6.03.2011

#90 Ünol Büyükgönenç - Dışarda Kar Yağıyor

45'lik Plak (Yavuz Plak/ 1597)
A Yüzü: Dışarda Kar Yağıyor (Ünol Büyükgönenç)
B Yüzü: Kız Çocuğu (Nazım Hikmet/Ünol Büyükgönenç)

AYRINTILAR: Adını, Cem Karaca'nın Apaşlar grubuyla yollarını ayırdıktan sonra girdiği yeni bir grup arayışı sırasında kurulan Kardaşlar'ın gitaristi olarak duyuran Ünol Büyükgönenç aslında 11 yaşından itibaren müzikle ilgilenmeye başlamış bir müzisyendi. Sanatçı konservatuarda piyano eğitimi almış ve ilk olarak 1968 yılında Salim Ağırbaş Orkestrası'nın gitaristi olarak sahnelere adım atmıştı. Birkaç yıl çalıştıktan sonra Cem Karaca'dan ayrılan Kardaşlar 1973'de grubun adını taşıyan tek 45'leri Çökertme'yi piyasaya çıkardı. Plaktaki iki şarkıda da vokaller Ünol Büyükgönenç'e aitti. Kardaşlar, Cem Karaca'dan sonra Ersen'le birlikte çalışmaya başladı, birlikte kaydedilen iki 45'likten sonraysa Büyükgönenç gruptan ayrıldı. Bu ayrılığın ardından Uğur Dikmen ve Oğuz Durukan ile Dervişan'ı kurarak yeniden Cem Karaca'yla çalışmayı denese de grup arkadaşlarıyla anlaşamadığından dolayı bu işbirliği uzun süreli olamadı. Bir havayolu şirketinde çalışmaya başladıktan sonra evlendi ve ardından Amerika'ya yerleşti. Müzikten uzak geçen üç yılın ardından eşinden ayrılarak yurda dönen Ünol Büyükgönenç ilk solo 45'liğini 1977 yılında kaydetti. Bir yüzünde Yeni Bir Türkiye, diğer yüzünde Oy Gülüm Oy adlarını taşıyan iki şarkının yer aldığı bu plak aslında önseçimlerden önce CHP'nin bütün il ve ilçe teşkilatlarına dağıtılmak üzere hazırlanmıştı. Klavyeli çalgılarda Uğur Dikmen'in yer aldığı ve içinde Bülent Ecevit posteri bulunan bu plağı CHP daha sonra satın almaktan vazgeçti, sanatçı da bu nedenle plağın dağıtımını durdurmak zorunda kaldı.

Ünol Büyükgönenç'in adını müzik dünyasına yeniden hatırlatan olaysa 1979 yılında Saklambaç gazetesi tarafından düzenlenen Altın Mikrofon Yarışması oldu. Bu yarışmada Dışarda Kar Yağıyor ile Şarkı Sözü ve Beste dalında birinci seçilen Ünol Büyükgönenç, büyük ilgi gören şarkısını kısa sürede kaydetti ve 45'lik plak olarak piyasaya çıkardı. Arkasında sözlerini Nazım Hikmet'in bir şiirinden alan Kız Çocuğu'nun bestesi de sanatçının kendisine aitti. Nazım'ın "Kapıları çalan benim kapıları birer birer/ Gözünüze görünemem göze görünmez ölüler/ Hiroşima'da öleli oluyor bir on yıl kadar/ Yedi yaşında bir kızım büyümez ölü çocuklar" dizelerini içeren bu ünlü şiiri daha önce başta The Byrds olmak üzere birçok müzisyen tarafından bestelenmişti. Kız Çocuğu daha sonra da Türkçe olarak Zülfü Livaneli ve Ezginin Günlüğü (Japon Balıkçısı) tarafından yeniden bestelenecek, Byrds'ün bestesi ise This Mortal Coil (I Come and Stand at Every Door) tarafından 1991 tarihli Blood albümünde yeniden yorumlanacaktı. Nazım'ın şiirinden yola çıkılarak 1962 yılında James Waters tarafından yapılan beste ise Pete Seeger tarafından kaydedilmiş olmasına rağmen, bu kayıtlar ancak sanatçının 1999 yılında yayınlanan Headlines & Footnotes: A Collection Of Topical Songs albümüyle gün yüzüne çıkabildi. Bruce Springsteen'in The Seeger Sessions turnesi sırasında bu besteyi tekrar yorumladığı da biliniyor.
LİSTELERDEKİ DURUMU: Ünol Büyükgönenç'in 1979'da Altın Mikrofon Yarışmasında ödül kazanan Dışarıda Kar Yağıyor'u Yavuz Plakçılık tarafından piyasaya çıkarılır çıkarılmaz hem eleştirmenlerden, hem de dinleyicilerden büyük ilgi gördü. Hey dergisi "Yalnızca haftanın değil, son yılların en güzel, en dokunaklı, en çarpıcı bestesi" olarak değerlendirdiği 45'liğe tam not vererek beş yıldızla değerlendirdi. Hızla listelere giren plak aynı hızla tırmanarak sekiz hafta sonra Hey Top 20 Yerli 45'likler listesinin zirvesine oturmayı başardı. Yıl sonu geldiğinde düzenlenen Hey Müzik Oskarları anketinde ise Dışarda Kar Yağıyor, Yılın 45'lik Plakları kategorisinde Edip Akbayram'ın Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz'ının ardından 2.sırada yer aldı. Ünol Büyükgönenç ise Yılın Ümit Veren Şarkıcıları sıralamasında en yakın rakibi Zerrin Özer'e yaklaşık 3000 kadar fark atarak 5251 oyla birinci seçildi.

Hiç yorum yok: