28.02.2011

#93 İbo - Balonlarım Vardı

45'lik Plak (Öncü/ 0004)
A Yüzü: Balonlarım Vardı (Özdemir Kaptan/ Zeki Arıcan)
B Yüzü: Şarkılar Ölmez (Özdemir Kaptan/ Zeki Arıcan)

AYRINTILAR: Asıl adı İbrahim Sesigüzel olan şarkıcı İbo'nun adını müzikseverler ilk olarak 1977 yılında gazetelerde yer alan şu haberle duyarlar: "Türk şarkıcısı İbrahim Sesigüzel Almanya'da yapılan Eurovision elemelerini Attila Atasoy'un bestesiyle Silver Convention'u geride bırakarak kazandı". (Haberin ayrıntısı için tıklayın). Hiçbir gerçeklik taşımayan bu haberin kaynağının, adını müzik piyasasında bir şekilde duyurmak isteyen İbo'nun kendisi olduğu kısa sürede ortaya çıkar. 1950 yılında İstanbul'da doğan, Avusturya Lisesini bitirdikten sonra tekstil eğitimi almak için Almanya'ya giden İbo, ilk 45'liği Balonlarım Vardı'yı bu "uydurma haber"den kısa bir süre sonra yayınlar.
LİSTELERDEKİ DURUMU: Yılın son haftalarında Hey dergisinin listelerine giren plak 13.haftasında listenin zirvesine çıkmayı başarır. Listeye girdiği hafta olan 19 Aralık 1977 tarihinde Hey dergisi tarafından eleştirilen Balonlarım Vardı, derginin yazarları tarafından; "Sözleri ve müziğiyle hemen kulakta yer eden ilginç bir parça" olarak değerlendirilir. Bu plakta sözleri Özdemir Kaptan'a, besteleri Zeki Arıcan'a ve düzenlemeleri Onno Tunç'a ait iki şarkıyı seslendiren İbo'nun ise "kaliteli ve dolgun sesiyle sivrildiği"ne dikkat çekilir.
Balonlarım Vardı'dan sonra iki 45'lik plak yapan, iki kere de Eurovision Türkiye elemelerine katılan İbo kariyerinde umduğu aşamayı bir türlü gerçekleştiremez. Belki de bu nedenle Almanya dönüşlerinde basına getirdiği haberler 80'li yıllarda da sürer İbo'nun... Bu kez kendisiyle aynı adı taşıyan Alman bir şarkıcıya ait (yanlış hatırlamıyorsam) Ibiza'yla Bravo dergisinin listelerine girdiğini iddia eder. Ancak bu olay da kısa sürede Hey dergisi tarafından aydınlığa kavuşturulur.
İbo, 2000'li yılların başında kalp yetmezliğinden dolayı hastane yatar. Bu dönemde kendisine yardım ve 35. sanat yılını kutlamak amacıyla arkadaşları tarafından bir gece tertip edilir. Toplam 50 kişinin katıldığı geceye hiçbir sanatçının katılmaması dikkat çeker. Hastaneden ayrıldıktan sonra üçüncü eşi Jale hanımla birlikte Edremit'e yerleşen İbo, 2003 yılının Ekim ayında kalp damarlarının tıkanmasından dolayı tekrar hastaneye yatar ve dört gün sonra vefat eder. Sanatçının vasiyeti üzerine uzun süredir görüşmediği iki kızı cenaze törenine çağrılmazlar.
ŞARKILARIN YER ALDIĞI ALBÜMLER: Balonlarım Vardı, Ossi Müzik tarafından 2007 yılında piyasaya çıkarılan Bir Zamanlar serisinin 3.albümünde yer aldı. Her şarkının başka bir "müzik insanı" tarafından tanıtıldığı bu albüm serisinde İbo'yu anlatan kişi; ölene kadar sanatçıyı yalnız bırakmamış olan eşi Jale Sinar Sesigüzel olur.
Balonlarım Vardı, yine Ossi Müzik tarafından 2009 yılında yayınlanan 14 Yılın En İyi 45'liği albümünde de yer almasına rağmen 45'liğin B yüzündeki Şarkılar Ölmez hâlâ CD'ye aktarılmadı.

Hiç yorum yok: