6.01.2011

Gerry Rafferty - Baker Street


45'lik Plak (Türkiye Baskısı/ YEP Y605)
A Yüzü: Baker Street
B Yüzü: Big Chance In The Weather

2011 yılının ilk haftasında üç önemli müzik adamı peş peşe hayatlarını yitirdi. Önce 70'li yılların en önemli disko gruplarından Boney M.'in elemanı Bobby Farrell, Saint petersburg'da konakladığı otelde ölü bulundu. 4 Ocak tarihinde ise uzun süredir hastanede yatmakta olan iki değerli müzisyen aramızdan ayrıldı. Kaybettiğimiz sanatçıların ilki; İngiliz New Wave akımının öncü gruplarından Japan'la adını duyuran, daha sonraki yıllarda hem solo, hem de diğer müzisyenlerle kotardığı ortak çalışmalarını takip ettiğimiz Mick Karn oldu. Uzun süredir kanser tedavisi görmekte olan ne yazık ki hastalığını yenmeyi başaramadı. (Mick Karn'ın çalışmalarından örnekler bilahare bu sayfalarda yer alacak.)

Bir ayı geçkin süredir karaciğer yetmezliği nedeniyle hastahanede yatmakta olan Gerry Rafferty de Mick Karn'la aynı gün hayatını kaybetti. Gerry Rafferty 70'li yılların başında grubu Stealers Wheel'le yaptığı çalışmalarla adını duyurmuş, 1978'de grubu dağıldıktan sonra yaptığı ilk solo albümündeki Baker Street ile dünya çapında bir hit yakalamıştı. Sanatçının bu çalışması bir yıl gecikmeyle 1979 yılında ülkemizde de 45'lik plak olarak yayınlandı (YEP adını taşıyan korsan bir plak şirketi tarafından piyasaya sürülen 45'lik -nedense- Hey dergisinin listelerinde yer almadı).

Vinyl 7" Single (United Artists Records/ UP36346)
Side A: Baker Street
Side B: Big Chance In The Weather

Gerry Rafferty'nin 1972'de yayınladığı Can I Have My Money Back'den altı yıl sonra piyasaya çıkan ikinci solo albümü City To City, 1978 yılının yaz aylarında The Billboard 200 listelerinin zirvesine çıktı. Albümden alınan ilk single olan Baker Street'in girişinde Raphael Ravenscroft'un saksafonuyla yaptığı solo ise şarkıyı unutulmaz arasına sokmakta gecikmedi. Single aynı yıl Billboard Hot 100 listelerinde 2 numaraya kadar yükseldi. İngiltere'de ise 3 numara olmayı başardı. Ülkemiz dahil hemen her ülkede 45'liğin B yüzü için seçilen Big Chance In The Weather şarkısı, ne o günlerde ne de daha sonra sanatçının hiçbir albümünde yer almadı. Sadece plak üzerinde kalan bu şarkıya ulaşmak, son birkaç yıldır plak kayıtlarını kendi blog sayfalarına koymaya başlayan müzikseverler sayesinde mümkün olmaya başladı.

Hiç yorum yok: