21.02.2011

#95 Lale Belkıs - Kafadar/ Çingene

45'lik Plak (Nova 1005)
A Yüzü: Kafadar (Levy/ Lale Belkıs)
B Yüzü: Çingene (Kluger/ Lale Belkıs)

AYRINTILAR:Daha önce yaptığı plaklarla müzik alanında istediği yere gelemediğini düşünen Lale Belkıs, 1976 yılında yayınlanan Çingene ve Kafadar adlarında iki şarkının yer aldığı 45'liğiyle nihayet dileklerine kavuşur. O güne dek plaklarında yer alacak şarkıların seçimini plak şirketlerine bırakmış olan sanatçı bu plağındaki iki şarkıyı bir televizyon programı için kendisi seçmiş ve sözlerini kendisi yazmıştır. Prodüksiyon aşamasında ise yanında Onno Tunç vardır. Onno Tunç faktörü Hey dergisi tarafından da gözden kaçırılmaz ve dört üzerinden üç yıldız verdikleri plakta Lale Belkıs kadar, aranjör Onno Tunç'un da parladığının altını çizerler.

Aslında Lale Belkıs'ın seçtiği her iki şarkı da aynı yılın ilk aylarında ülkemizde hit olmuştur. Çingene, Black Blood grubunun Chicano'sudur, Kafadar ise Shuky & Aviva ikilisinin Fransızca icra ettiği Je T'aime Un Peu Trop şarkısıdır (Plağın göbeğinde Çingene'nin (Chicano) bestecisi olarak Kluger, Kafadar'ın (Je T'aime Un Peu Trop)bestecisi olarak da Levy isimleri yazılmış olsa da aslında ilk şarkı S.Banda Kalenga, Jean Kluger ve Daniel Vangarde'ın, ikincisi ise Michel Eugene ve Shuky Levi'nin ortak eserleridir).O günlerde gün yüzüne çıkmasa da Lale Belkıs bu iki şarkıyı Türkçenin yanı sıra 1978 yılında orijinal dillerinde de kaydeder. Bu iki kayıt müzikseverlerle ancak 2009 yılında Ossi Müzik tarafından yayınlanan iki CD'lik En İyileriyle Lale Belkıs albümüyle buluşabilecektir.
Lale Belkıs - Je Taime Un Peu Trop (Kafadar)
Lale Belkıs - Chicano (Çingene)

LİSTELERDEKİ DURUMU: Lale Belkıs'ın en başarılı plaklarının başında gelen bu 45'lik Hey dergisi listelerine sadece bir yüzüyle değil, iki yüzüyle birden yer alır. 5 Temmuz 1976 tarihli Hey listelerine 22 numaradan girerek yavaş yavaş yükselmeye başlayan Kafadar/ Çingene yaklaşık üç ay sonra 11 Ekim'de 1 numara olmayı başarır.
Derginin yıl sonunda düzenlediği Müzik Oskarları anketinde ise plağın B yüzündeki Çingene, 1976'nın Türkçe Sözlü Şarkıları sıralamasında 2093 oyla 10. sırada yer alır.

Hiç yorum yok: