19.05.2011

Hot Blood - Soul Dracula

45'lik Plak (Türkiye Baskısı/Eurovox 8017)
A Yüzü: Soul Dracula
B Yüzü: Dracula's Theme

Bu paragrafın hemen altında yer alan Hey dergisi sayfasındaki eleştiriyi okuduğunuzda Soul Dracula'yı icra eden Hot Blood'ın bir "zenci grubu" olduğunu sanabilirsiniz. Sanırım grubun adındaki "Soul" ibaresi derginin eleştirmenlerine "Bu grup olsa olsa zenci grubu olur" dedirtmiş (Günümüzde 'hakaret' gibi algılanan 'zenci' tanımı o yıllarda gayet rahat kullanılıyordu. Siyah derili insanlar ülkemizde hiçbir zaman Amerika'da olduğu gibi küçümsenmediğinden bu tanım da hiçbir zaman onları küçümseme maksadıyla kullanılmazdı).
Oysa ki Hot Blood 'zenci'lerden oluşan bir soul grubu değil, Avrupalı birkaç prodüktörün bir araya gelerek oluşturduğu bir stüdyo topluluğuydu sadece... Altta da görülebileceği gibi plak göbeklerinde prodüktör olarak grubun adı yazılmıştı. Bu nedenle grubun kimlerden oluştuğuna dair plak üzerinden bir bilgiye ulaşmak mümkün değil. Ancak günümüzde -neyse ki- İnternet denen bir şey var ve bazı kaynaklardan Hot Blood grubunun arkasında şarkıların aranjörü Alman müzisyen Stefan Klinkhammer'ın olduğu anlaşılıyor. Klinkhammer, Hot Blood projesinden sonra Boney M., Eruption, Silver Convention ve Mystic gibi disko müziğin Münih kanadında büyük üne kavuşan gruplarla da çalışmış bir stüdyo adamı...
Bir yüzünde Soul Dracula, diğer yüzünde aynı melodinin farklı bir şekilde işlendiği Dracula's Theme adında başka bir parçanın yer aldığı bu ilk Hot Blood 45'liği Avrupa'nın birçok ülkesinde 1975 yılında piyasaya çıktı. Özellikle Fransa'da büyük ilgi gören plak bir yıl sonra İtalya ve Almanya'da da hit oldu. Plağın ülkemizde basım tarihi ise 1977 senesi...
Soul Dracula/Dracula's Theme (1976 - Made In Italy/Derby DBR4346)
Uzun yıllar dinlememiş olmama rağmen bu plağı bulup çalmaya başlayınca şarkıyı o yıllardan hemen hatırladım, diyebilirim. Aslına bakarsanız, Drakula'yla ilgili bütün şablonlar bu parçada birebir kullanılmış; derinden gelen korkutucu çığlıklar, manyakça kahkahalar, yürek hoplatan disko ritmler, gerekli gereksiz yerde şarkının adındaki Soul Dracula lafının zikredilmesi... Bu açılardan bakıldığında oldukça "kitch" bir şarkı Soul Dracula... Ancak bu tarz şarkılarda alışıldığı gibi uzun uzun sürdürmüyor bu numaralarını ve yaklaşık üç dakika içinde "kansız" bir şekilde olayı tamamlayıp bitiveriyor.
Hot Blood'ın Soul Dracula'sı ülkemizde yayınlandığında da büyük ilgi gördü. Çıkar çıkmaz Hey dergisi tarafından beş üzerinden dört yıldızla değerlendirildi ve aynı hafta asıl listeye aday plakların yarıştığı Tip 20 listelerine zirveden giriş yaptı. Plak asıl listeye girdikten yaklaşık bir buçuk ay kadar sonra da Haftanın Yabancı 45'likleri sıralamasında 1 numara olmayı ve birkaç hafta yerini muhafaza etmeyi başardı. Şarkının bazı yerleri o yıllarda çevrilen birçok yerli filmde de kullanıldı. Eğer bugüne kadar bu şarkıyı hiç dinlemedim diyorsanız ve kulağınıza bir yerlerden aşina geliyorsa bunda Yeşilçam filmlerinin muhakkak katkısı vardır.

Hiç yorum yok: