25.05.2011

#80 Rüçhan Çamay - Para... Parra... Parrra...

45'lik Plak (Hop 502)
A Yüzü: Para... Parra... Parrra... (Şanar)
B Yüzü: Çocukluğum (A.Özdemiroğlu/Şanar)

Sahnelerde şarkı söylemeye 1947 yılında başlayan Rüçhan Çamay'ın ilk plağının piyasaya çıkışı, bu tarihten tam 21 yıl sonrasına rastlıyor. Sesi özellikle gece hayatının müdavimleri tarafından oldukça yakından tanınan sanatçı bu yıllar içinde plakları çıkmamış olsa da birçok derginin kapağında yer almayı başarır.

1968 yılında Regal Plak'tan peş peşe yayınlanan üç 45'liğinin ardından yurt dışında bazı televizyon programlarına katılır. O yılların gazeteleri, bu programlardan aldıkları haberleri günü gününe okuyucularına iletmeyi ihmal etmez. Hatta Milliyet gazetesi olayı aşağıda yer alan kupürdeki gibi "Helmut Zacharias orkestrası eşliğinde şarkı söyleyen Rüçhan Çamay Almanya'da renkli televizyona çıktı" şeklinde sunar.
Rüçhan Çamay'ın Alman televizyonlarında çıktığı programın ayrıntıları bir hafta boyunca aynı gazetede yayınlanmaya devam eder. Yer aldığı televizyon şovunda, hiçbir zaman plak olarak yayınlamayacağı Samanyolu şarkısıyla modernize edilmiş bir azeri türküyü söyleyen Çamay gazetenin iddiasına göre "oldukça durgun geçen programa canlılık kazandırır" ve büyük bir alkış almayı başarır.
1972'ye kadar plak konusunda yine bir sessizliğe bürünen Rüçhan Çamay o yıl ve 1974'de birer 45'lik plak daha kaydeder. İki farklı plak firmasından yayınlanan bu 45'likler ne yazık ki fazla ilgi görmez. Sanatçı tüm çabalarına karşın 30 yıla yaklaşan kariyerinde bir türlü arzu ettiği başarıyı yakalayamamaktadır. Bunun için eksik olan tek şey aslında "hit" bir şarkıdır. 1974 yılında kızı Melike Demirağ'ın başrollerinden birini oynadığı "Arkadaş" filmi ve aynı isimli şarkısıyla yaptığı çıkış Rüçhan Çamay adının müzikseverlerce yeniden hatırlanmasına vesile olur.
1975 yılının Ekim ayında Rüçhan Çamay, kızının da plak şirketi olan Hop Plakçılık adına Şat Yapım bünyesinde yeni bir plak daha kaydeder. Birkaç yıl öncesinde tüm dünyayla birlikte bizde de epey popüler olan "Cabaret" müzikalindeki Money Money şarkısından esinlenerek oluşturulan Para... Parra... Parrra... adlı bir şarkı bu yeni plağın A yüzünde yer almaktadır.
Bu şarkının ortaya çıkış öyküsünü sanatçı daha sonra Hey dergisine şu şekilde anlatacaktır:
"Bu plağı yapmak Şanar'ın (Yurdatapan) düşüncesiydi. Aslında ben Liza Minelli'nin Money Money'ini çok beğenmiştim. Bir gün Şanar'la otururken konu açıldı ve plağı yaptık".
Hey dergisi, Para... Parra... Parrra... piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra eleştiri sayfalarında plak hakkındaki düşüncelerini dile getirirken "Cabaret"yi de anmayı ihmal etmez. Zaten Çamay da televizyonda bu şarkısını ilk kez söylediği programda sergilediği şovla Liza Minelli'den esinlendiğini açıkça ortaya koymuştur.
B yüzünde Atilla Özdemiroğlu ve Şanar Yurdatapan'ın ortaklaşa imza attıkları Çocukluğum adlı bir parçanın yer aldığı Para... Parra... Parrra... listelerde de Rüçhan Çamay'ı zirveye taşımayı başarır.
Hiç albümü yayınlanmamış ender sanatçılardan biri olan Rüçhan Çamay sadece 45'lik plaklar üzerinde kalan bir müzik kariyerine sahip... 70'li yılların ortalarında çoluk-çocuk, küçük-büyük herkesin ezbere bildiği nakaratıyla Para... Parra... Parrra... günümüze kadar ulaşan ender Rüçhan Çamay şarkılarından biri aynı zamanda. Şarkı 2005 tarihli Bir Zamanlar serisinin ilkinde yer alıyor.

Hiç yorum yok: