27.04.2011

Orijinal Dizi Müzikleri #6- Mission: Imposible

45'lik Plak (Stateside/TSS 4144)
A Yüzü: Görevimiz Tehlike (Orijinal Fon Müziği)
B Yüzü: Jim On The Move

Amerikan televizyonlarında 1966 yılından 1973'e kadar gösterimi süren Mission: Imposible'ın ülkemizdeki serüveni, dizinin Amerikan izleyicilerine veda etmesinden sonra başladı. Evlerinde televizyon olmayan insanların hemen her gece süslenip püslenip evlerinde TV olan komşularına ziyarete gittikleri günlerde TRT'de gösterilen dizinin her bölümünün başlangıcında, M:I ekibine bir teyp bandıyla gönderilen emir gizliliğini muhafaza edebilmek adına beş dakika içinde kendini imha ederdi.
Diziden o yıllardan benim hafızamda kalan başka bir ayrıntı da; ekip elemanlarının bir görevi yerine getirirken karşılaştıkları zorlukları halletmek için daha önceden öngörülemeyecek malzemeleri yanlarında taşımalarıydı. Dizinin tüm dünyada popüler olmasının en önemli sebeplerinden biri, dizinin jeneriğinde kullanılan Lalo Schifrin'e ait ana tema müziğiydi (2004 tarihinde Birgün gazetesinde yayınlanan -yukarıda da yer verdiğim- bir yazımda büyük bir gaflete düşerek dizinin müziklerini besteleyen sanatçının adını Lalo Schifrin yerine MI-II filminin müziklerini hazırlayan Hans Zimmer olarak zikretmiştim. Oysa Zimmer, dizinin gösterime girdiği 1966 senesinde henüz dokuz yaşında küçücük bir çocuktu).
Mission: Imposible, Görevimiz Tehlike adıyla TRT televizyonunda gösterime girdikten sonra bizde de hemen popüler olmayı başardı. Milliyet Yayınları, sadece dizinin kendisiyle yetinmeyen izleyiciler için 1973 yılında, ülkemizde gösterilmemiş Mission: Impossible maceralarından biri olan Para Yağmuru'nun kitabını yayınladı.
Tüm dünyada 1966 yılında piyasaya çıkan ve dizinin ana temasını içeren 45'lik plak da aynı yıl içinde Stateside etiketiyle ülkemizdeki müzikseverlere ulaştırıldı. Yerli baskı plağın B yüzü için seçilen şarkı ise dizinin soundtrack albümünde de yer alan Jim On The Move oldu (Bu sayfada linki yer alan mp3'lerden Mission: Imposible, benim bir blog sayfasında bulduğum orijinal 45'likten elde edilmiş bir kayıt. Jim On The Move'un plak kaydına ulaşamadığım için ne yazık ki bu şarkının CD'den elde edilmiş bir mp3'ünü kullanmak zorunda kaldım).
Dizinin başrollerini paylaşan Martin Landau ve Barbara Bain'in o yıllarda birbirleriyle evliydiler. 70'li yılların sonlarında Uzay 1999 adıyla bizde de gösterilecek olan Space 1999 dizisininde de birlikte kamera karşısına geçen iki oyuncu o günlerde gazetelerimize sık sık haber olmayı başarıyordu.
Ülkemizde ilk gösterildiği günlerde televizyonlu ev sayısının az olmasından dolayı diziyi herkesin izleyemediğini düşünen TRT yetkilileri 1976 yılında Mission: Imposible'ı ekranlara geri getirdi. Daha önce yayınlanmamış bu yeni bölümler dizinin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağladı.
Toplam yedi sezon çekildikten sonra gösterimi sona eren Mission: Impossible, 1988 yılında ekranlara geri döndü. Sadece iki sezon süren bu geri dönüş için orijinal kadrodan sadece Peter Graves'in yer aldığı bir kadro kurulmuştu.
Mission: Imposible'ın ikinci ekran macerası ilki kadar uzun olmasa da Hollywood yapımcılarının diziyi hatırlamalarına vesile oldu. Başrolünde Tom Cruise'un yer aldığı 1996 tarihli ilk Mission: Imposible filmini 2000 yılında ikincisi, 2006'da da üçüncüsü takip etti. Serinin prodüksiyon aşaması süren dördüncü filmi bu yılın sonunda gösterime girecek.

Bu Seride Daha Önce Yer Alan Dizi Müzikleri:
#5 - Police Woman/ Police Story (Kadın Polis/Polis Dosyası)
#4 - Baretta
#3 - The Persuaders (Kaygısızlar)
#2 - Charlie's Angel (Çarli'nin Melekleri)
#1 - Bonanza (Doludizgin)