2.05.2011

#82 Sevda Karaca - Tanımazsın Beni/ Çık Ortaya

45'lik Plak (Kervan Plakçılık 142)
A Yüzü: Tanımazsın Beni (Rıfat Şanlıel/Ülkü Aker)
B Yüzü: Çık Ortaya (Biddu/Ülkü Aker)

Türk halkı Sevda Karaca'yla ilk olarak sinema salonlarında tanıştı. 1971 yılında Turgut Demirağ'ın yönettiği Üç Kızgın Cengaver onun ilk filmi oldu. Bu filmin afişlerinde Karaca'nın adı "üç kızgın cengaver" Cihangir Gaffari, Erdo Vatan ve Suphi Tekniker'in hemen altında Beyza Başar ve Melike Çamay'ın üzerinde yer alıyordu (Turgut Demirağ ve Rüçhan Çamay'ın kızı olan Melike, daha önce de başka filmlerde rol aldı mı bilmiyorum ama Üç Kızgın Cengaver'in afişinden anladığım kadarıyla; 1974 yılında Melike Demirağ olarak isminin yazıldığı Arkadaş filminden üç yıl önce bu filmde annesinin soyadı ile yer almış! Bu arada bilmeyenler için not düşeyim; aşağıdaki afişte en sağda yer alan "cengaver"i yani Suphi Tekniker'i -biraz yaşlanmış haliyle- şu günlerde Adını Feriha Koydum dizisinde Feriha'nın babası rolünde izliyoruz).
Sevda Karaca'nın aralıklarla da olsa sinema kariyeri 2004 yılına kadar devam etti. Müzik kariyeri ise plaklardan önce sahnelerde başladı. 70'li yılların ilk yarısında, o günlerin en ünlü orkestra şeflerinden biri olan Rıza Silahlıpoda'yla yaptığı kısa süren evliliği onu uzun süre magazin basınının gündeminde tuttu. Karaca 1974 yılında henüz hiçbir plağı yayınlanmadığı ve hiçbir önemli filmin başrolünde oynamadığı halde bu popülerlik -ve biraz da verdiği cüretkar pozlar- sayesinde Hey dergisine kapak olmayı bile başarmıştı.
Sevda Karaca'nın ilk 45'liği 1977 senesinde Kervan Plak etiketiyle piyasaya çıkarıldı. Bir yüzünde Verdiğin Söz Bu muydu?, diğer yüzünde Ayrılan Yollar adlı iki şarkının yer aldığı bu ilk plağı şarkıcıya yıl sonunda düzenlenen Hey Oskarları anketinde Yılın Ümit Veren Kadın Şarkıcıları arasında ikincilik getirdi.
Sevda Karaca'nın ilk 45'liği çok büyük tirajlara ulaşamasa da ikinci plağının ne olacağına dair müzikseverlerde bir merak uyandırmayı başardı. 1978 yılında Tanımazsın Beni ve Çık Ortaya isimli şarkıların yer aldığı ikinci 45'liği yayınlanmadan önce Kervan Plakçılık dergilere verdikleri ilanlarda bu "bekleme" hadisesinin altını çizmeyi ihmal etmeyecekti.
Plak piyasaya çıktıktan sonra Hey dergisinin eleştiri sayfasında hemen kendine yer bulmayı başardı. Beş üzerinden "üç yıldız" verdikleri plakta yer alan ilk şarkı Tanımazsın Beni'yi Hey yazarları, "Piyasada sık sık dinlediğimiz türden bir şarkı" olarak değerlendirirken, diğer yüzdeki Çık Ortaya şarkısını "Diskotek türü müziği ve Noyayr Demirci'nin düzenlemesi" nedeniyle "ilginç" bulmuşlardı.
Her iki yüzünde Ülkü Aker'in yazdığı sözlere sahip şarkılar bulunan ikinci Sevda Karaca 45'liğinin A yüzünde Rıfat Şanlıel'in bestelediği Tanımazsın Beni yer alırken, ne plak kapağında ne de basında yer alan eleştirilerde B yüzündeki şarkının bestecisine dair hiçbir bilgi bulunmuyordu. "Çık çık çık çık çık ortaya çık" tekrarlarıyla hemen dile dolanan bu bestenin gerçek sahibi aslında 70'li yıllarda disko müziğin öncü isimlerinden Biddu idi. Kendi adını taşıyan orkestrası Biddu Orchestra'yla kaydettiği plakların yanı sıra Tina Charles'ı üne kavuşturan prodüktör olarak da tanınan bu yarı Hintli yarı İngiliz müzik adamı 1974 yılında tüm dünyada liste başı olan Kung-Fu Fighting'in de yaratıcılarından biriydi.
Sevda Karaca'nın ikinci plağı 1978 yılının ilk yarısında Hey listelerinde de yer aldı. Günümüzde bile hâlâ hatırlanan ve sevilerek dinlenen iki şarkının yer aldığı plak aynı yılın ortalarına doğru Haftanın 45'likleri listesinin orta sıralarına kadar yükselmeyi başarsa da kısa bir süre sonra inişe geçerek listeden çıkmak zorunda kaldı.
Sevda Karaca'nın ikinci 45'liğinde bulunan iki şarkısı 1978 yılında Kervan Plakçılık etiketiyle yayınlanan ilk albümü Selam'da yer aldı. 1983 yılında Türküola etiketiyle Almanya'da kaset olarak da yayınlanan bu albüm ne yazık ki bugüne kadar CD'ye aktarılmış değil... CD formatına taşınan tek Sevda Karaca şarkısı şimdilik Tanımazsın Beni. Şarkı, Ossi Müzik etiketiyle 2007 yılında piyasaya çıkan Bir Zamanlar serisinin üçüncü albümünde yer alıyor.

Hiç yorum yok: