8.03.2011

#89 Ersen - Kalbimdeki Acı


45'lik Plak (Şahinler/ 262)
A Yüzü: Kalbimdeki Acı (Ersen/Ali Güçkan)
B Yüzü: Gurur (Şadi Kurtuluş/Ersen)

AYRINTILAR: Güvercin ve Olvido adlı iki şarkının yer aldığı ilk 45'liğini 1969 yılında yayınlayan Ersen'in 70'li yılların ilk yarısında birlikte çalıştığı gruplar Moğollar'dan Üç Hürel'e, Önder Bali Orkestrası'ndan Kardaşlar'a uzanan bir genişlikteydi. 1974 yılında bir araya geldiği Dadaşlar grubu ise kısa sürede sanatçının adıyla özdeşleşti ve bugünlere kadar gelmeyi başardı. İlk büyük çıkışını 1972 yılında Kozan Dağı ile gerçekleştiren Ersen'in Dadaşlar'la yaptığı çalışmaları arasında en çok hatırlanan ise 1976 yılında piyasaya çıkan Kalbimdeki Acı oldu.
Ersen, müzikseverler tarafından hiçbir zaman Cem Karaca, Barış Manço ya da Erkin Koray kadar "ciddiye alınmamış" olsa da, belki de o yıllardaki müzik basınından fazlasıyla yararlanabilmesi sayesinde sürekli gündemde olmayı başarmıştı. Hey dergisi yılda birkaç kez sanatçıyla özel röportajlar yapar, bu röportajları daha da özel fotoğraflarla sayfalarına aktarırdı. (Benim unutamadığım bu röportajlar arasında; Ersen'in Dedektif Columbo'yla aşık attırıldığı ve sanatçıya "Hayalindeki evlenmek istediği genç kız"ın resminin çizdirildiği röportajlar baş sırayı alıyor. Her ne kadar Ersen hiçbir zaman evlenmemiş olsa da, bizler bu röportajlar sayesinde "eğer evlenseydi nasıl biriyle evlenirdi" sorusunun cevabını hiçbir zaman merak etmemiş olduk.) Kalbimdeki Acı piyasaya çıktıktan sonra Hey dergisi tarafından sanatçıyla yapılan bu tür röportajlarından biri de -tahmin edersiniz ki- "Ersen ve Kalbindeki Acılar" üzerine olmuştu. Sevgili Hulusi Tunca'nın yaptığı bu röportajın yer aldığı sayfalar, Ersen'in "Napolyon", "Elçi Ali Bey", "Savcı" ve "Wembley'deki Şarkıcı" kılıklarına girerek verdiği pozlarla süslenmiş; bu kişilikler aracılığıyla gündemdeki şarkısıyla anlatmak istediği "kalbindeki acı"ları birer birer ortaya çıkarılmıştı.
LİSTELERDEKİ DURUMU: Daha önce birçok plağıyla Hey'in listelerinde zirveye tırmanmış olan Ersen'ini, Dadaşlar eşliğinde kaydettiği ve B yüzünde Gurur adlı şarkının yer aldığı Kalbimdeki Acı 45'liği, aynı derginin 25 plaklık Yerli 45'likler listesine 13 Aralık 1976 tarihinde giriş yaptı. Şarkı ileriki yıllarda en çok hatırlanan Ersen şarkılarından birine dönüşecek olsa da çıktığı günlerde Hey listelerinde önemli bir başarı sağlayamadı ve yavaş yavaş tırmandığı bu listede ilk 10 plak arasına giremeden birkaç ay sonra düştü.

Hiç yorum yok: