15.07.2010

Arda Kardeş - Oy Anam Oy (Mamy Blue)

45'lik Plak (Melodi Plak 71006)
A Yüzü: Oy Anam Oy (Mamy Blue)
B Yüzü: Arda'nın Masalları

Dünyanın 10'larca dilinde yüzlerce kez yorumlanan Mamy Blue Türkiye'de de büyük bir ilgi gördü ve hemen bu popüler besteye Türkçe sözler yazıldı. Şarkının (televizyonlarda oynayan eski Yeşilçam filmleri sayesinde) hâlâ hatırlanan ve o günlerde en çok ilgi gören Türkçe versiyonu Arda Kardeş'in seslendirdiği Oy Anam Oy oldu. 1971 yılında henüz dört yaşında olan Arda Kardeş aslında plağı kaydeden Dün Bugün Yarın'ın elemanlarından Şanar Yurdatapan'ın oğluydu.
24 Kasım 1971 tarihli Hey dergisinde yayınlanan bir ilanla piyasaya çıktığı duyurulan 45'lik kısa sürede orijinali kadar ilgi gördü ve 15 Aralık 1971 tarihli Hey listelerine 47 numaradan giriş yaptı. Listelerde yavaş yavaş yükselişe geçen plak 15. haftasında 22 Mart 1972 tarihli Hey listelerinde 2 numara olmayı başardı. (Aşağıdaki resim heydergileri.com sitesinden alınmıştır.)
Bu ilk plağının elde ettiği başarı sayesinde Arda Kardeş de müzik basınının gözdesi oldu. Hey dergisi, küçük şarkıcıyı 15 Aralık 1971 tarihli sayısında okuyucularına ayrıntılarıyla tanıttı.
9 Şubat 1972 tarihli sayısında Hey dergisinin arka kapağı da Arda Kardeş'in bir posterine ayrılmıştı. Arda Kardeş'in daha sonra üç 45'liği daha yayınlandı. Bunların 1974 yılında piyasaya çıkan sonuncusunun A yüzünde yer alan Pis Sinek şarkısı, The Doors grubunun Jim Morrison'un ölümünün ardından yakalayabildiği tek hit'i The Mosquito'nun Türkçe versiyonuydu.

1 yorum:

musicc dedi ki...

10 numaradki tansu kim acaba ? tansu çiller mi yoksa ? Attila bebeğim bu konuda aydınlat bizi