29.08.2010

Ayla Dikmen - Sensiz Yaşamam (Puerto Montt)


45'lik Plak (Türkiye Baskısı/ Netfon OC140)
A Yüzü: Sensiz Yaşamam (Puerto Montt)
B Yüzü: Nereye (Efyge Efyge)

70'li yılların başında ülkemiz müzik piyasasında aynı yabancı bestenin farklı farklı Türkçe sözlerle icra edilme hadisesi, sık sık karşılaşılan sıradan bir durumdu. "Aranjman" olarak adlandırılan bu şarkıların yer aldığı plakların göbeklerinde veya kapaklarında çoğu zaman şarkının bestecisinin adı bile yer almazdı. Önemli olan şarkının Türkçe sözlerini yazan kişiyle, şarkıyı düzenleyen müzisyenin adlarıydı. Bu bestelerin hemen hiçbirinin telif hakkı alınmadığı için sabah erken kalkıp şarkıyı ilk duyan çoğu zaman atı alıp Üsküdar'ı da geçiverirdi. Bazen de aynı besteye iki ya da daha fazla şarkı sözü yazarı kafayı takar, böylece aynı şarkının birkaç tane Türkçe versiyonu dolduruverirdi piyasayı. Bu gruba dahil edebileceğimiz şarkılardan biri de Ajda Pekkan'ın Fikret Şeneş'in yazdığı sözlerle Sensiz Yıllarda olarak söylediği Puerto Montt oldu. Los Iracundos'un şarkısına Ülkü Aker de farklı sözler yazarak Ayla Dikmen'e verdi. Dikmen'in o günlerde yeni bir sözleşmeyle bağlanmış olduğu plak şirketi Netfon'un 45'lik plak olarak yayınladığı Sensiz Yaşamam'ın B yüzündeki şarkı Nereye de aynı şekilde farklı sözlerle Özdemir Erdoğan tarafından Duyduk Duymadık Demeyin adıyla plak yapılmıştı. Türkçe sözleri yine Ülkü Aker'in kaleminden çıkan Nereye'nin orijinali Efyge Efyge, bestesi Stelios Kazantzidis'e ait Yunanca bir şarkıydı. Bu iki şarkının Ayla Dikmen versiyonları, rakipleri kadar popüler olamasa da günümüze kadar gelmeyi başardılar.


Klasikler - Ayla Dikmen (MCC/ Seyhan)
CD 6. şarkı: Sensiz Yaşamam - Ayla Dikmen
CD 13. şarkı: Nereye - Ayla Dikmen

Ayla Dikmen'i Anlamazdın şarkısının kullanıldığı Issız Adam filmiyle birlikte ölümünden neredeyse 20 yıl sonra milletçe yeniden hatırladık. Bu filmden yaklaşık bir yıl önce sanatçıya ait eski ses kayıtlarına yeni düzenlemeler yapılmış ve "Seninle Sonsuza Kadar" adıyla piyasaya çıkartılmıştı. Bildiğim kadarıyla orijinal kayıtların telif haklarıyla ilgili sorunlar çıkmış ve ne yazık ki başlangıçta iki CD olarak düşünülen bu yapım tek CD olarak piyasaya çıkarılabilmişti. Neyse ki bu sorunlar bir süre sonra aşılarak orijinal kayıtlardan oluşan "gerçek" Ayla Dikmen best of'u 2008 yılında yayınlandı. Issız Adam'ın rüzgarından da faydalanarak oldukça iyi bir satış grafiği yakalayan bu albümde elbette ki Sensiz Yaşamam ve Nereye de dahil edilmişti.


Seninle Sonsuza Kadar - Ayla Dikmen (MCC/ Seyhan)
CD 4. şarkı: Nereye - Ayla Dikmen
CD 8. şarkı: Nereye - Ayla Dikmen (Remix: Ozan- Rap: Behçet Türkekul)
CD 10. şarkı: Sensiz Yaşamam - Deniz Seki
CD 15. şarkı: Nereye - Ayla Dikmen (Remix: Can Hatipoğlu)

Şarkıların orijinal versiyonlarının yerine yeniden düzenlemelerin yer aldığı ve bazı şarkılarda Ayla Dikmen'in sesine genç sanatçıların vokallerinin eklendiği bu ilk toplama Ayla Dikmen CD'sinin en güzel yanlarından biri içinde yer alan 32 sayfalık kitapçığıydı hiç kuşkusuz. Albümün kapak tasarımı her ne kadar Barbra Streisand'ın bir box-set'inden fazlaca esinlenmiş olsa da kitapçıkta yer alan yazılar ve resimler bunu göz ardı etmenize yetiyordu. Dikmen'in yeğeni Meltem Çelebioğlu'nun çabalarıyla oluşturlan bu albümde bütün şarkılar Sadun Ersönmez tarafından yeniden düzenlenmiş ve günümüz müzisyenleri tarafından yeniden icra edilmişlerdi. Nereye'nin ikisi remix, üç farklı versiyonunun yer aldığı Seninle Sonsuza Kadar'da Sensiz Yaşamam şarkısını ise Deniz Seki tek başına söylüyordu.

Hiç yorum yok: