2.03.2011

#92 Gökben - Rüzgar Gibi Geçtin


45'lik Plak (1 Numara/A.K.60)
A Yüzü: Rüzgar Gibi Geçtin (Enrico Macias/ Ali Kocatepe)
B Yüzü: Aşk Dediğin Laftır (?/Ali Kocatepe- Hıncal Uluç)

AYRINTILAR: Sahnelere Yurdaer Doğulu Orkestrası'nın solisti olarak adım atan Gökben, daha hiçbir plağının yayınlamadığı 1971 yılında ufak roller aldığı filmler sayesinde adını duyurmayı başarmıştı. İlk olarak 1968 yılında Bozkırlar Şahini adlı bir filmle beyazperdede görünen Gökben, 1971 tarihli Feride filminde Emel Sayın'ın, bir yıl sonra da Dağdan İnme filminde Fatma Girik'in kızkardeşlerinden birini canlandırdı (Dağdan İnme filminde Girik'in bir diğer kardeşi de Nükhet Duru'ydu). Gökben'in ilk 45'liği 1972 yılında Sevilen Plak etiketiyle yayınlandı. Bir yüzünde Aşka İsyan Edilmez, diğer yüzünde Sevdiğimi Bile Bilmeyecek adlı şarkıların yer aldığı bu ilk plağı çok büyük satış rakamlarına ulaşamasa da Gökben adını müzikseverlerin hafızlarına yerleştirmeye yetti. Gökben bu ilk plağı sayesinde 1972 yılı sonunda, Hey dergisinin okuyucuları tarafından Yılın Ümit Veren Kadın Şarkıcısı seçildi.
Ertesi yıl başka bir plak firmasının etiketiyle ikinci plağını yayınlayan şarkıcı üçüncü 45'liğini o günlerde Ali Kocatepe'nin yeni kurmuş olduğu 1 Numara Plakçılık çatısı altında kaydetti. Gökben'in daha sonraki bütün 45'likleri ve 1976- 1979 yılları arasında yayınlayacağı üç uzunçaları da bu şirket hesabına Ali Kocatepe'nin prodüktörlüğünde kaydedildi.

1973 yılının sonlarında Derdim Var Dağlar Gibi ile ilk kez Hey listelerinin zirvesine çıkmayı başaran Gökben'in bir yıl sonra 1 Numara Plakçılık etiketiyle çıkan beşinci 45'liğinin A yüzünde; Enrico Macias'ın La Casa Del Sol adlı bestesine Ali Kocatepe'nin Türkçe sözler yazdığı Rüzgar Gibi Geçtin yer alıyordu. Şarkının sözlerinde yer alan "Rüya Gibi Geldin/ Rüzgar Gibi Geçtin" dizelerinden dolayı olsa gerek; plağın bazı baskılarında şarkının adı yanlışlıkla Rüya Gibi Geçtin olarak yazılmıştı. Plağın B yüzündeki Aşk Dediğin Laftır adlı şarkının sözlerini ise Ali Kocatepe'yle birlikte (o günlerde henüz yol üstünde kırılan testilerin hesabını tutmaya başlamamış olan) Hıncal Uluç yazmıştı. Daha sonra 1976 yılında yayınlanacak ilk Gökben albümüne de adını veren Aşk Dediğin Laftır'ın orijinalinin hangi şarkı olduğu ve bestesinin kime ait olduğuna dair ne 45'lik plak üzerinde, ne de albüm kapağında bir bilgi yer almıyordu.
LİSTELERDEKİ DURUMU: Düznlemelerini Hurşit Yenigün'ün yaptığı, her iki yüzündeki şarkının da hit olduğu ender Gökben plaklarından biri olan Rüzgar Gibi Geçtin/ Aşk Dediğin Laftır 45'liği, 1975'in bitimine iki hafta kalan Hey listelerinde 1 numaraya çıkmayı başardı ve yılın son haftasına zirvede girdi.
ŞARKILARIN YER ALDIĞI ALBÜMLER: Rüzgar Gibi Geçtin ve Aşk Dediğin Laftır 45'lik plağın dışında, 1976 yılında 1 Numara etiketiyle piyasaya çıkan ilk Gökben LP'si "Aşk Dediğin Laftır"da yer alıyorsa da bu albüm hiçbir zaman CD formatına aktarılmadı. Bestecisi konusunda kesin bir bilgiye ulaşılamayan ve telif hakları hiçbir zaman alınamayan Aşk Dediğin Laftır, büyük olasılıkla bu nedenden dolayı sadece plaklarda kalmayı sürdürecek. Rüzgar Gibi Geçtin ise 2001 yılında Kiss Müzik etiketiyle yayınlanan "40 Yılın Listebaşı Şarkıları" albümüyle CD formatında müzikseverlere ulaşmayı başardı. Ancak Kiss Müzik'in kapanmış olmasından dolayı bu albümün yeni baskıları da artık yapılmıyor.
(NOT: Yukarıda yer alan Gökben karikatürü, 15 Şubat'ta kaybettiğimiz çok değerli (ve benim 1970'li yıllarda Milliyet Çocuk dergisine yaptığı çalışmalarından hayranı olduğum) karikatüristimiz İsmail Gülgeç'in fırçasından çıkan bir çalışmadır.)

1 yorum:

musicc dedi ki...

plakta kalmayacak çünkü gökben best of hazırlıyor