27.07.2009

Orijinal Dizi Müzikleri #3- The Persuaders

Vinyl Single:
Side A: Theme From The Persuaders - John Barry
Side B: The Girl With Sun On Her Hair - John Barry

The Persuaders ya da bizdeki adıyla Kaygısızlar 70'li yılların ortalarına doğru TRT'de yayınlandığı günlerde, benim televizyonda izlediğim ilk dizilerden biri oldu. (O günlerde jenerik müziği nedir, dizinin tema müziği ne demektir gibi beyhude konulara henüz kafa yormaya başlamadığım için John Barry'den de habersiz mutlu mu mutlu yaşayan bir çocuktum.) Kaygısızlar'dan kısa bir süre sonra dizide Tony Curtis'le başrolünü paylaşan Roger Moore'un, dünya televizyonlarında 60'lı yılların son yıllarında Kaygısızlar'dan daha önce gösterime girmiş olan The Saint isimli yeni bir dizisi daha başladı. The Persuaders'ın müziklerini hazırlayan John Barry dünya çapındaki ününü asıl james Bond serisiyle birlikte kazanmıştı. Sean Connery'den sonra en kabul edilebilir James Bond olduğunu düşündüğüm Roger Moore ile John Barry'nin ismi 007 sayesinde sık sık aynı yapımlarda yer aldı. Aşağıdaki 15 Mayıs 1974 tarihli 26 sayılı Hey dergisi kupüründe, Erman Şener Kaygısızlar'ın TRT'de gösterilmesinden sonra duyduğu kaygıları dile getirmişti. (Yazının bulunduğu iki sayfa arka tarafında yer alan kuponların kesilmesinden dolayı maalesef yarım kalmış. Bu nedenle yazının tamamını buraya aktaramıyorum.)
Hey ve Gırgır'la beraber 70'li yılların sacayağını oluşturan Milliyet Çocuk dergisi de hemen hemen aynı günlerde 1975 yılının Ağustos ayında özel 150. sayının kapağını Kaygısızlar'a ayırmış, içinde de dizinin çizgi romanını okurlarına sunmuştu.
John Barry'nin The Persuaders için yaptığı jenerik müziği benim nazarımda gelmiş geçmiş en iyi dizi müziklerinden biri sayılır. Barry'nin o dönemde ürettiği eserler 90'lı yıllarda İngiltere'den çıkıp dünyaya yayılan Trip- Hop akımını ve özellikle Portishead, Mono ve Goldfrapp gibi grupların ilham kaynağı oldu. Trip-Hop'çılar onun müziklerini sık sık sample olarak da kullandılar. Sadece 24 bölüm süren tek bir sezondan sonra çekimleri durdurulan The Persuaders'ın aradan 40 yıl geçtikten sonra bile hatırlanması biraz da John Barry'nin müzikleri dolayıdır.

The Persuaders'ın tema müziği 45'lik olarak hemen her ülkede B yüzüne The Girl With The Sun In Her Hair konarak piyasaya çıktı. İçeriği aynı olan bu 45'liklerin birbirlerinden farkı kapakları oldu. Yukarıda başlığın hemen altında yer alan iki kapaktan sol taraftaki İngiltere, sağ taraftaki de Hollanda baskılarının kapakları. Aşağıda yer alan dört kapak ise sırasıyla İsveç, İspanya, Almanya ve Fransa baskılarının kapakları.

45'lik Plak:
A Yüzü: Kaygısızlar - John Barry
B Yüzü: A Man Alone - John Barry
Bonus: A Man Alone - Jazz Version- John Barry

Tüm dünyada B yüzünde The Girl With The Sun In Her Hair'in yer aldığı Theme From The Persuaders 45'liği ülkemizde farklı bir B yüzü şarkısıyla basıldı. (Yukarıda 1973 olarak belirtsem de aslında bu 45'liğin hangi yıl basıldığından emin değilim.) Türk baskısı The Persuaders 45'liğinin kapağında dizinin ülkemizde bilinen adı Kaygısızlar daha büyük harflerle belirtiliyor. Kapağın alt tarafındaysa çok küçük harflerle "Theme From Persuaders A man Alone" ibaresi bulunuyor. Sanki aynı diziden alınma parçalarmış gibi dursa da A Man Alone aslında müziklerini John Barry'nin yaptığı The Ipcress File isimli filmin soundtrack'inde yer alıyor. Albümde 45'lik olarak 1965 yılında piyasaya sunulan bu şarkının iki farklı versiyonu mevcut. Bunlardan kısa olanı 45'liğe konmuş. Aşağıda sol taraftaki plak resmi 1965 yılında yayınlanan bu 45'liğe ait. Sağ taraftaki resimse A man Alone'un aynı yıl piyasaya çıkan başka bir 45'lik versiyonununa ait. A yüzünde A Man Alone'un Jazz versiyonunun yer aldığı bu 45'liğin B yüzünde bu kez aynı şarkının Latin versiyonu bulunuyor. İlk piyasaya çıkan 45'liğin B yüzündeki parçanın adıysa Barbra's Theme. John Barry bu parçasını, o yıllarda hiçbir albümüne almamıştı. Ta ki 40. sanat yılı dolayısıyla yayınlanan 4 CD'lik toplama albümü yayınlanana kadar.

Son dakika:İnternette dolaşırken geçtiğimiz günlerde harika bir siteye rastladım. http://www.heydergileri.com/ adresinden de anlaşılacağı gibi bu sitede 70'li yıllara ait hey dergilerinin scan edilmiş sayfaları yer alıyor. Oldukça fazla sayıda Hey dergisine sahip olmama rağmen bu sitede bende olmayan bir çok sayıya rastladım ve çok mutlu oldum. Aşağıda yer alan Hey listesini de bu sitede rastladım ve hemen bu yazının altına eklemek istedim. Resme tıklayıp resmi büyütürseniz 10 Temmuz 1974 tarihli Hey listesinin 17. sırasında Türkçe adıyla listeye girmiş olan Kaygısızlar Film Müziği yer aldığını siz de göreceksiniz. Ne yazık ki sonraki Hey sayılarının tüm sayfaları scan edilip siteye henüz konmamış olduğundan plağın daha sonraki haftalardaki performansı hakkında bilgi edinemedim.

Hiç yorum yok: