11.02.2011

#100 Berkant - Samanyolu



1968 (Televizyon Plak/ T172)
A Yüzü: Samanyolu (Söz:Teoman Alpay/ Müzik:Metin Bükey)
B Yüzü: Özledim Seni (Söz-Müzik:Teoman Alpay)

AYRINTILAR: Berkant'ın seslendirdiği Samanyolu 1968 yılında ilk piyasaya çıktığı zaman pek ilgi görmedi. Ancak şarkıyla aynı adı taşıyan ve başrollerinde Ediz Hun'la Hülya Koçyiğit'in oynadığı sinema filmi gösterime girdikten sonra plağın satışları aniden tırmanışa geçti. Kısa sürede 100 binlik bir satışı yakalayan 45'lik Berkant'a bir de Altın Plak kazandırdı. Şarkının popülaritesi Berkant'a da Yeşilçam kapılarını açtı ve sanatçı adını, şarkının sözlerinde bulunan "Bir Şarkısın Sen" dizelerinden alan filmin başrolünü Selda Alkor ile paylaştı.


O yıllarda Samanyolu'nun korsan baskılarıyla beraber bir milyonu aşkın bir tiraj yakaladığı söylentiler arasındaydı. Samanyolu'nun Internet üzerindeki ikinci el satış sitelerinde ve sahaflarda en çok rastlanan plaklardan biri olması sanırım bu satış miktarından kaynaklanıyor. Şarkı Berkant'ın en büyük hit'i oldu ve ilerleyen yıllarda Türk Pop Müziğinin bayrak şarkılarından birine dönüştü. Berkant'ın sonraki yıllardaki müzik kariyeri bu şarkının elde ettiği başarının gölgesinde kaldı ve bir türlü düzelmedi.
Samanyolu aynı zamanda ülkemiz sınırları dışında en çok başarı kazanan bestelerden biri oldu. Belçikalı şarkıcı David Alexander-Winter'ın Fransızla sözlerle ve Oh! Lady Mary adıyla kaydettiği plak başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın bir çok ülkesinde hit oldu. Şarkı Paul Mauriat gibi orkestra şefleri tarafından da enstrümental olarak icra edildi.
Şarkının bestecisi Metin Bükey'in ölene kadar bu şarkıdan gelen teliflerle yaşamını sürdürdüğü biliniyor. 2000'li yıllarda Aysel Gürel şarkının sözlerini, plakta yer aldığı gibi Teoman Alpay'ın değil kendisinin yazdığını ileri sürdü.

LİSTELERDEKİ DURUMU: Samanyolu, Milliyet gazetesinin hafta sonu ekinde yer alan haftalık "En Sevilen Şarkılar" sıralamasında 1968 yılının Temmuz ayında 2 numaraya kadar çıktı ve birkaç hafta yerini muhafaza etti.
Aynı sayfalarda düzenlenen yıl sonu anketlerinde ise 40 şarkı içinde 19. sırada yer aldı. Aynı yıl Berkant da Yılın Erkek Şarkıcıları dalında Erol Büyükburç ve Timur Selçuk'un ardından üçüncü oldu.

BERKANT DİSKOGRAFİSİ için tıklayın.
PLAĞI EDİNMEK için tıklayın.

Hiç yorum yok: