29.08.2010

Ajda Pekkan - Ai No Omoide (Puerto Montt)


Vinyl 7" Single (Made In Japan/ Philips SFL-1724)
Side A: Vasureenu Hito (Der Grosse Abschied)
Side B: Ai No Omoide (Puerto Montt)

70'li yılların başında Paris'i kapı komşusu yapmış olan Ajda Pekkan'ın, plaklarının kayıtlarını oralarda yaptırdığını ve Fransa'da 45'liklerinin yayınlandığını o günlerin müzik basını sayesinde hepimiz bilirdik. Bağlı olduğu plak firması Philips'in sanatçının plaklarını sadece Fransa'da Fransızca olarak yayınlamadığını öğrenmemiz ise Internet çağına nasip oldu. Sevgili Naim Dilmener, Ajda Pekkan'ın hayatını anlatan "Hür Doğdum Hür Yaşarım" kitabında, yurt dışında yayınlanan Ajda plaklarının öyküsü şu şekilde anlatıyor:

Ajda Pekkan, Puerto Montt'u sadece Türkçe ve Yunanca sözlerle söylemediği, aynı zamanda Japonca da seslendirdiği biliniyor. Bu plağın çok nadir bulunan baskılarına ulaşmak günümüzde sadece gittigidiyor ve ebay gibi siteler aracılığıyla mümkün ve bunun için binlerce dolarınızı ayırmanız gerekiyor.
(Ben seyredememiş olsam da geçtiğimiz yıl Naim Dilmener'in Japonca Ajda plaklarından birini Oray Eğin'in Star TV'deki programına getirdiğini ve çaldığını biliyorum. Dilmener'in uzmantv'de yaptığı söyleşilerde de arka plana dikkat ederseniz Ajda'nın Japonca plaklarından birini görmeniz mümkün.)
Ajda Pekkan'ın B yüzünde Puerto Montt'u Ai No Omoide adıyla Japonca söylediği 45'liğinin A yüzünde yer alan şarkı ise Udo Jürgens'in 1968 tarihli bestesi Der Grosse Abschied'ın Japoncası olan Vasureenu Hito... O günlerde Pekkan bu şarkıyı Fikret Şeneş'in yazdığı sözlerle Kim Derdi ki adıyla Türkçe de kaydetmişti. Ancak bu yorumun gün ışığına çıkması, 1976'da sadece Fransa'da yayınlanan Mediterranee 45'liğinin B yüzüne nasip olacaktı.

Hiç yorum yok: