4.03.2011

#91 Olmaz Böyle Şey - Yeşim

45'lik Plak (Diskotür/ DT 5140)
A Yüzü: Aşk Alfabesi (Erol Tanır)
B Yüzü: Olmaz Böyle Şey (Erol Tanır)

AYRINTILAR: 1967'de Liselerarası Hafif Batı Müziği Yarışmasına Karabük Lisesinin solisti olarak sahnelere adım atan Yeşim, bir tesadüf sonucu Şanar Yurdatapan'la tanışır ve kendini İstanbul'da bir plak stüdyosunda bulur (Sanatçının resmî web sitesindeki biyografisi için tıklayın). Şemi Diriker'e ait iki bestenin yer aldığı ilk Yeşim 45'liği, böylece 1974 yılında Diskotür etiketiyle piyasaya çıkar. Şarkıların düzenlemelerini yapan Şanar Yurdatapan'ın da içinde yer aldığı Dün Bugün Yarın Orkestrası bu ilk plağında Yeşim'e eşlik etmektedir.


A yüzündeki şarkı Aşk Alfabesi olmasına rağmen herkesin sevip benimsediği ve yıl sonunda Hey dergisi tarafından düzenlenen Yılın Müzik Oskarları'nda yılın en sevilen besteleri dalında 4.sırada yer alan şarkı Olmaz Böyle Şey olur. (Bu listede şarkının sahibi olarak Ülkü Aker ve Tuğrul Dağcı gösterilse de Ülkü Aker'in şarkıyla bir ilgisi olmadığı plak göbeğinden anlaşılıyor. Şanar Yurdatapan'ın takma isimlerinden biri olan Tuğrul Dağcı ise şarkının bestecisi değil sadece düzenleyicisi...)
Olmaz Böyle Şey aynı ankette Yeşim'e de 1974'ün Ümit Veren Kadın Şarkıcısı unvanını kazandırır.
LİSTELERDEKİ DURUMU: 1974 yılının Mayıs ayında Hey dergisinin 50 Plaklık 45'lik listesine (her iki yüzündeki şarkıyla beraber) mütavazı bir giriş yapan 45'lik, o günlerde birbirinden iddialı plakların cirit attığı bu listede oldukça yavaş bir şekilde yükselir. Listeye girdikten dört ay kadar sonra ancak 11 numaraya ulaşabilen plak İlk 10'a giremeden listelerin alt sıralarına doğru inmeye başlar.
Haftalık listelerdeki çok parlak olmayan bu duruma rağmen Olmaz Böyle Şey ileriki yıllarda Yeşim'in en sevilen ve en çok hatırlanan şarkısı olarak müzik tarihine adını yazdırmayı başardı. Plak listelerden düştükten sonra da değişik kapaklarla satmaya devam etti.
ŞARKILARIN YER ALDIĞI ALBÜMLER: Henüz hiçbir Yeşim CD'sinin yayınlanmadığı günümüzde sanatçının sadece iki şarkısı iki farklı toplama albümde müzikseverlere ulaşabildi. Bu iki şarkıdan biri olan Olmaz Böyle Şey, Bir Zamanlar serisinin 2005 tarihli ilk albümünde bulunuyor. Her şarkıyı ayrı bir "müzik insanı"nın tanıttığı bu seride Yeşim'in şarkısını aktarmak görevi ise Gökhan Pamuk'a düşmüştü.

Hiç yorum yok: