22.02.2011

Black Blood - Chicano


45'lik Plak (Türkiye Baskısı/ Discovox 8001)
A Yüzü: Chicano
B Yüzü: Avenue Louise

Dünyada ve ülkemizde ilk olarak 1975 yılında A.I.E. (A Mwana) adlı şarkılarıyla tanınan Black Blood grubu ikinci hit'lerini yine aynı yıl içinde yayınladıkları Chicano ile yakaladı. Zaire'li şarkıcı Steve Banda Kalenga, Angola'lı müzisyen arkadaşlarıyla ilk olarak Jaspar adıyla kurduğu grubunun adını daha sonra Black Blood olarak değiştirdi. Belçikalı prodüktör Michel Jaspar'la tanışmalarının ardından piyasaya çıkardıkları ilk single'ları ile grup Fransa ve Belçika'da 1 numaraya çıkmayı başardı.
Daha sonra Bananarama ve Ottawan gibi gruplar tarafından cover'lanacak olan grubun ilk hit'i A.I.E. (A Mwana)'nın Türkçe versiyonu yoksa da ikinci 45'likte yer alan Chicano hemen sıcağı sıcağına Lale Belkıs tarafından Çingene adıyla Türkçeleştirilmişti.
Bizde 1976 yılında yayınlanan Chicano, Hey dergisinin Yabancı 45'likler listesine 19 Nisan tarihinde 22 numaradan giriş yaparak yükselmeye başladı. 5 Temmuz tarihinde 2 numaraya kadar çıkan şarkı daha sonra düşüşe geçse de Türkçe versiyonunun kazandığı popülerlik sayesinde aynı listede tekrar yükselmeyi başardı. Plak, ikinci kez 16 Ağustos tarihinde ilk 3'e girerek Hey listelerinde çok sık rastlanmayan bir olaya imza atmış oldu.

Hiç yorum yok: