17.02.2011

#97 Nilgün Atılgan - Çek Kayıkçı Kürekleri

1974 (Coşkun Plak 1339)
A Yüzü: Çek Kayıkçı Kürekleri (Söz:Fecri Ebcioğlu-Beste:Selmi Andak)
B Yüzü: Nerden Çıktın Karşıma (Söz:Fecri Ebcioğlu-Beste:Selmi Andak)

AYRINTILAR: 1972 yılında iki farklı gazetenin açtığı iki farklı yarışmada birinci olarak şov dünyasına ilk adımlarını atan Nilgün Atılgan (bu yarışmalardan ilki "Müjdat Gezen'e görücü usülü bir eş aranıyor"dur, ikincisi ise Orhan Gencebay'ın rol alacağı ilk fotoroman içindir) Bu Sevgi Başka Sevgi ve Aşkıma İnan adlarını taşıyan iki şarkının bulunduğu ilk 45'liğini 1973 yılında yayınladı.
Hey dergisinin "İlk kez plak doldurmasına rağmen rahat ve ne yaptığını bilen bir şarkıcı" olarak değerlendirdiği Atılgan aynı yıl yardımcı roller üstlendiği birkaç filmle sinemada da tanınmaya başlamıştır. Bu popülarite henüz önemli bir hit şarkı yakalayamamış olmasına rağmen Hey dergisinin yıl sonu anketlerinde 1973 yılının Ümit Veren Kadın Şarkıcısı seçilir (Aynı kategoride Erkekler dalında ipi göğüsleyen isim İlhan İrem olur).
İlk 45'liğini İtalyan I Preziosi dörtlüsünün eşliğinde kaydeden Nilgün Atılgan asıl büyük çıkışını bir yıl sonra yayınlanan ikinci 45'liği Çek Kayıkçı Kürekleri ile yapar. Fecri Ebcioğlu'nun yazdığı sözlerin içinde geçen "Boğaz köprüsü inci gerdanlık/ Altından geçtik kahkaha attık" gibi dizeler aynı yıl ulaşıma açılan Boğaziçi Köprüsü'nün yarattığı heyecanla de örtüşmüştür. Plağı yayınlayan Coşkun Plak da basında yer alan ilanlarda bizleri "Marmara'nın serin sularında yaz gezintisi"ne davet etmektedir.
LİSTELERDEKİ DURUMU: Bestesini Selmi Andak'ın yaptığı Çek Kayıkçı Kürekleri yayınlandıktan kısa bir süre sonra, Hey dergisinin 29 Mayıs 1974 tarihli sayısındaki 45'lik listelerine 46 numaradan giriş yaptı. Şarkı herkesin diline düşmesine rağmen, listedeki birbirinden güçlü diğer yerli ve yabancı şarkılarla fazla rekabet edemedi. Listelerdeki 13. haftasına denk düşen 21 Ağustos 1974 tarihinde 19. sıraya kadar yükselebilen plak ertesi hafta inişe geçti ve iki hafta sonra listeden çıktı.
ŞARKININ YER ALDIĞI ALBÜM: Çek Kayıkçı Kürekleri, şarkının bestecisi Selmi Andak'ın vefatından bir yıl önce iki farklı CD olarak hazırlanarak piyasaya çıkarılan Beste: Selmi Ancak albümlerinin ikincisinde yer alıyor.

Hiç yorum yok: