıra bir de bonus CD yer alıyordu. Bu özel CD'de Bu Sabahların Bir Anlamı Olmalı'nın radyolar için hazırlanmış dans miksinin yanı sıra, albümdeki şarkılardan Bihaber ve Desem de İnanma'nın üçer farklı versiyonu bulunuyordu. Varolmayan 45'likler serisinin üçüncü plağının A yüzünde Bu Sabahların Bir Anlamı Olmalı'nın albüm versiyonu, B yüzünde ise bonus CD'de de yer alan şarkının Radio Dance Mix'i yer alıyor.
Benim Vega'ya olan sevgimin başlangıcı da bu iki şarkıydı. Ancak onları diğer gruplardan ayırmamı sağlayan üçüncü albümleri Hafif Müzik oldu. Özellikle bu albümlerindeki şarkı sözleriyle aynı dönemin gruplarından fersah fersah önde giden Vega'nın (üçüncü albümden itibaren geriye kalan) iki elemanı Deniz Özbey ve Tuğrul Akyüz'le 5 Şubat 2006 tarihinde tanışma fırsatı buldum. (Tarihi çok iyi hatırlıyorum zira Deniz Özbey Hafif Müzik albümünün kartonetini imzalarken "Atilla ile bugün tanıştık" diye not düşmüştü.) Akşam gazetesinde çalıştığım yıllarda epey fazla sayıda sanatçıyla tanışmış veya röportaj yapmıştım. Vega'nın aynı zamanda evli olan iki elemanı, tanışmaktan ve sohbet etmekten en çok hoşlandığım sanatçılardan oldular. (Bu sanatçılardan bir diğeri olan sibelalaş için de bir Varolmayan 45'lik düşünüyorum önümüzdeki günlerde...)

1 yorum:

MK dedi ki...

Ben 2003 yılında Tatlı Sert 2 albümünü (2-CD şeklinde olan) satın almıştım. Bende var, dinlerim hala. Bonus disk'teki Serkan Hökenek tanışması, grubun evrilmesini sağlamıştır. Ayrıca 2002 gibi sanırım Mert Koral gruptan ayrılmıştı. İlk albümleri Tamam Sustum! için de radyolarda çalınan Tamam Sustum! ve Alışamadım Yokluğuna şarkılarına, NR1 Müzik'ten çıkan Bumerang ikilisi tarafından remix versiyonları yapılmıştı. Radyo dans miski gibi. İkisi de başarılı idi. Promo olarak CD-R baskıları var sanırım. Discogs.com'dan bakabilirsin. Hatta o dönem Teoman'da yeni yeni remix denemelerine açıktı, ki sonra albümlerinden bazıları için remix EP, single yayınladı. NR1 baskılı Tamam Sustum! albümü yeniden basılmadı. Tatlı Sert için de remixleri güzel olunca ve radyolarda favori olunca, hayranlara 2-disk albüm olarak yeniden sundular. Tatlı Sert 2 oldu 2003 yılında. Sonra Universal battı. MP3 çılgınlığı tavan yaptı. CD'ler satılmamaya, bir albüm 5 TL olmaya başlamıştı. Raks Müzik, yan şirketleri, Universal Müzik Türkiye A.Ş.'nin bir kısmını Avrupa Müzik satın aldı. Çoğu eski kataloğu da dijital olarak, bazı çok satan albümleri de yeniden fiziksel olara CD basarak, yeniden satışa sundu. 7-inch plağı görünce, aaa plak baskısı mı varmış diye bir şok yaşadım ama güzel bir hayal ürünüymüş. Delinin Yıldızı albümü 12-inch plak olarak basıldı Haziran 2018'de. Umarım Sony TR de gaza gelip, Hafif Müzik'i yeniden master edilmiş, 180 gram 12-inch plak halini yayınlar. Ki en güzel albümleri. Keşke ilk albümü de en azından iTunes'te dijital yayınlansa.