24.02.2011

#94 Ersan Erdura - Acılar Sürekli Olamaz

45'lik Plak (Öncü/ 0008)
A Yüzü: Acılar Sürekli Olamaz (Özdemir Kaptan/ Selmi Andak)
B Yüzü: Geçen Yaz (Özdemir Kaptan/ Selmi Andak)

AYRINTILAR: 60'lı yılların başında henüz 10'lu yaşlarındayken kurduğu Boğaziçi Orkestrası'yla katıldıkları yarışmalarda dereceler almayı başaran Ersan Erdura 1967 yılında tek başına girdiği Altın Ses Yarışmasını da birinci olarak bitirir. Yarışmalardaki bu başarısına rağmen Ersan Erdura ilk plağını ancak 1970 yılında yayınlayabilir. Sanatçı pek ses getirmeyen ilk iki 45'liğinin ardından 1972 yılında, B yüzünde kendi bestesi olan Dediler adlı bir şarkının bulunduğu İshak Kuşu ile bir kez daha şansını dener. Ancak bu kez de istediği sonucu alamaz. Beş yıllık bir suskunluğun ardından bir kez daha stüdyoya giren Erdura "folk müzik akımının çoktan geçtiği"ne karar verdiğinden dolayı yeni tarzını "modern müzik" olarak belirler. Çocuk Gözler ve Yalnız Değilsin adlarında sözlerini Özdemir Kaptan'ın yazdığı iki İsmail M.Akman bestesinin yer aldığı ikinci dönemin bu ilk 45'liği üzikseverlere onun adını tekrar hatırlatmayı başarır.
Ersan Erdura'yı listelerin zirvesine taşıyacak asıl plak ise 1978 yılında gelir. Sözleri yine Özdemir Kaptan'a ait olan Acılar Sürekli Olamaz ve Geçen Yaz adlı iki şarkı bu kez Selmi Andak ve Zafer Dilek tarafından bestelenmiştir. Plak piyasaya çıktıktan sonra Hey dergisinin plak eleştirileri köşesinde beş üzerinden dört yıldızla değerlendirilir.
LİSTELERDEKİ DURUMU: A yüzünde Acılar Sürekli Olamaz, B yüzünde Geçen Yaz adlı iki şarkının bulunduğu dördüncü Ersan Erdura 45'liği, 1978 yazının ilk günlerinde piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra 26 Haziran tarihinde, Hey dergisinin Haftanın 45'likleri listesilerine aday plakların yer aldığı Tip 20 listelerine 1 numaradan girer. Önce hızlı bir tırmanış gösteren plak o günlerde oldukça iddialı rakiplari arasından ancak 14.haftasında sıyrılmayı başarır ve tam üç haftalığına listelerin zirvesine yerleşir.Plağın elde ettiği başarı sadece haftalık listelerle de sınırlı kalmaz, Hey dergisinin yıl sonu anketindeki Yılın 45'likleri sıralamasında da Sezen Aksu'nun iki 45'liğinin hemen ardından üçüncü sırada Acılar Sürekli Olamaz yer alır. Ersan Erdura ise o güne dek hiç girememiş olduğu bu listelerde Yılın Erkek Şarkıcısı seçilir.
ŞARKILARIN YER ALDIĞI ALBÜMLER: Ersan Erdura'nın birçok şarkısı gibi Acılar Sürekli Olamaz ve Geçen Yaz uzun yıllar CD formatına aktarılmadı. Acılar Sürekli Olamaz ilk olarak 2006 yılında piyasaya çıkan Bir Zamanlar 2 albümüyle müzikseverlere ulaşırken Geçen Yaz'ın yer aldığı ilk CD geçtiğimiz haftalarda Ossi Müzik tarafından yayınlanan En İyileriyle Ersan Erdura albümü oldu. 1977- 1984 yılları arasında kaydedilen 15 şarkının yer aldığı albümün Sürprizler adını taşıyan ikinci CD'sinde bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış 15 Ersan Erdura şarkısı daha bulunuyor. Sanatçının ilk çok nadir bulunan ilk üç 45'liğinden hiçbir şarkının yer almadığı toplamanın bence en büyük eksiği; Erdura'nın 1980 yılında piyasaya çıkan son 45'liğinin A yüzünde yer alan Aşıksın şarkısı olmuş.

Hiç yorum yok: