27.03.2011

Santa Esmeralda - Don't Let Me Be Misunderstood (33 Rpm LP)

33 Rpm. Long Play Album
(Made In Germany/Philips 66 859 0)
Side A- Track 1: Don't Let Me Be Misunderstood + Esmeralda Suite
Side B- Track 1: Gloria
Side B- Track 2: You're My Everything
Side B- Track 3: Black Pot

'un 16 dakikalık yorumunun da yer aldığı Santa Esmeralda'nın aynı adlı ilk albümü tüm dünyada 1977 yılında Philips etiketiyle piyasaya çıktı (Ülkemizde ise albüm orijinal şirketi Philips tarafından değil -her zaman yasal/korsan bir firma olduğunu düşündüğüm- Yankı Plak etiketiyle yayınlandı). 33 devirli bu uzunçalar Hey listelerinde şarkının 45'liğinden daha başarılı oldu. Haftanın 33'lükleri sayfasında yer alan yabancı albümler listesine girdikten yedi hafta sonra yani 7 Kasım 1977'de zirveye oturan yapıt tam üç hafta orada kalmayı başardı.
(Albümün bu sayfada linki yer alan kaydını kendi arşivimdeki orijinal 33'lük plaktan elde ettim. LP'nin ilk yüzünü kaplayan 16 dakikalık Don't Let Me Be Misunderstood'un başlarında plak minik bir atlama yapıyor. Dinlerken fark edilmesi çok zor olan bu atlamayı ne yazık ki gideremediğim için olduğu şekilde yüklemeyi tercih ettim.)

Santa Esmeralda'nın sadece dört şarkıdan oluşan bu ilk albümü yayınlandığı günlerde Billboard'un Pop Albums (The Billboard 200'ün 1991'den önceki adı) listelerinde 25.sıraya kadar yükselmeyi başardı.
Santa Esmeralda'nın orijinalini aşan güzellikteki Don't Let Me Be Misunderstood yorumuna, ünlü yönetmen Quentin Tarantino 2004 tarihli ilk Kill Bill filminde yer verince, şarkı bestelendikten 40 yıl sonra üçüncü kez patladı. Don't Let Me Be Misunderstood, grubun albüm ve single versiyonundan farklı olarak, Kill Bill Vol.1'ın soundtrack albümünde 10 buçuk dakikalık bir versiyonuyla yer alıyordu. İlk Kill Bill filminin finaline doğru, bir barın arka bahçesinde hafif kar çişelerken Uma Thurman'la Lucy Liu'nun kılıç düellosu yaptığı sahnede sadece iki dakikalık enstrümental bir bölümünü kullanmış olsa da Tarantino bu şarkıyı kısacık bir sürede yeni nesillere hatırlatmayı ve sevdirmeyi başardı.

Hiç yorum yok: