27.09.2011

1.Topluiğne Beste Yarışması Şarkıları

1. Topluiğne Beste Yarışması Şarkıları
2011 ((Ev Yapımı- El Tasarımı Sanal Dijital Albüm)
1974 Hafif Müzik Derneği 1. Topluiğne Beste Yarışması'nda dereceye giren tüm şarkılar ve diğer finalistler
DERECEYE GİREN ŞARKILAR:
1.- Unutama Beni - Esmeray (Erol Tanır)
2.- Al Beni Çal Beni - Nilüfer (Tuğrul Dağcı)
3.= Hey Gidi Dünya Hey - Ali Kocatepe (Ali Kocatepe)
3.= Geli Geliver - Erol Evgin (Bülent Posam/Selmi Andak)
4.- Yol Ver - Ertan Anapa (Metin Cengiz)
5.- Özlem - Uğur Işık (Aşık Veysel/Uğur Işık)
6.- Umut - Muzaffer Uludağ (Muzaffer Uludağ)
7.- Bir Bardak Aşk - Rana Alagöz (Taylan Kök/Selcuk Alagoz)
DİĞER FİNALİST ŞARKILARDAN SEÇMELER:
1- Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Ölüm - Asu Maralman (Karacaoğlan/Baha Boduroğlu)
2- Yanımda Sen Olmayınca - Güzin (Baha Boduroğlu)
3- Menekşenin Moru - İskender Doğan (İskender Doğan)
4- Dudilli - Modern Folk Üçlüsü (Şeref Canku)
5- İki Gönül Bir Olsun da Samanlık Seyran Olsun - Özdemir Erdoğan (Özdemir Erdoğan)
1974'ün ilk günlerinde CHP ve MSP'nin bir araya gelerek oluşturduğu koalisyon hükümetinin gerçekleştirdiği en hayırlı işlerin başında TRT'nin yönetimine İsmail Cem'in getirilmesi olmuştu. İsmail Cem'in başkanlığa getirildikten sonraki ilk önemli icraatı ise Hafif Müzik Derneği'nin işbirliğiyle TRT bünyesinde bir beste yarışması düzenlemek oldu.1.Topluiğne Beste Yarışması adıyla, bütün bestecilere açık olarak düzenlenen yarışmanın şartları aynı yılın ilk aylarında gazete haberleriyle halka duyuruldu. Adından da anlaşılacağı gibi ileriki yıllarda da düzenlenmesi planlanan yarışma ne yazık ki bir daha tekrarlanmadı ve yerini 1975'den itibaren yine TRT tarafından düzenlenen Eurovision elemelerine bıraktı.
Yarışmayı Hafif Müzik Derneği adına Şanar Yurdatapan ve Atilla Özdemiroğlu organize etmiş, yarışmanın sonucunu tayin edecek jüri ise halkın içinden seçilmişti. Yarışmanın ön elemeleri 18 Mayıs 1974 cumartesi günü İTÜ Maçka Maden Fakültesi konferans salonunda yapıldı ve ertesi gün TRT'nin Tele-Spor programında yayınlandı. Kalabalık bir seyirci kitlesinin izlediği programın ilk bölümünden dokuz, ikinci bölümünde ise 10 şarkı yarıştı. "16-25 yaş" ve "25-80 yaş" arası olmak üzere toplam 109 kişiden oluşan iki farklı jürinin verdiği oylar müzik yazarlarından kurulu bir Sayım Komitesi tarafından değerlendirildi ve 1. Topluiğne Beste Yarışmasının ön elelemelerinde en yüksek puanı alan sekiz şarkı bir hafta sonra yine aynı salonda yapılacak olan finalde yarışmaya hak kazandı. İlk sekizde yer alan şarkıların adları, seslendirenleri, bestecileri ve aldıkları oylar sırasıyla şöyleydi:
1- Unutama Beni - Esmeray (Erol Tanır) -65 oy
2- Hey Gidi Dünya Hey - Ali Kocatepe (Ali Kocatepe) -53 oy
3- Geli Geliver - Erol Evgin (Selmi Andak) -53 oy
4- Bir Bardak Aşk - Rana Alagöz (Selçuk Alagöz) -47 oy
5- Al Beni Çal Beni - Nilüfer (Tuğrul Dağcı) -46 oy
6- Yol Ver - Ertan Anapa (Metin Cengiz) -43 oy
7- Umut - Muzaffer Uludağ (Muzaffer Uludağ) -39 oy
8- Özlem - Uğur Işık (Uğur Işık) -39 oy
Ön elemelerde jüriden yeterli oyu alamayarak ilk sekize giremeyen ve elenen 11 şarkının adları, seslendirenleri, bestecileri ve aldıkları oylar ise şu şekilde sıralanıyordu:
9- Menekşenin Moru - İskender Doğan (İskender Doğan) -37 oy
10- Gözyaşı - Yurdaer Doğulu (Yurdaer Doğulu) -32 oy
11- Dudilli - Modern Folk Üçlüsü (Şeref Canku) -26 oy
12- İki Gönül Bir Olsun da Samanlık Seyran Olsun - Özdemir Erdoğan (Özdemir Erdoğan) -24 oy
13- Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Ölüm - Asu Maralman (Baha Boduroğlu) -23 oy
14- Yanımda Sen Olmayınca - Güzin (Baha Boduroğlu) -23 oy
15- Doğdum Ağladım - Kayhan (Reyman Eray) -20 oy
16- Bilmem Nasıl Kandırsam - Fatoş Balkır (Ramazan Tetik) -15 oy
17- Kadınım - Atilla Yelken (Atilla Yelken) -12 oy
18- Hepsi Laf - Ülkü Üst (Erdener Koyutürk) -11 oy
19- Umut veya Yarın - Nonna Bella (Nonna Bella) -10 oy
Hafif Müzik Derneği'nin düzenlediği ve TRT'nin naklen yayınladığı 1.Topluiğne Beste Yarışması'nın finali 26 Mayıs 1974 Pazar günü İTÜ Maden Fakültesinin konferans salonunda yapıldı. Bir hafta önceki ön elemelerde jüriden en yüksek oyu almış olan Esmeray'ın seslendirdiği Unutama Beni yine en yüksek oyu almayı başarır ve yarışmanın galibi olur. En yakın rakibinin aldığı oyun iki katından fazla bir oyu jüriden almayı başaran Esmeray'ın şarkısının bestecisi olarak kayıtlara geçen Erol Tanır aslında genç şarkıcının kocası Şemi Diriker'den başkası değildi. Diriker, takma isimle yarışmaya katılan tek besteci değildir. Yarışmayı ikinci sırada bitiren Nilüfer'in seslendirdiği Al Beni Çal Beni de Şanar ve Onur Yurdatapan kardeşlerin ortaklaşa yaptıkları eserlerde kullandıkları takma bir isim olan Tuğrul Dağcı imzasını taşımaktaydı. O günlerde en popüler günlerini yaşamakta olan Nilüfer favori olarak gösterilmesine rağmen yarışmanın birinciliğini adını henüz çok az kişinin duymuş olduğu bir isim olan Esmeray'a kaptırmıştı.
Yarışmanın üçüncülüğünü ise eşit miktarda oy alan Ali Kocatepe ve Erol Evgin'in seslendirdiği iki şarkı paylaşıyordu. Yarışmanın final gününde jürinin verdiği oylar sonrasında sıralama şu şekilde gerçekleşti:
Yarışmanın artıları ve eksileri daha sonra başta Hey dergisi olmak üzere birçok derginin sayfalarında geniş şekilde ele alındı. 1.Topluiğne Beste Yarışmasında finale kalan sekiz şarkı ve ön elemelerde takılarak finale yükselemeyen yedi şarkı (yukarıdaki listede 9. sırayla 15. sıra arasında yer alan besteler) daha sonra 45'lik plak olarak yayınlandı. Bu 15 adet 45'likten ulaşabildiğim 13 tanesine B yüzleriyle beraber peş peşe bir sonraki yazımda yer vereceğim.

Hiç yorum yok: