9.03.2011

Orijinal Dizi Müzikleri #5 Police Woman/ Police Story

45'lik Plak (Balet Plak/BE 194)
A Yüzü: Police Story (Polis Dosyası)- The Button Down Brass
B Yüzü: Police Woman (Kadın Polis) - The Button Down Brass

KADIN POLİS (POLICE WOMAN): 70'li yıllarda ülkemizde en çok tanınan ve sevilen dizi oyuncularının arasında Angie Dickinson'un yeri bir başkadır. TRT'nin Kadın Polis adıyla gösterdiği Police Woman'ın kılıktan kılığa (fahişe, öğretmen, dansöz, garson, hostes, gardiyan ve daha fazlasına) bürünen baş karakterini canlandıran Dickinson'ın bu dizideki isminin ne olduğu ise hiçbir zaman kesinlik kazanmadı.

Baretta, nasıl Toma adlı başka bir diziden ayrılarak bağımsız bir diziye dönüştüyse, Police Woman da aynı şekilde Police Story adını taşıyan bir polisiye televizyon dizisinden yola koyularak yaratılmıştı. Police Story'de adı Lisa Beaumont olarak zikredilen Angie Dickinson'un canlandırdığı karakterin isminin Police Woman'da kimi zaman Suzanne, kimi zamansa Leanne ya da Lee Ann olarak anıldığı biliniyor. Amerikan NBC kanalında 1974'de gösterime giren dizi dört sezon sürdü.
Her sezon sonunda Altın Küre'ye aday gösterilen Angie Dickinson, kariyerindeki tek Altın Küre'yi 1974 tarihli ilk sezondaki başarısı nedeniyle 1975'de kazandı. (Hey dergisinin 21 Şubat 1977 tarihli TV Magazin ekinde Dickinson'ın o yıl ikinci kez bu ödülü kazandığı duyurulsa da oyuncu 1977'de sadece aday gösterilmişti.) Dickinson ilk üç sezon boyunca Drama Dalında En İyi Kadın Oyuncu olarak Emmy'ye de aday gösterildi ancak bu ödülü hiç kazanamadı.
40 yaşını aştıktan sonra ünlü olmasına rağmen Angie Dickinson ülkemizde özellikle erkek seyirciler tarafından oldukça seksi bulunmuştu. O yıllarda ünlü besteci Burt Bacharach ile evli olan güzel oyuncunun aşk hayatı, kocasıyla bir barışıp bir küsmesi, kocasının yerine yeni eş adayı arayışları gibi gelişmeler ülkemiz basını tarafından neredeyse günü gününe okuyuculara aktarılıyordu.Raindrops Keep Fallin' On My Head gibi birçok başyapıtın altına imza atmış olan Bacharach'ın "karısı filmlerde erkeklerle sevişirken ne düşündüğü" ise o günlerdeki dergilen başlıca merak konusuydu.O yılların Amerikalı ünlü modacısı Earl Blackwell tarafından 1977'den...
1982'ye kadar hemen her yıl En Kötü Giyinen Ünlüler listesine alınan Angie Dickinson'ın Kadın Polis bittikten sonraki hayatı da basınımız tarafından izlenmeye devam etti.
Sanatçının TV'de güzellik öğütleri vermeye başladığından tutun da...
silahını bırakıp yuvasına dönüş yaptığına...
ya da Kadın Polis sona erdikten sonra işsiz kaldığından...
dizinin bitince peş peşe film teklifleri aldığına kadar onlarca haber o yıllarda gazetelerin sayfalarını süslemekteydi.



POLİS DOSYASI (POLICE STORY): Ülkemizde Polis Dosyası adıyla oynayan Police Story ilk sezonuyla En İyi Drama dalında Primetime Emmy Ödülü kazanmış bir dizi. Ancak sanırım başrolünde Angie Dickinson gibi seksi bir oyuncu yer almadığı için ülkemiz TV-severlerinin hafızasında çok fazla iz bırakmadı.
Amerika'daki gösterimi beş sezon süren Police Story'nin hafızalarda fazla yer etmemesinin bir başka önemli sebebi de baş karakterlerin sabit kalmayıp sürekli değişmesinden kaynaklanıyordu. 90 küsur bölümde en çok yer alan karakter Vinnie bile dizinin sadece 14 bölümünde yer alıyordu. TRT Denetim Kurulu'nun bazı bölümlerinde "kadınları aşağılayıcı bir anlatım" bulduğu ve bu nedenle "Sakıncalıdır" kararı verdiği dizi sık sık sansürlendi ve TRT'deki ömrü fazla uzun sürmedi.Gerek Kadın Polis'in Morton Stevens'a ait tema müziği, gerekse Polis Dosyası'nın Jerry Goldsmith'e ait tema müziği, 70'li yıllarda birçok orkestra tarafından kaydedildi ve plak olarak yayınlandı. Bu sayfanın en üstünde kapak resmi görülen, bir yüzünde Kadın Polis'in, diğer yüzünde Polis Dosyası'nın The Button Down Brass tarafından icra edilen yorumlarının yer aldığı 45'lik plak ise Balet firması tarafından, sadece ülkemizde piyasaya çıkarıldı. Bu iki yorum ilk olarak The Button Down Brass'ın Ray Davis yönetiminde kaydettiği 1976 tarihli "Firedog!" albümünde yer almıştı.
TV'nin Sevilen Dizileri üst başlığının kullanıldığı bu yerli 45'liğin Angie Dickinson'un yer aldığı kapağında, Kadın Polis dizisinin orijinal adı "Police Woman" olarak değil, hatalı olarak "Police Women" şeklinde yazılmıştı. (Aşağıda görülen plak göbeğinde ise dizinin adı doğru şekilde yer alıyordu.)
Sadece ülkemizde piyasaya çıkarılan bu 45'lik, 1977'nin ilk aylarında Hey dergisinin Tip 20 listesine girdi. 14 Şubat 1977 tarihinde asıl listeye aday plakların yer aldığı bu listede 4 numaraya kadar yükselen Theme From Police Story ne yazık ki asıl listeye giremeden bir sonraki hafta listelerden düşmek zorunda kaldı.

Bu Seride Daha Önce Yer Alan Dizi Müzikleri:
#4 - Baretta
#3 - The Persuaders (Kaygısızlar)
#2 - Charlie's Angel (Çarli'nin Melekleri)
#1 - Bonanza (Doludizgin)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Üstadım bu Poice Story TRT'de Polis Dosyası adıyla oynadığı zamanlar çocuktum ve müziğine bayılırdım, uzun zamandır arıyordum elinize sağlık bulup çıkartmışsınız. Pet çok insan hatırlamıyor bu diziyi, oysa çok kaliteli bir diziydi. Soundtrack'i hiç aklımdan çıkmadı. Paylaştığınız için teşekkürler.