12.02.2011

#99 Gönül Yazar - Aşk Hikayesi



1971 (Arya Plak/ B-5032)
A Yüzü: Aşk Hikayesi (Söz: Fikret Şeneş Düzenleme: Norayr Demirci)
B Yüzü: Bu Ne (Söz: Fikret Şeneş Düzenleme: Norayr Demirci)

AYRINTILAR: Ününü sahnelerde söylediği Türk Sanat Müziği şarkılarıyla kazanan Gönül Yazar, 60'lı yılların sonlarına doğru kız kardeşi Belkıs Ünlüer gibi Yeşilçam filmlerinde kullanılacak olan çeşitli Aranjman şarkıları da seslendirdi. 70'li yılların başında kaydettiği Aşk Hikayesi ise bir filmde kullanılmak üzere kaydedilmemiş, aksine o günlerde dünyayı kasıp kavuran Love Story adlı filmin ana tema şarkısı alınarak türkçeleştirilmişti.
Bülent Pozam'ın sözleriyle ve aynı isimle Ayla Algan'ın, Atilla Özdemiroğlu'nun sözleriyle ve Sen Olmadan adıyla Zümrüt'ün de söylediği Francis Lai'in bu bestesinin en çok ilgi gören Türkçe versiyonu Gönül Yazar'ınki oldu.
Hemen her ülkede farklı lisanlarla söylenen Love Story'nin en çok hatırlarda kalan yorumcuları Andy Williams (Amerika'da Billboard Hot 100 listelerinde #9), Shirley Bassey (İngiltere single listelerinde #34), Henry Mancini (Billboard Hot 100 #13) ve şarkının bestecisi Francis Lai (Billboard Hot 100 #31) oldu.
Gönül Yazar'ın şarkıya söz yazması için Fikret Şeneş'e gitmesinin öyküsünü Naim Dilmener, "Hür Doğdum Hür Yaşarım" adlı kitabında şöyle aktarıyordu:

LİSTELERDEKİ DURUMU: Gönül Yazar'ın Fikret Şeneş'in sözleriyle Türkçe yorumladığı Aşk Hikayesi Milliyet Gazetesinin 12 Eylül 1071 tarihli "En Çok Sevilen Melodiler" listesinde 2 numaraya kadar yükselmeyi başardı.
Aynı gazetenin yıl sonu anketinde ise 19. sırada yer alan Shirley Bassey'nin Love Story yorumunu geçerek 18. sıraya yerleşti.
Aşk Hikayesi, Hey dergisinin listelerine de girdi ve Hey tarafından 1971 yılı sonunda düzenlenen ilk Geleneksel Müzik Oskarları anketinde Yılın Türkçe Sözlü Şarkıları sıralamasında 4470 oy alarak birinci sıraya yerleşti. Aynı ankette Gönül Yazar da 1971'in Kadın Şarkıcıları arasında 10. sırada yer aldı.
GÖNÜL YAZAR DİSKOGRAFİSİ için tıklayın.
EN İYİLERİYLE GÖNÜL YAZAR albümünün ayrıntıları için tıklayın.
PLAĞI EDİNMEK için tıklayın.

Hiç yorum yok: