18.11.2010

John Travolta - Greased Lightnin'


45'lik Plak (Türkiye Baskısı/ Sonora 041)
A Yüzü:Razzamatazz - John Travolta
B Yüzü:Greased Lightnin' - John Travolta

Grease Soundtrack albümünden yayınlanan ülkemizde üçüncü, Amerika'da beşinci, dünyanın diğer ülkelerindeyse altıncı ve son single John Travolta'nın filmde arkadaşlarıyla birlikte seslendirdiği Greased Lightnin' oldu. Ülkemizde ilk iki 45'liği yayınlayan West firması tarafından değil de bir başka "yasal korsan" şirket olan Sonora etiketiyle piyasaya çıkan plak, 1978 yılında basılmasına rağmen Hey dergisinin listelerine 15 Ocak 1979 tarihinde Top 20'ye aday şarkılardan oluşan Tip 20 listesinin 19. sırasından girdi. Plak aynı listenin 15. sırasına yükseldiği bir sonraki haftasında Hey dergisi yazarları tarafından değerlendirildi ve üç yıldıza layık görüldü.Bu kısa eleştiri/ tanıtım yazısında "Dünya sinemasının 1 numaralı adamı John Travolta'nın, Rock'n'Roll'ün dönüşü sayılabilecek bir hareketin içinde yerini bulduğu"na değinilerek "Travolta'nın 1958-60'ların modasını, coşturucu bir ritme sahip Razzmatazz'da gösterdiği, plağın B yüzündeki Grease filminin parçalarından Greased Lightnin'le de parladığı" belirtiliyordu. Greased Lightnin' ülkemizde yayınlanan 45'liğin B yüzünde yer alırken, A yüzüne Travolta'nın ilk kez 1977 yılında yayınlanmış olan Razzamatazz adlı şarkısı konmuştu.
Kapağa diğer ülkelerdekine benzer bir resim seçilmiş olmasına rağmen (sanırım) fazla masraf olmasın diye baskı sırasında sadece kırmızı ve siyah renk kullanılmıştı. (O yıllarda dört renkten oluşan baskı pahalıya mâl olduğundan dolayı plak kapakları çoğu zaman bu renklerden biri ya da ikisi seçilerek baskıya gönderilirdi.)...

Vinyl 7" Single (French Edition/ MIR BSS 042)
A Yüzü Greased Lightnin' - John Travolta
B Yüzü:Baby I Could Be So Good At Lovin' You - John Travolta

Greased Lightnin' single olarak Fransa'da birkaç farklı şekilde satışa sunuldu. Benzer resimler ve farklı tasarımların kullanıldığı bu baskılar özellikle B yüzüne seçilen şarkılar nedeniyle birbirinden farklıydılar. Travolta'nın bir önceki single'ı Sandy'nin diğer yüzde kullanıldığı baskının dışındaki bir diğer versiyonun B yüzü için, yine sanatçının 1977 yılında kaydettiği şarkılardan Baby I Could Be So Good At Lovin' You'nun seçilmişti. Plağın Billboard Hot 100'de 47 numaraya kadar yükselebilen Amerikan baskısında arka yüz için seçilen şarkıysa Grease Soundtrack'inde de yer alan Sha-Na-Na'nın Rock 'N' Roll Is Here To Stay'i oldu.
70'li yıllarda ne yzaık ki ülkemize gösterime giremeyen Grease filmindeki sahnelerden o günün gençliği ancak dergiler vasıtasıyla haberdar olabildi. Hey dergisi tüm dünyayı kasıp kavuran Grease fırtınasını sık sık sayfalarına taşımayı ihmal etmedi. Travolta'nın filmde Greased Lightnin'i icra ettiği sahnelerin yer aldığı yukarıdaki sayfalar derginin 28 Ağustos 1978 tarihli sayısında yayınlandı.

Hiç yorum yok: