18.02.2011

David Alexandre Winter - Oh Lady Mary (Samanyolu)



45'lik Plak (Türkiye Baskısı/ Riviera RIV 3025)
A Yüzü: Oh Lady Mary (Samanyolu)
B Yüzü: Qu'est-Ce-Que J'ai Danse

Türk Pop Müziğinin En Güzel 100 45'liği sıralamamda 100. sırada yer alan Samanyolu şarkısı aynı zamanda ülkemiz sınırları dışında gerçek anlamda başarı kazanmış ilk Türk bestesi olma özelliğine sahip. Metin Bükey'in 1968 yılında Berkant'ın sesinden sevilen bu bestesine hiç gecikmeksizin bir sonraki yıl içinde Patricia Carli tarafından Fransızca sözler yazıldı ve David Alexandre Winter tarafından plak yapılır. O günlerde Radio Veronica'da John van Doorn ismiyle DJ'lik yapan ve o güne kadar bu isimle Lady Night ve Marian adlarında iki plak kaydetmiş olan Hollanda orijinli bu genç şarkıcının David Alexandre Winter adıyla yayınladığı ilk 45'liktir bu.
Samanyolu'nun Fransa'da yayınlanma aşaması gün be gün Türk basınında da yer alır. 8 Mart 1969 tarihli Milliyet Gazetesinde yer alan habere göre şarkıyı ilk olarak Tom Jones'un, eğer o olmazsa da Los Mochucambos tarafından plak yapılmasının beklenmektedir. Samanyolu, Oh Lady Mary adıyla David Alexandre Winter'ın sesinden Fransa listelerine girdikten sonra plağı yayınlayan Barclay firmasının sözcüsü "Plağın 10 günde 50 binden fazla sattığını" açıklar. Kısa sürede plağın 300 bin satmasını bekleyen firma yetkilileri hayal kırıklığına uğramazlar.Fransa'da 1969 yılının Nisan ayında piyasaya Oh Lady Mary 45'lik listelerinin İlk 10'unda altı ay kalır ve bunun beş haftasını zirvede geçirir. Eylül ayı geldiğinde plağın satışları 750 bini göstermektedir. Avusturya'da da dört hafta 1 numarada kalan plak İtalya listelerinde de 4 numaraya kadar yükselmeyi başarmıştır. Avrupa çapında plağın ulaştığı rakam ise üç buçuk milyonu çoktan aşmıştır.
7" Vinyl EP (Made In France/ Riviera 231 340)
Side A-1: Oh Lady Mary
Side A-2: La Priere
Side B-1: Ne Ferme Pas Tes Yeux, Ne Ferme Pas Ton Coeur
Side B-2: Qu'est-ce Que J'ai Danse!

Fransa'da iki şarkılık 45'lik plak formatı dışında dört şarkı içeren EP olarak da yayınlanan Oh Lady Mary ülkemizde de aynı yıl 45'lik olarak piyasaya çıkarıldı (Geçen ay İzmir'deki bir sahafta kapaksız da olsa bu yerli baskı plağın çok temiz bir baskısına rastlayınca -hem de yine yeni yeniden 1 TL.ye- hiç düşünmeden hemen aldım. Buradaki 45'lik kaydını bu plaktan aktarıyorum. Bu arada bendeki baskıda plağın göbeğinde şarkıcının adının Davit-Alexandre-Winter olarak yazıldığı dikkat çekiyor).
David Alexander'ın kim olduğunu merak edenler için bütün gazeteler seferber olur ve sanatçının hayatı sayfa sayfa okurlara aktarılır.Oh Lady Mary'nin ülkemizde yayınlanması merakla beklenmesine rağmen 45'lik piyasaya çıktığında orijinal Türkçesi kadar rağbet görmez. Plak Milliyet gazetesinin En Çok Satan Plaklar ve En Çok Sevilen Melodiler listelerine girmeyi başarsa da üst sıralara yükselemeden listelerden düşer.Oh Lady Mary'nin Avrupa'da elde ettiği bu büyük başarı ne yazık ki David Alexandre Winter'ın kariyerinde başka bir hit yakalamasını sağlayamaz. Sanatçı 1970 yılında Lüksemburg adına katıldığı Eurovision Şarkı Yarışmasında "sıfır" puanla sonuncu olur. Winter, 1976 yılında Amerika'ya yerleşir, Oh Lady Mary'nin yayınlandığı günlerde kısmen de olsa ilgi gördüğü Kanada'daki bağımsız bir plak şirketinden bir single'ı ve bir de albümü yayınlanır. Winter, daha sonra müzikten kopar ve bugün halen işletmekte olduğu bir otomobil galerisi açar.

Hiç yorum yok: