3.04.2011

#86 Selçuk Ural - Dertlerimi Zincir Yaptım


45'lik Plak (Kervan Plak/140)
A Yüzü: Dertlerimi Zincir Yaptım (Mustafa Alpagut)
B Yüzü: Bir Kadeh Senin İçin (Mustafa Alpagut)

AYRINTILAR: 60'lı ve 70'li yılların sanatçıları arasında önce sinema sektöründe kendini gösterip daha sonra müzik hayatına atılan birçok isimden biri de Selçuk Ural'dı. Ural'ın Osman F. Seden'in yönettiği ilk rol aldığı film olan Gül ve Şeker gibi ilk 45'liği Rüyamda Seni Gördüm de 1968 tarihini taşıyor. Aynı yıl peş peşe piyasaya çıkan ve oldukça ilgi gören beş 45'liğin ardından Selçuk Ural'ın kariyerinin de yönü belli olmuştur. 60'lı yıllarda Türkçe plak yapmak isteyen isteyen şarkıcılar şarkılarına söz yazdırmak istediklerinde ya Fecri Ebcioğlu'ın ya da Sezen Cumhur Önal'ın kapısını çalmak zorunda kalırlar; bu iki ezeli rakipten birini seçtikten sonra genellikle diğeriyle çalışma fırsatını kaybederlerdi. Selçuk Ural ise önce Fecri Ebcioğlu'yla koyulduğu yolda zaman zaman Önal'la da çalışmalar yapmış, 70'li yılların ikinci yarısında ise aranjman tabir edilen Türkçe sözlü yabancı bestelerden uzaklaşarak Türk bestecilerin şarkılarını seslendirmeyi yeğlemişti. Her iki yüzünde Türk bir besteciye ait şarkıların bulunduğu ilk plağı olması nedeniyle Dertlerimi Zincir Yaptım/ Bir Kadeh Senin İçin 45'liğinin Selçuk Ural'ın müzik kariyerinde ayrıcalıklı bir yeri var.
Selçuk Ural'ın sondan bir önceki 45'liği olan bu çalışması aynı zamanda o yıl anlaştığı Kervan Plak'tan yayınlanan ilk plağı oldu. Plak, 1977 yılının ortalarında piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra plak eleştirilerinin yer aldığı sayfalarında Hey dergisi tarafından değerlendirildi ve 5 üzerinden 4 yıldıza layık görüldü. Bu kısacık yazıda plağın A yüzünde duygusal bir parçanın (Dertlerimi Zincir Yaptım), B yüzünde ise hareketli bir şarkının (Bir Kadeh Senin İçin) olduğu vurgulanıyordu.
LİSTELERDEKİ DURUMU: Hey dergisi, düzenlemelerini Esin Engin'in yaptığı bu iki şarkı arasından B yüzündeki "hareketli" olanını seçerek plağı bu şarkıyla listelerine alır. Birçok güçlü rakibi arasından yavaş yavaş üst sıralara doğru tırmanan Bir Kadeh Senin İçin, 11.haftasında Hey'in 45'likler listesinin zirvesine yerleşmeyi başarır.
Bu iki şarkı aynı yıl yayınlanan ikinci Selçuk Ural LP'si Dertlerimi Zincir Yaptım'da da yer aldı. Ancak ne bu şarkılar ne de albüm hâlâ CD formatına aktarılmış değil...

Hiç yorum yok: