22.04.2011

# 83 Funda - Affetmem

45'lik Plak (Doğan Plak/517)
A Yüzü: Affetmem (Funda)
B Yüzü: Sen (Funda)

Hey dergisinin 4 Temmuz 1977 tarihli sayısında yer alan Dilek Kutusu sayfasında "Şarkıcı Funda'nın kısaca tanıtılması"nı isteyen İstanbullu bir okur, şu şekilde aydınlatılıyordu:
Lise sıralarında öğretmenlerinin kendisine "senin müzikle hiçbir bilgin yok" demesine kızarak şarkıcı olmaya karar veren Funda adını Çaresizim adlı plağıyla duyurdu. Şarkıcılığın ötesinde Funda'nın bir de şairliği var. İlkokul yıllarından beri devamlı şiir yazan şarkıcı şarkılarının güftelerini de kendisi yapıyor. Sesini sadece plaklardan dinleyebiliyoruz Funda'nın. Zira şarkıcı heyecanlı olduğunu öne sürerek sahneye çıkmayı reddediyor. Halen nişanlı ve konservatuar öğrencisi olan Funda mezun olduktan sonra müzik öğretmenliği yapmak niyetinde. Şimdilik düğün hazırlıkları ile plak çalışmalarını birlikte yürütüyor.
1976 yılında ilk 45'liği Çaresizim'le ismini duyuran Funda aynı yılın sonlarına doğru yayınlanan ikinci plağı Affetmem'le başarılı çıkışını sürdürmeyi başardı. Şarkı sözlerini ve bestelerini kendisi yazdığı için birçok müziksever o günlerde Funda'nın ileriye kalacak bir isim olacağını düşünüyordu. Ancak genç şarkıcı burjuvayı eğlendirmek istemediği için gazino sahnelerine çıkmayı reddettiğinden dolayı müzik kariyeri sadece iki 45'lik ve birkaç televizyon programıyla sınırlı kaldı (Oysa ki o yıllarda tüm Türkiye'yi kapsayan bir çok turne düzenlenmekteydi, Funda -sanırım yaşı çok genç olduğu için- onlara da katılmamayı tercih etti).
Affetmem şarkısının sonraki yıllarda futbol marşlarındaki seyircilerin diline pelesenk oluşu bile Funda'yı müzik dünyasına döndürmeye yetmedi. Genç şarkıcı iki plağının yayınlandığı 1976 yılının sonunda Hey dergisinin okurları tarafından Yılın Ümit Veren 6. Kadın Şarkıcısı seçilmekle kaldı.
Hâlâ hatırlanan bir şarkı olmasına rağmen Funda'nın ikinci ve son 45'liği Affetmem yayınlandığı tarihlerde girdiği Hey listelerinde iyi bir grafik çizememişti. Hey dergisi plak yayınlandıktan kısa bir süre plağa eleştiri sayfalarında yer vermiş; "Kendi besteleri ve Zafer Dilek'in düzenlemeleri ile Funda, ilk 45'liğini aratmıyor" yorumunda bulunmuştu. Funda'nın bu ikinci plağıyla "bir yenilik getirdiği"ni de söyleyemeyen dergi yazarları "Aşk temasını işleyen ve sevenlere seslenen iki şarkısında da" Funda'nın kusursuz söylediğini belirtmeyi unutmamışlardı. Dergi bunca güzel söze karşılık plağa sadece, "şöyle-böyle" anlamına gelen üç yıldız vermekle yetinmişti. Funda'nın ikinci 45'liğindeki şarkıların isimleri kapakta Sen ve Affetmem olarak sıralansa da plak göbeklerine bakınca A yüzünde Affetmem'in yer aldığı görülüyor.
Affetmem ilk olarak 2005 yılında Ossi Müzik'in yayınladığı Bir Zamanlar serisinin ilk albümüyle CD'ye aktarıldı. Bu albümün kartonetinde Funda'yı ve şarkısını günümüz müzikseverlerine tanıtma görevini müzik yazarı Murat Meriç üstlenmişti.
Aynı firma tarafından 2009 yılında yayınlanan 14 Yılın En İyi 45'liği albümünde de yer alan Affetmem'i 2008 yılında Zilli Perküsyon grubu sanatçının kendisiyle birlikte tekrar yorumladı.Bu yorum aynı yıl piyasaya çıkan Cahide Sayfiye albümünde de kullanıldı. 2009 yılında Murat Uncuoğlu ve Emre HC'nin Bir Zamanlar Remix albümünde kullanmak üzere seçtikleri 10 şarkıdan biri de Affetmem oldu.
Funda'nın ikinci 45'liğinin B yüzünde yer alan Sen ise, 2008'in son aylarında yayınlanan Bir Zamanlar serisinin Özel albümü Keşfedilecek Plaklar sayesinde müzikseverlere ulaştı.

Hiç yorum yok: