17.03.2011

#87 Uğur Akdora - Hayırdır İnşallah


45'lik Plak (Diskotür/DT 5217)
A Yüzü: Hayırdır İnşallah (Jan Ten Hoopen/Çiğdem Talu)
B Yüzü: Boşu Boşuna (?/Çiğdem Talu)

AYRINTILAR: 70'li yılların Türkçe Pop Müzik ortamında Uğur Akdora, en az plakla en çok ses getiren isimlerden biri oldu. Topu topu üç 45'lik süren müzik kariyeri boyunca Akdora o yılların gözde eğlence mekanları olan gazinolarda da hiçbir zaman sahneye çıkıp şarkılarını da söylemedi.

Müzikseverler onun adını ilk olarak 1975 yılında TRT tarafından düzenlenen Eurovision elemeleri sırasında duymuştu. Sözlerini Çiğdem Talu'nun yazdığı kendi bestesi Anılar ile ülkemizde düzenlenen ilk Eurovision elemelerine katılan şarkıcı, daha sonra bu şarkısını plak olarak piyasaya çıkardı. Hey dergisinin listelerinde plağın diğer yüzünde yer alan Sahi mi? ile orta sıralara kadar yükselse de derginin okuyucuları yıl sonu yapılan ankette genç şarkıcıyı unutmadılar ve verdikleri oylarla Yılın Ümit Veren Kadın Şarkıcıları sıralamasında Akdora'yı dördüncü sıraya yerleştirdiler.

Akdora'nın adını zirveye yazdıran ikinci 45'liği Hayırdır İnşallah 1975'in son günlerinde kaydedildi ve ertesi yılın ilk ayında 45'lik olarak piyasaya sürüldü. Türkçe sözlerini Çiğdem Talu'nun yazdığı şarkının bestesi Jan Ten Hoopen'e aitti. Orijinal adı Mama Lou olan şarkıyı Les Patit Matin de, Les Garsons Arrivent Dans Les Choux adıyla Fransızca yorumlamıştı. B yüzünde Boşu Boşuna adını taşıyan bir başka hareketli şarkının yer aldığı plak Hey dergisi tarafından hemen değerlendirilmeye alındı ve dört üzerinden üç yıldız almayı başardı. Dergiye göre; "Akdora'nın iddiasız fakat temiz sesi ile parçalar sevimli birer melodi olarak kulağı okşamakta"ydı.
LİSTELERDEKİ DURUMU: 1976'nın ilk ayında yayınlanmasına rağmen yavaş yavaş listelerin basamaklarını tırmanmayı başaran Hayırdır İnşallah, Temmuz ayının ortalarına kadar Hey dergisinin Yerli 45'likler listesinde kalmayı başardı.
Plak o yılın en çok satan plaklarından biri oldu ve 1976 sonundaki Hey Müzik Oskarları'nda Yılın Türkçe Sözlü Şarkıları arasında ilk 10 arasına girerek 9.sıraya yerleşti.
ŞARKILARIN YER ALDIĞI ALBÜMLER: Uğur Akdora'nın bu ikinci 45'liğinin her iki yüzü de geçtiğimiz yıllarda Ossi Müzik tarafından CD'lere aktarıldı. Hayırdır İnşallah ilk olarak 2005 yılında yayınlanan Bir Zamanlar serisinin ilk albümünde yer aldı. 2008 yılında yayınlanan Cahide Sayfiye'de bulunan şarkının Murat Uncuoğlu ve Emre HC tarafından yapılmış bir remiksi de 2009 tarihli Bir Zamanlar Remix albümüyle dinleyicilere ulaştı. Bestesinin kime ait olduğu ve orijinal adının ne olduğu bilinmeyen Boşu Boşuna ise Çiğdem Talu'nun anısına hazırlanan 2006 tarihli Söz: Çiğdem Talu albümünde yer alıyor.

Hiç yorum yok: