10.03.2011

#88 Ayşe Mine - Demek ki Öyle/ Sıkı Fıkı


45'lik Plak (Nova Müzik/1017)
A Yüzü: Demek ki Öyle (Demarny/Ülkü Aker)
B Yüzü: Sıkı Fıkı (Tiliakou/Ülkü Aker)

AYRINTILAR: Müzikseverler televizyonun bir gecede meşhur ettiği sanatçıların ilk örneklerinden biriyle 1978 yılında karşılaştı. Nino Varon'un Nilüfer'den sonraki ikinci büyük keşfi diyebileceğimiz, Ayşe Mine adında, o günlerde henüz liseye gitmekte olan 16 yaşında genç bir şarkıcı, İlk 45'liğini 1977 yılının ikinci yarısında piyasaya çıkarmasına rağmen şarkılarının TRT denetimini aşamaması nedeniyle ne yazık ki arzuladığı çıkışı gerçekleştirememişti. Oysa plak piyasaya çıktıktan hemen sonra Hey dergisi tarafından olumlu eleştirilerle karşılanmış; "Parça seçimindeki başarı, genç şarkıcının sesinin gücü, düzenlemelerin güzel oluşu" nedeniyle "Ayşe Mine'nin gelecek için ümit verdiği" ileri sürülmüştü.
LİSTELERDEKİ DURUMU: Bu olumlu cümlelerin akabinde Ayşe Mine'nin ilk plağı Hey dergisinin listelerine girmekte de gecikmedi. Ağır bir yükseliş göstermesine rağmen 1978 yılının ilk haftalarında Haftanın 45'likleri sıralamasının 6.sırasına kadar çıktı ve birkaç hafta orada kalmayı başardı. Ancak televizyon ve radyo desteğinden yoksun oluşu nedeniyle Ayşe Mine'nin bu ilk 45'liği beklenen düzeyde satmadı ve Hey dergisinin listelerini kısa bir süre sonra terketti.
Aradan geçen birkaç ay içinde genç şarkıcının ekranlara çıkmasının önünde duran denetim engeli kalktı ve o günlerin tek kanalı olan TRT'de Ayşe Mine plağında yer alan iki şarkıyı seslendirme fırsatı buldu. Babasının mesleği nedeniyle adı "Yorgancının Kızı"na çıkan bu genç sanatçı birden bire herkesin ilgi odağı oluvermişti.
Düzenlemelerini Onno Tunç'un yaptığı İki Yunan bestesinin üzerine Ülkü Aker'in yazdığı sözler kısa sürede müzikseverlerin diline yerleşti ve plak için dergilere tekrar ilanlar verilmeye başlandı.
Hey dergisinin tarihinde sadece birkaç örneği bulunan bir başarı örneği, bu kez Ayşe Mine tarafından yinelendi; A yüzünde Demek ki Öyle, B yüzünde Sıkı Fıkı adlarını taşıyan 45'lik plak kısa bir süre önce düşmüş olduğu Hey listelerine 10 Nisan 1978 tarihinde her iki yüzündeki şarkıyla 18 numaradan tekrar giriş yaptı.
Ayşe Mine'nin bu ilk 45'liği, 10 hafta sonra bu kez Hey listelerinin 1 numarasına kadar ulaşmayı başaracaktı. Yıl sonu anketlerinde sanatçıya "Yılın Ümit Veren Şarkıcısı" ödülünü kazandıracak olan Demek ki Öyle/ Sıkı Fıkı, aynı zamanda Ayşe Mine'nin pop müzik alanında kendi adıyla yayınlanan tek plak olarak da kalacaktı.
1978 yılında Mum ve Sevdik de Ne Oldu adlarında iki arabesk şarkının yer aldığı bir 45'lik daha yayınlayan Ayşe Mine, 1979 Eurovision elemelerine Attila Atasoy ile birlikte katıldı. İkilinin yarışmada seslendirdikleri Hopşirinini adlı şarkı aynı yıl, B yüzünde şarkının bestecisi Dağhan Baydura'a ait başka bir eserle birlikte 45'lik olarak piyasaya çıktı.
ŞARKILARIN YER ALDIĞI ALBÜMLER: 80'li yılların başından itibaren arabesk tarzında longplay'ler ve kasetler yayınlayan Ayşe Mine'nin pop müzikte kısa süren yolculuğunu, 2005 yılında piyasaya çıkan ve içinde Demek ki Öyle'nin yer aldığı Bir Zamanlar serisinin ilk albümünde kendini keşfeden Nino Varon kaleme almıştı.

1 yorum:

musicc dedi ki...

ayşe hanımın en meşhur şarkısı "erkek milleti"dir. 80'li yıllarda her sene bir albüm yayınlayıp bir sürü altın plak aldığı için pop söylemediğine pişman olduğunu hiç sanmıyorum