1.03.2011

Orijinal Dizi Müzikleri #4 - Baretta


45'lik Plak (Türkiye Baskısı/ West W28)
A Yüzü: Baretta (Keep Your Eye on the Sparrow) - Sammy Davis Jr.
B Yüzü: I Heard A Song - Sammy Davis Jr.

Amerikan ABC kanalında dört sezon süren maceraları 18 Mayıs 1978'de sona eren Baretta'nın ülkemizdeki yolculuğu aynı yılın 16 Eylül'ünde başlamıştı. O yılların tek kanalı TRT'de cumartesi geceleri gösterilen dizi; binbir kılığa giren başkarakteri Dedektif Tony Baretta, beraber yaşadığı papağanı Fred ve en büyük haber kaynağı olan pezevenk arkadaşı Horoz sayesinde kısa sürede bizde de sevildi. Dizinin bu denli sevilmesinin bir başka sebebi ise hiç kuşkusuz jenerik müziğiydi. Dave Grusin ve Morgan Ames'in bu ortak çalışması dizinin ilk sezon bölümlerinin jeneriğinde enstrümental olarak yer almıştı.



İkinci sezonu başlamadan önce Baretta'nın jeneriği olarak kullanılan bestenin üzerine söz yazıldı. Akabinde ünlü şarkıcı Sammy Davis Jr. stüdyoya girerek Keep Your Eye on the Sparrow adı verilen şarkıyı kaydetti. Dizinin sonraki bölümlerinin jeneriğinde sadece bir dakikalık kısmı kullanılan Baretta'nın ana tema müziği Keep Your Eye on the Sparrow, plak olarak 1976 yılında tüm dünyada piyasaya çıktı.



Billboard Hot 100 listesinin kapısından dönen plak ülkemizde, Baretta'nın gösterime girmesinden sonra yayınlandı. 1978 yılının son aylarında West adını taşıyan (yasal/ korsan) bir firma tarafından piyasaya çıkarılan bu 45'liğin ne kapağında ne de plak göbeğinde şarkının asıl ismi olan Keep Your Eye on the Sparrow'a yer verilmemiş, sadece Baretta'nın adı yazılmıştı. (Bu sayfada linki yer alan mp3 kayıtlarını ve plak taramalarını bu yerli baskı 45'likten elde ettim.)
B yüzünde diziyle alakası olmayan I Heard A Song adlı başka bir Sammy Davis Jr. şarkısının yer aldığı yerli baskı Baretta, piyasaya çıktıktan sonra 25 Aralık 1978 tarihli Hey dergisinin plak eleştirileri sütununda beş üzerinden tam beş yıldızla değerlendirildi. Modern bir anlayışla ele alındığı için Baretta's Theme'in yalnızca film müziği olarak kalmadığını düşünen dergi yazarları, şarkının diskoteklerin de gözdesi olacağını düşünüyorlardı.
Plak, eleştirildiği hafta asıl listeye aday 45'liklerin yer aldığı Tip 20 listesine 8 numaradan girdikten üç hafta sonra 15 Ocak 1979 tarihinde Haftanın Yabancı 45'likleri listesine 16 numaradan giriş yaptı. Bir ay sonra da aynı listenin ilk üçüne girmeyi başardı.
O günlerde eski ününü kaybetmeye başlamış olan Sammy Davis Jr.'un mu Baretta sayesinde tekrar gündeme geldiği, yoksa Sammy Davis Jr. sayesinde mi Baretta'nın bu kadar ilgi gördüğü Türk basını tarafından sık sık gündeme taşınmıştı.
Baretta'nın başkarakteri Tony Baretta'yı canlandıran aktör Robert Blake, dizi gösterime girdikten sonra ülkemizde de hemen üne kavuştu. Dizinin ilk bölümünün üzerinden daha iki hafta bile geçmeden Milliyet Çocuk dergisi okuyucularına aktörün posterini hediye etmişti bile...
Hey dergisi ise Milliyet Çocuk'un gerisinde kalmış, ilk Baretta posterini 1978 yılının 23 Ekim'inde okuyucularına ulaştırabilmişti.
Baretta'nın TRT'deki ömrü 19 Ocak 1980 tarihinde, Amerika'da 3.sezonun 18. bölümü olarak gösterilen "Kaçaklar" adındaki bu bölümle sona erdi. 1992 yılının sonlarına doğru, o günlerde yeni yayına başlamış olan Teleon kanalı Baretta'yı yeniden Türk izleyicileriyle buluştursa da aradan geçen yıllar diziye olan ilgiyi oldukça azaltmıştı. Bu nedenle bu ikinci randevu çok uzun süreli olamadı.
Dedektif Baretta aslında 1973-74 yıllarında ABC kanalında gösterilen Toma adlı bir polisiye dizisinin içinde yer alan bir karakter iken, ilk sezon sonunda Toma karakterini canlandıran aktörün diziden ayrılması nedeniyle bağımsız bir karaktere dönüştürülmüştü. Küçük yaşlarda girdiği şov dünyasında ilk büyük hamleyi Baretta sayesinde yapan Robert Blake, dördüncü sezon sonunda dizinin yayından kaldırılmasının ardından sık sık tedavi görmeye başladı. Oldukça çalkantılı bir kariyere sahip olan oyuncunun 2000 yılında evlendiği ikinci eşi bir yıl sonra ölü bulundu. Blake, 2002'de karısının ölümüyle alakası olduğu gerekçesiyle tutuklandı. 2004-2005 yılları arasında devam eden yargılamanın sonunda sanatçı beraat etti.

Hiç yorum yok: