27.07.2009
Kadri kıymeti bilinmemiş albümler #1- Musiki Ahmet Sinan Hatipoğlu
CD Albüm:
Musiki - Ahmet Sinan Hatipoğlu
Plak Şirketi: 1 Numara
Şarkı Listesi:
1- Yirmi Beşinci Kısım 3'42
2- Aşkı Tutmalıyım 4'01
3- Rüya 2'17
4- Uzak 3'46
5- Anatolian New Age 4'30
6- Kara Toprak 4'56
7- Beklediğim 2'52
8- Derviş 3'00
9- Neler Atlatır İnsan 4'22
10- Tango 2'39
1993'te Çeşme'de yaşadığım yıllarda haftada en az bir kere İzmir'e gelmeye çalıyordum. Şimdi nasıldır bilmiyorum ama o yıllarda kış ayları geldi mi Çeşme'de doğru düzgün CD ve kaset satan bir dükkan kalmazdı. Bu nedenle İzmir'e gidip haftada bir piyasaya hangi kasetler çıkmış, hangi albümlerin CD'leri gelmiş kolaçan etmezsem rahat etmezdi içim. (Bu arada işimin müzikle alakası falan yoktu, 2005'e kadar avukatlık yaptım.) İşte yine böyle bir "sürek avı" sırasında her zaman kasetlerimi, CD'lerimi aldığım yere giderken İzmir'in en eski toptan plakçılarından biri olan Bedri Plak'ın vitrinlerine bir bakayım dedim. Daha önce hiç tanımadığım bir sanatçının, çıktığından haberimin bile olmadığı, içeriği konusunda kapağında yazan "Anatolian New Age" ibaresi dışında (ki o tabir yüzünden albümü almama ihtimalim bile olabilirdi) hiçbir fikrimin olmadığı Musiki adını taşıyan albümünün kapağına takıldı gözüm. İşin açıkçası "Anatolian New Age" tanımı beni başta ürkütmüş olsa da kapağın güzelliği beni hemen albümü almaya itti. Zaten kaseti yayınlayan firmanın Ali Kocatepe'nin sahibi olduğu plak şirketi "1 Numara" olduğunu görünce içim de rahatlamıştı. (Aşağıya o gün aldığım kasetin kapağının ön ve arka yüzünü de scan edip koydum. Çünkü kaset versiyonunda CD kapağında yer almayan fazlayan bir resim daha bulunuyor.)
Albümü walkmenimle Çeşme'ye dönüş yolunda dinledim ilk olarak yanlış hatırlamıyorsam. Play tuşuna bastığım andan itibaren de sonuna kadar dinlemeden bırakamadım albümü. O haftaki listelerimi yapmış olmama rağmen o sayfaları iptal ettim ve yeni baştan düzenledim listelerimi. Ahmet Sinan Hatipoğlu'nun Musiki'si böylece 15 Kasım 1993 tarihli 50 albümlük listeme 6 numaradan girmiş oldu. Sonraki hafta 3'e, bir sonrakinde 2 numaraya yükseldi ve orada bir hafta bekledikten sonra 13 Aralık tarihinde 1 numaraya yerleşti.
Musiki'yi komple albüm olarak çok sevmiş olsam da içindeki şarkılardan bazıları birkaç gün içinde diğerlerinin önüne geçti. Sözlerini Atilla İlhan'ın bir şiirinden alan (ki rahmetli İlhan hiçbir zaman kendime yakın hissettiğim biri olmamıştır) albümün açılış şarkısı Yirmi Beşinci Kısım hemen 15 Kasım tarihli 50 şarkılık listenin 4. sırasından listeye girdi. İkinci hafta 2. sıraya, 29 Kasım'a denk gelen üçüncü haftasında ise bir haftalığına da olsa listenin zirvesine çıktı.
Musiki benim listelerimin 1 numarasında iki hafta kaldıktan sonra ilk üçte uzun süre takılı kaldı. 1994 yılı geldiğinde albümden hâlâ sıkılmış ya da dudak büker hale gelmiş değildim ve 24 Ocak 1994 tarihli listemde önceki 2 haftanın lideri olan PJ Harvey'nin debut albümü Dry'ı indirerek onu zirveye yerleştirdim. (İnsanın kimseye hesap vermeyeceği "kendine ait listeler"i olması ne mükemmel bir duygu Yarabbim!) Maalesef bir sonraki hafta aldığım PJ Harvey'nin ikinci albümü Rid Of Me, Musiki'yi ikinci kez çıktığı 1 numaradan indirdi. Musiki'nin Top 50 Albüm listemden çıkışı ise tam 118. hafta kaldıktan sonra 5 Şubat 1996 tarihinde gerçekleşti. (Bu zaman zarfında PJ Harvey'nin üçüncü albümü To Bring You My Love da listelerimde 1 numara olup düştü. Demek oluyor ki 1 Musiki, 3 PJ albümüne bedeldir benim nazarımda...) Musiki 10 yıl süren "liste çağım"da istatistiksel olarak en başarılı Türkçe albümlerden biri oldu. Albümden listelerime Yirmi Beşinci Kısım dışında Uzak (#2), Aşkı Tutmalıyım (#16), Beklediğim (#5) ve 1 numaraya çıkan Neler Atlatır İnsan olmak üzere dört şarkı daha girdi.
Buraya kadar yazdıklarım sadece beni ilgilendiren şeyler olsa da, Musiki'nin bugün bazı yerlerde hâlâ adının geçiyor oluşu da aslında biraz da benimle ilgilidir. Her müziksever gibi ben de sevdiğim yapıtları başkalarının, özellikle sevdiklerimin sevmesini isterim. Eh biraz da dominant bir tarzım olduğu söylenebilir müzik mevzu bahis olduğunda... Musiki'yi keşfettikten hemen sonra da böyle oldu ve hemen Gökhan Pamuk'la paylaştım. O da hemen o günlerde İstanbul'da yeni yeni basın dünyasına girmek üzere olan Serkan Seymen'le paylaştı. Hatırlıyorum o günlerde Serkan, Nokta dergisinde çalışıyordu ve orada albümün tam sayfa bir eleştirisini yazıp yayınlamıştı. (O yazı bende mevcut ama maalesef bu yazıyı hazırlarken bir türlü bulamadım. Serkan böyle şeylere önem vermediğinden kendi saklamamıştır yazıyı eminim.) Gel zaman git zaman, 1996 yılında Roll dergisi yayın hayatına başladı. Önce Serkan, sonra onun aracılığıyla Gökhan, en son onlar aracılığıyla ben Roll'da albüm eleştirileri yazmaya başladık. (İLk yazılarımı hatırlıyorum; henüz bilgisayarım bile yoktu. Bu yüzden yazılarımı elle yazıp Çeşme'den İstanbul'a, Gökhan'a fakslıyordum, o da bilgisayarda yazıp disketle Roll'a ulaştırıyordu. Vay be, azimle yazan demek ki...)
Roll ekibiyle yüz yüze tanışmam sanırım dergide yazmaya başladıktan 2-3 sene sonra gerçekleşti. Ancak bu süre içinde gerek yıl sonu anketlerinde gerekse arada yapılan özel seçimlerde bana ve Gökhan'a da fikirlerimizi sorar, listelerimizi isterlerdi. Serkan zaten baştan beri Roll ekibinde sayılırdı. Bu anketlerde benim, Gökhan'ın ve Serkan'ın tercihleri büyük ölçüde birbirine yakın olduğundan üçümüzün destek verdiği isimler listelerde önemli bir yere gelebiliyorlardı. Roll ekibi "En Güzel 100 Türkçe Şarkı"yı seçmeye karar verdiğinde de durum böyle olmuştu. Hemen hemen sadece üçümüzün oylarıyla 100 şarkılık listeye iki Ahmet Sinan Hatipoğlu şarkısı girdi. Üstelik biri (Yirmi Beşinci Kısım)kılpayı ilk 10'a giremedi ve 11. sırada yer aldı. Gökhan'ın favori Musiki şarkısı olan Uzak da 87.sıraya yerleşti. Açık söylemek gerekirse, ne o gün ne de bugün, dünya insanları bizimle aynı görüşü paylaşmadı, paylaşmıyor, paylaşmaz da...
Roll dergisi adına Serkan ve Merve Erol, bu anketten yaklaşık bir yıl kadar sonra Ahmet Sinan Hatipoğlu'yla dört başı mamur bir de röportaj yaptı. Üç sayfalık bu röportajı aşağıda sizlerle paylaşmak istiyorum.
Son olarak bu sayfaya almak istediğim Musiki kupürü, artık yayın hayatına son vermiş olan Rolling Stone Türkiye'de 2007 yılının Ocak ayında yayınlanan "Kadri Kıymeti Bilinmemiş 15 Yerli Albüm" yazısından bir alıntı. Üç sayfalık bu yazının altında her ne kadar Barış Saraç ismi yer alıyor olsa da yazıyı döktüren kişi aslında SS Kruger lakabıyla ünlü bir arkadaşımız. (SS harfleri bir yerden tanıdık geliyor amma:::) Bu sayfalarda kullanılan resimlerin önemli bir kısmını da bizzat ben kendim scan edip yollamıştım üstelik. Her neyse, zaten önümüzdeki günlerde o 15 albümün tamamını olmasa bile önemli bir kısmını blog sayfama almayı düşündüğümden, bu mevzularda daha fazla geyik yapmayı o zamana bırakıyorum. (Aşağıdaki kupürde 1994 yazdığına bakmayın; tecrübeyle ve delillerle sabittir ki albümün yayın tarihi 1993'tür.)
Son olarak belirtmek istiyorum ki; artık piyasada bulmanın imkansız olduğu bu albümden sadece üç şarkının linki yukarıda yer alıyor. Eğer bu üç şarkıyı dinleyip hoşlanan arkadaşlar olursa, lütfen aydogduatilla@gmail.com adresine mail atarak benden albümün komple linkini sadece kendi bilgisayarlarına indirip dinlemek üzere istesinler. Albüm linkini buraya koyarsam eminim ki kısa zamanda kadir kıymet bilmez bazı şahıslar linki çalacak ve bilumum forum sitelerinde "İNTERNETTE İLK DEFA KENDİ RİPİM" tarzı başlıklar döşeyerek böbürleneceklerdir. Zamanında kadri kıymeti bilinmemiş eserlerin bu kez ayaklar altında çerçöp muamelesi görmesini istemem doğrusu.
Orijinal Dizi Müzikleri #3- The Persuaders
Side A: Theme From The Persuaders - John Barry
Side B: The Girl With Sun On Her Hair - John Barry
The Persuaders ya da bizdeki adıyla Kaygısızlar 70'li yılların ortalarına doğru TRT'de yayınlandığı günlerde, benim televizyonda izlediğim ilk dizilerden biri oldu. (O günlerde jenerik müziği nedir, dizinin tema müziği ne demektir gibi beyhude konulara henüz kafa yormaya başlamadığım için John Barry'den de habersiz mutlu mu mutlu yaşayan bir çocuktum.) Kaygısızlar'dan kısa bir süre sonra dizide Tony Curtis'le başrolünü paylaşan Roger Moore'un, dünya televizyonlarında 60'lı yılların son yıllarında Kaygısızlar'dan daha önce gösterime girmiş olan The Saint isimli yeni bir dizisi daha başladı. The Persuaders'ın müziklerini hazırlayan John Barry dünya çapındaki ününü asıl james Bond serisiyle birlikte kazanmıştı. Sean Connery'den sonra en kabul edilebilir James Bond olduğunu düşündüğüm Roger Moore ile John Barry'nin ismi 007 sayesinde sık sık aynı yapımlarda yer aldı. Aşağıdaki 15 Mayıs 1974 tarihli 26 sayılı Hey dergisi kupüründe, Erman Şener Kaygısızlar'ın TRT'de gösterilmesinden sonra duyduğu kaygıları dile getirmişti. (Yazının bulunduğu iki sayfa arka tarafında yer alan kuponların kesilmesinden dolayı maalesef yarım kalmış. Bu nedenle yazının tamamını buraya aktaramıyorum.)
Hey ve Gırgır'la beraber 70'li yılların sacayağını oluşturan Milliyet Çocuk dergisi de hemen hemen aynı günlerde 1975 yılının Ağustos ayında özel 150. sayının kapağını Kaygısızlar'a ayırmış, içinde de dizinin çizgi romanını okurlarına sunmuştu.
John Barry'nin The Persuaders için yaptığı jenerik müziği benim nazarımda gelmiş geçmiş en iyi dizi müziklerinden biri sayılır. Barry'nin o dönemde ürettiği eserler 90'lı yıllarda İngiltere'den çıkıp dünyaya yayılan Trip- Hop akımını ve özellikle Portishead, Mono ve Goldfrapp gibi grupların ilham kaynağı oldu. Trip-Hop'çılar onun müziklerini sık sık sample olarak da kullandılar. Sadece 24 bölüm süren tek bir sezondan sonra çekimleri durdurulan The Persuaders'ın aradan 40 yıl geçtikten sonra bile hatırlanması biraz da John Barry'nin müzikleri dolayıdır.
The Persuaders'ın tema müziği 45'lik olarak hemen her ülkede B yüzüne The Girl With The Sun In Her Hair konarak piyasaya çıktı. İçeriği aynı olan bu 45'liklerin birbirlerinden farkı kapakları oldu. Yukarıda başlığın hemen altında yer alan iki kapaktan sol taraftaki İngiltere, sağ taraftaki de Hollanda baskılarının kapakları. Aşağıda yer alan dört kapak ise sırasıyla İsveç, İspanya, Almanya ve Fransa baskılarının kapakları.
45'lik Plak:
A Yüzü: Kaygısızlar - John Barry
B Yüzü: A Man Alone - John Barry
Bonus: A Man Alone - Jazz Version- John Barry
Tüm dünyada B yüzünde The Girl With The Sun In Her Hair'in yer aldığı Theme From The Persuaders 45'liği ülkemizde farklı bir B yüzü şarkısıyla basıldı. (Yukarıda 1973 olarak belirtsem de aslında bu 45'liğin hangi yıl basıldığından emin değilim.) Türk baskısı The Persuaders 45'liğinin kapağında dizinin ülkemizde bilinen adı Kaygısızlar daha büyük harflerle belirtiliyor. Kapağın alt tarafındaysa çok küçük harflerle "Theme From Persuaders A man Alone" ibaresi bulunuyor. Sanki aynı diziden alınma parçalarmış gibi dursa da A Man Alone aslında müziklerini John Barry'nin yaptığı The Ipcress File isimli filmin soundtrack'inde yer alıyor. Albümde 45'lik olarak 1965 yılında piyasaya sunulan bu şarkının iki farklı versiyonu mevcut. Bunlardan kısa olanı 45'liğe konmuş. Aşağıda sol taraftaki plak resmi 1965 yılında yayınlanan bu 45'liğe ait. Sağ taraftaki resimse A man Alone'un aynı yıl piyasaya çıkan başka bir 45'lik versiyonununa ait. A yüzünde A Man Alone'un Jazz versiyonunun yer aldığı bu 45'liğin B yüzünde bu kez aynı şarkının Latin versiyonu bulunuyor. İlk piyasaya çıkan 45'liğin B yüzündeki parçanın adıysa Barbra's Theme. John Barry bu parçasını, o yıllarda hiçbir albümüne almamıştı. Ta ki 40. sanat yılı dolayısıyla yayınlanan 4 CD'lik toplama albümü yayınlanana kadar.
Son dakika:İnternette dolaşırken geçtiğimiz günlerde harika bir siteye rastladım. http://www.heydergileri.com/ adresinden de anlaşılacağı gibi bu sitede 70'li yıllara ait hey dergilerinin scan edilmiş sayfaları yer alıyor. Oldukça fazla sayıda Hey dergisine sahip olmama rağmen bu sitede bende olmayan bir çok sayıya rastladım ve çok mutlu oldum. Aşağıda yer alan Hey listesini de bu sitede rastladım ve hemen bu yazının altına eklemek istedim. Resme tıklayıp resmi büyütürseniz 10 Temmuz 1974 tarihli Hey listesinin 17. sırasında Türkçe adıyla listeye girmiş olan Kaygısızlar Film Müziği yer aldığını siz de göreceksiniz. Ne yazık ki sonraki Hey sayılarının tüm sayfaları scan edilip siteye henüz konmamış olduğundan plağın daha sonraki haftalardaki performansı hakkında bilgi edinemedim.
24.07.2009
En çok sevdiğim 10 Michael Jackson 45'liği #1- Don't Stop 'Til You Get Enough
Vinyl Single:
Side A: Don't Stop 'Til You Get Enough
Side B: I Can't Help It
Favorim olan 10Michael Jackson 45'liğin zirvesinde Off The Wall albümünden çıkan ilk single, yani Don't Stop 'Til You Get Enough 1979 yılının yaz aylarında yayınlandı. Off The Wall, Michael'ın 1978 yılında gösterime giren The Wiz filminin çekimleri sırasında tanıştığı Quincy Jones'la birlikte çalıştığı ilk albümdü. O güne kadar hâlâ küçük bir çocuk muamelesi gören Michael'ın bu ilk "yetişkin" dönem albümünden çıkan ilk 45'liği Don't Stop 'Til You Get Enough ne yazık ki ülkemizde yayınlanmadı. Hatta bildiğim kadarıyla Off The Wall albümünün 33 devirli Türk baskısı da hiçbir zaman yapılmadı. Dışarıdan plak ithal etmenin deveye hendek atlatmaktan zor olduğu, orijinal baskı kasetlerinse henüz piyasaya arz edilmediği o günlerde Türk müzikseverlerin imdadına hemen her gün 10-20 tanesi birden çıkan karışık LP'ler yetişti. Aşağıda solda kapak resmi görülen Rock'n Roller Disco da içinde Off The Wall şarkıları içeren söz konusu korsan toplama plaklardan biriydi. Uzunçaların A yüzünün ilk parçası olarak Don't Stop 'Til You Get Enough seçilirken, B yüzünün ikinci sırasında yine bir Michael şarkısı olan Off The Wall bulunuyordu. İşin ilginç yanı, aşağıda sağ tarafta yer alan ve aynı kapakla aynı isme sahip yurt dışında yayınlanmış asıl Rock'n Roller Disco toplamasındaki 20 şarkıyla, bizim korsan Rock'n Roller Disco plağımızdaki sekiz şarkının birbiriyle tamamen alakasız olmalarıydı.
En çok sevdiğim 10 Michael Jackson 45'liği #2- Billie Jean
Vinyl Single:
Side A: Billie Jean
Side B: It's A Falling In Love - UK Version
Side B: Can't Get Outta The Rain - US Version
Billie Jean tüm dünyadaki müzikseverlerin ortak kanaatine göre "Gelmiş geçmiş En Sevilen Michael Şarkısı" oldu diyebiliriz. 45'lik olarak Amerika'da ve İngiltere'de farklı B yüzüyle piyasaya çıkan Billie Jean yayınlandığı dönemde hemen her ülkenin single listelerinde 1 numara olmayı başarmıştı. Hatta şarkı Amerika ve İngiltere'de aynı hafta zirveye yerleşmişti. Bu durum aşağıda yer alan Alman Bravo dergisinin listelerinde de açıkça görülüyor.
Aşağıdaki 3 Aralık 1984 tarihli 5 sayılı Hey dergisi haberinde de yer aldığı üzere Billie Jean ülkemizde de o dönemler çok sevilmişti.
Şarkı 2008 yılında King Of Pop albümünün Türkiye versiyonu için Sony Müzik ve MTV Türkiye'nin birlikte düzenledikleri ankette de ilk sırada yer aldı. Ben de herkes gibi 80'li yılları bu şarkıyı dinlemekle geçirdim. Hatta bana kalırsa 80'li yıllar denince akla gelen ilk şarkıdır Billie Jean. Bu görüşümü 2007 Mart tarihli 5 numaralı Billboard dergisindeki yazımda da dile getirmiştim.
Billie Jean, 22 numarada Beat It'in yer aldığı 7 Aralık 2000 tarihli, Rolling Stone dergisinin MTV ile ortaklaşa düzenlediği En İyi 100 Popüler Şarkı sıralamasında beşinci sırada yer aldı. Yesterday ile The Beatles'ın ilk sırada yer aldığı 100 şarkılık listenin ikinci sırasında Satisfaction ile Rolling Stone vardı. Smells Like Teen Spirit ile üçüncü sırada bulunan Nirvana ve Like A Virgin ile dördüncü sırayı kapan Madonna'yı Michael Jackson izliyordu. Michael'ın ilk 100'deki üçüncü şarkısı ise 82. sırada kendine yer bulan Rock With You şarkısıydı.
Thriller'ın 25. yıl özel baskısının yayınlandığı günlerdeyse NTV'de yayınlanan Gece- Gündüz programı Michael Jackson'ın bu albümünün neden bu kadar sevildiğini bazı müzik yazarlarına sormuş ve ben de fikirlerimi aşağıda yer alan videoda dile getirmiştim.
En çok sevdiğim 10 Michael Jackson 45'liği #3- Beat It
Vinyl Single:
Side A: Beat It
Side B: Get On The Floor - US Version
Side B: Burn This Disco Out - UK Version
Edie Van Halen'ın çaldığı gitar sayesinde Billie Jean gibi bir single'ın ardından gelmesine rağmen Beat It büyük ilgi gördü ve Billboard Hot 100 listelerinde 1 numaraya çıkmayı başardı. Beat It, Michael Jackson'ın daha sonraki albümlerinde benzerlerini yapacağı dansedilebilir Rock şarkılarının ilkiydi. Aynı zamanda R'nR'la R'n'B kökenli müziklerin bir potada eridiği ilk popüler örneklerden biriydi ve bir kaç yıl sonra Run DMC'nin Walk This Way ile zirveye taşıyacağı bir tarzın da öncüsü oldu.
Şarkının önemi yıllar geçtikçe daha iyi anlaşıldı. Rolling Stone'un yukarıda kapağı görülen 7 Aralık 2000 tarihli 855. sayısında MTV ile ortaklaşa düzenledikleri En İyi 100 Popüler Şarkı sıralamasında 22. sırada yer aldı.
Beat It'in 45'lik formatı Amerika'da ve İngiltere'de değişik B yüzleriyle yayınlandı. Amerikan baskısının B yüzüne Off The Wall albümünden Get On The Floor alınırken, İngiltere'de aynı albümden Burn This Disco Out yeğlenmişti. Michael Jackson'ın üst üste yakaladığı iki hit şarkısı o güne kadar ufak tefek haberler dışında sanatçıya pek yer vermeyen Alman Bravo dergisini de harekete geçirmiş ve ilk kez iki sayfalarını birden Michael Jackson'a ayırmak zorunda kalmışlardı.
En çok sevdiğim 10 Michael Jackson 45'liği #4- Smooth Criminal
Vinyl Single:
Side A: Smooth Criminal
Side B: Smooth Criminal - Instrumental
Smooth Criminal geç kalmış Michael Jackson single'ları arasında başta geliyor bana kalırsa. Bad albümünden çıkan yedinci single ve buna rağmen Amerika'da 7, İngiltere'deyse 8 numaraya kadar yükseldi, İspanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerdeyse liste başı oldu. Bundaki en büyük etken o günlerde gösterime giren Michael'ın ilk kez sergilediği "öne doğru dümdüz eğilebilen ganster" dansını sergilediği Moonwalker filminde bu şarkının oldukça geniş bir şekilde kullanılmasıydı. Bad albümünü ilk dinlediğim andan itibaren benim favori şarkım Smooth Criminal olmuştu. Listelerime de ilk olarak onu sokmuş ve 1 numaraya kadar yükseltmiştim.
Smooth Criminal, 2008 yılında King Of Pop albümünün Türkiye versiyonu için Sony Müzik ve MTV Türkiye'nin birlikte düzenledikleri ankette Billie Jean ve Thriller'ın ardından üçüncü sırada yer aldı.
En çok sevdiğim 10 Michael Jackson 45'liği #5- Bad
Vinyl Single:
Side A: Bad
Side B: I Can't Help It - US Version
Side B: Bad - Dance Remix Radio Edit - UK Version
Thriller albümünden çıkan ilk 45'lik The Girl Is Mine gibi Bad albümünden alınan ilk single I Just Can't Stop Loving You da bir düetti. Şarkıyı Siedah Garrett'la birlikte söyleyen Michael bu ikinci denemesinde 2 numaranın üstüne yani 1 numaraya çıkmayı başardı. Ancak The Girl Is Mine gibi ben bu şarkıyı da pek sevememiştim. Neyse ki ikinci şarkı olarak seçilen Bad bu hayal kırıklığımı giderdi. Beat It tarzında sokaklarda geçen klibiyle de büyük ilgi gören Bad başta Amerika olmak üzere dünyanın çok sayıda ülkesinde liste başına çıktı. Bad benim listelerimde, ikisini de bir numara yaptığım Smooth Criminal ve Dirty Diana arasında listeye girdiğinden olsa gerek sadece 14 numaraya kadar çıkabilmişti.