11.07.2009

Orijinal Dizi Müzikleri #2- Charlie's Angels

Bu blog sayfalarından anlaşılacağı üzere bizim evde en çok okunan dergi Hey dergisi. Yıllar önce yayın hayatı sona ermiş olsa da bu efsane derginin 70'li yıllara ait sayıları evin muhtelif köşelerinde beni bekler durur. Özellikle banyoda üç-beş sayısı hiç eksik olmaz. (Zira benim kanaatime göre en iyi gazete- dergi okuma mekanı orasıdır.) Bundan iki hafta kadar önce bir akşam yatmadan önce banyoya girdiğimde her zaman olduğu gibi yine Hey'lerden birini okudum ve çıktım. Çıkar çıkmaz da acı haberi aldım: Yaşı 40 civarında olanların televizyondaki ilk göz ağrılarından biri olan "Çarli'nin Meleği" Farrah Fawcett uzun süredir mücadele verdiği kansere sonunda yenik düşmüştü. İşin ilginç tarafı o akşam banyodan çıkarken aklımda olan son ismin ünlü oyuncunun ta kendisinin olmasıydı. Bunun sebebiyse basitti tabii ki: Banyodaki Hey'lerin en üstünde duran 7 Kasım 1977 tarihli 52 no.lu sayısının kapağında sanatçının bir resmi yer almaktaydı.

Söz konusu sayıyla birlikte izleyiciye verilen bedava poster aynı zamanda sanatçının en çok tanınan pozuydu. Bu poster 70'li yıllarda sadece Amerika'da 8 milyondan fazla satmıştı. Farrah Fawcett ne yazık ki hem çok geniş olmayan oyunculuk kabiliyetinden, hem de seyircinin kendisini başka bir saç şekliyle kabullenmemesinden dolayı 80'li yıllara bile kalamadı. 40 yıllık oyunculuk kariyeri boyunca her daim Çarli'nin Meleği olarak anıldı. Üstelik Fawcett, dizinin yayınlandığı andan itibaren diğer meleklerden daha fazla ilgi görmesine güvenerek ilk sezondan sonra diziden de ayrılmıştı. Ne var ki dünya hem meleklerle hem de Çarliler'le dolup taşıyordu.

Charlie's Angels Theme
Written by Allyn Ferguson & Jack Elliott
Performed by Henri Mancini & His Orchestra
Download



Çarli'nin Melekleri'nin jenerik müziği de en az dizinin kendisi kadar sevildi. Jenerik müziği aynı zamanda dizinin tüm müziklerini de üstlenmiş olan Allyn Ferguson ve Jack Elliott tarafından bestelenmişti. Ancak orijinal tema dizide kullanıldığı şekliyle hiçbir zaman 45'lik bir plağa dönüşmedi. Dizinin tema müziği jenerikte kullanılan haliyle, 2002 yılında piyasaya çıkan ve yanda kapağı görülen TV Land presents Favorite TV Theme Songs adlı toplama albümde yer alıyor. Satın almak için Amazon'a başvurmanız yeterli.


Promo Vinyl Single:
Side A: Theme From Charlie's Angels
Henry Mancini And His Orchestra
Side B: Bumper's Theme
Henry Mancini And His Orchestra

Charlie's Angels dizisinin jenerik müziğini icra eden orkestra (özellikle Pembe Panter serisiyle) bu alanda büyük bir isim yapmış olan Henry Mancini'nin kendi adını taşıyan orkestrasıydı. Mancini ve orkestrası daha sonra, jenerikte bir dakika kadar süren bu temanın üç dakikalık bir versiyonunu daha kaydetti ve 1977 yılında piyasaya çıkardığı Mancini's Angels adını taşıyan albümünün ilk şarkısı yaptı. Bu versiyon yine aynı yıl promosyon amacıyla, B yüzüne The Blue Knight serisinden Bumper's Theme eklenmiş olarak 45'lik bir plağa da dönüştürüldü.

Vinyl Single:
Side A: Charlie's Angels
The Ventures
Side B: Starsky & Hutch
The Ventures
1960'lı yılların başında kurulmuş Amerikalı bir topluluk olan The Ventures müzik tarihinin en çok plak satan enstrumental gruplarından biri. Grup elemanları kariyerlerinin ilk 10 yılında birkaç hit şarkı yakalamayı başardıktan sonra 70'li yıllarda kendi yağlarıyla kavrulmaya başladılar. Kendilerine çok benzeyen İngiliz The Shadows grubu gibi onlar da söz konusu 10 yılda kendi müziklerini üretmeyi bir kenara bıraktılar ve günün popüler müziklerini enstrumental olarak yorumlamaya başladılar. Bu yorumlardan biri olan Charlie's Angels'ı grup 1977 yılında bir 45'lik olarak piyasaya çıkardı. Plağın arka yüzünde yine o yılların gözde bir TV dizisi olan (sanırım ülkemizde gösterilmedi) Starsky & Hutch'ın müziğini yorumlamışlardı. Her iki şarkı da grubun bir yıl sonra piyasaya çıkan TV Themes adlı albümlerinde yer aldı. The Ventures grubunun kurucularından Bob Bogle geçtiğimiz ay 14 Haziran 2009 tarihinde hayatını kaybetti.

Vinyl Single:
Side A: Charlie's Angel's
Donna Lynton
Side B: Give Me One More Chance
Donna Lynton

Charlie's Angels'ın tema müziği sadece enstrumental olarak plaklara kaydedilmedi. 1977 yılında dizinin en sükse yaptığı günlerde, aslında Amerikalı bir kabare şarkıcısı olan Donna Lynton, Jackie Trent'in yazdığı sözlerle Charlie's Angels'ı yorumladı ve bir 45'lik plak olarak piyasaya çıkardı. Lynton'un yorumu sadece Avrupa'nın bazı ülkelerinde orta halli bir başarı yakalayabildi. Diğer bütün yorumların enstrumental olmasından dolayı Amerikalı şarkıcının bu plağı yine de kayda değer bir çalışma olarak hafızalarda yer etti.


45'lik Plak:
A Yüzü: Çarli'nin Melekleri/ Uzay 1999/ Jetgiller/ Zengin ve Yoksul/ Küçük Ev
B Yüzü: Pembe Panter/ Kaybolan Adalar/ Acemiler/ Bir Köpeğin Serüvenleri/ Mutsuzlar


TRT'de Çarli'nin Melekleri adıyla gösterilen Charlie's Angels'ın jenerik müziği ülkemizde de bir 45'lik plakta yer aldı. 1977 yılında piyasaya çıkan TV Dizi Film Müzikleri başlıklı bu 45'likte dokuz sevilen dizinin daha jenerik müzikleri yer alıyordu. Çarli'nin Melekleri 45'liğin hem kapağını süslüyorlardı, hem de A yüzünün ilk sırasında kendilerine yer kapmışlardı. S-S adında korsan bir plak şirketi tarafından piyasaya sürülen 45'lik Hey dergisinin 26 Haziran 1978 tarihinde yayınlanan 33 numaralı sayısında eleştirilerek beş üzerinden iki yıldıza layık görüldü. Hey dergisinin plaktan tek şikayeti; kötü kaydedilmiş olmasıydı.

Vinyl Single:
Side A: You (Toi)
Farrah Fawcett & Jean-Paul Vignon
Side B: You (Toi) Instrumental



26 Haziran 2009 günü, uzun süredir savaş verdiği kanser hastalığından kurtulamayarak aramızdan ayrılan Farrah Fawcett için sinema filmleri ve televizyon dizileri her zaman ön planda geldi. Sanatçının kariyerinde müziğin yeri ise "tek şarkı"lık bir alanı kaplıyor sadece. (Oysa diziden ayrıldıktan sonra onun yerine gelen Cheyll Ladd'in oldukça kabarık bir albüm portföyü mevcut.) O günlerde 6 Milyon Dolarlık Adam dizisiyle en az kendisi kadar meşhur aktör Lee Majors'la evli olduğu için kendi soyadının yanı sıra kocasının da soyadını plak kapağına yazdıran Farrah Fawcett bu "tek şarkı"sını "tek başına" da söylemiyor üstelik. 60'lı yıllarda meşhur olmuş Jean-Paul Vignon adlı bir Fransız şarkıcı/ aktörle beraber söylüyor. Daha doğrusu You adını taşıyan bu şarkıda Vignon söylüyor, Farrah Fawcett da konuşarak ona eşlik ediyor. 1977 yılında piyasaya sürülen bu 45'liğin B yüzünde ise aynı şarkının enstrumental bir versiyonu yer almakta. Yarı İngilizce yarı fransızca icra edilen You (ya da Fransızca adıyla Toi) aslında 1974 yılında İtalyan şarkıcı Gigliola Cinquetti'nin sesinden popüler olmuş Lui adlı şarkının cover versiyonu.

Hiç yorum yok: