30.12.2010

Boney M. - Daddy Cool/ No Woman, No Cry


45'lik Plak (Türkiye baskısı/ Sprint DP-024)
A Yüzü: Daddy Cool
B Yüzü: No Woman No Cry

70'li yılların en ünlü topluluklarından Boney M. dörtlüsünün tek erkek elemanı Bobby Farrell, konser vermek üzere gitmiş olduğu Rusya'nın Saint Petersburg şehrindeki otel odasında bu sabah (30 Aralık 2010) ölü olarak bulundu. Farrell'ın menajeri, nefes darlığından dolayı rahatsız olduğunu bildirmesine rağmen sanatçının ölüm nedeni henüz kesinlik kazanmış değil. 61 yaşında hayata veda eden Farrell'ın son yıllarda Hollanda'da ikamet ettiği biliniyordu. Frank Farian'ın başlangıçta bir stüdyo grubu olarak kurmuş olduğu Boney M. ikinci 45'liği Daddy Cool'la birlikte kanlı canlı bir gruba dönüşmüştü. Farian, önce üç zenci kız vokalist bulmuş, onların yanına sahnede "enteresan" danslar sergilemesi için Bobby Farrell'ı da eklemiş ve Boney M. kısa sürede disko müziğin marka isimlerinden birine dönüşmüştü.


Boney M.'in 1976 yılının son aylarında ülkemizde piyasaya çıkarılan ilk 45'liği Daddy Cool olmuştu. (Grubun diskografisindeki ilk 45'lik olan Baby Do You Wanna Bump ülkemizde daha sonraki tarihlerde yayınlandı.) Sprint plak şirketinin etiketini taşıyan ve yasal izinler alınmadan yayınlanmış olan yerli Daddy Cool 45'liği kısa sürede iyi bir satış grafiği yakalamayı başardı. Kapağında Sprint markası kullanılmasına rağmen plağı piyasaya süren plak firmasının asıl adı; aşağıda yer alan Hey dergisindeki reklam sayfasından da anlaşılacağı üzere "Devir Plak"tı.

Daddy Cool, Hey dergisinin listelerine, 13 Aralık 1976 tarihinde Top 50'ye aday plakların yer aldığı Tip 20 listelerinin 18. sırasından giriş yaptı. Yaklaşık bir ay kadar sonra asıl listeye giren plak kısa sürede yükselerek 7 Şubat 1977 tarihli Hey dergisi listelerinde 1 numaraya yerleşti ve tam beş hafta yerini kimselere kaptırmadı.

Daddy Cool'un yerli baskı 45'lik baskısının B yüzünde, tüm dünyada olduğu gibi, bir Bob Marley bestesi olan No Woman No Cry yer alıyordu. Şarkının adı plak kapağında (bir türlü öğrenemediğim nedenlerle, yine tüm dünyada olduğu gibi) No Women No Cry olarak yazılırken, plak göbeğinde "kadınlar"ın çoğul olmasından vazgeçilmiş ve şarkının ismi doğru bir şekilde No Woman No Cry olarak yazılmıştı.

Yabancı müzik piyasası adına 1977 yılı ülkemizde "Boney M. Yılı" olmuştu diyebiliriz. Aynı yıl içinde iki Boney M. 45'liği (Daddy Cool ve Ma Baker) ve ilk iki Boney M. albümü Hey listelerinde 1 numaraya çıkmayı başarmıştı. Bobby Farrell'ın Gilla ile düet yaptığı Gentlemen Callers Not Allowed 45'liği aynı listede ilk 10'a girerken, grubun ikinci hit şarkısı Sunny de 2 numaraya kadar yükselmişti. Derginin yıl sonu anketinde ise Boney M. en yakın rakibi (ve bir önceki yılın galibi) ABBA'dan iki kat fazla oy alarak Yılın Yabancı topluluğu seçilirken, Yılın Yabancı Şarkıları sıralamasında Ma Baker 2., Daddy Cool ise 4.sırada yer almıştı.

Bobby Farrell, 1980 yılında beşinci Boney M. albümü Boonoonoonoos'un piyasaya çıkmasının ardından Frank Farian tarafından gruptan çıkarıldı. Farian bu olayın ardından, Boney M. şarkılarında duyduğumuz o davudi sesin aslında kendisine ait olduğunu, Farrell'ın sahnede sadece ağzını oynatarak dans ettiğini açıkladı. Ne var ki grubun hayranları o güne kadar fazlasıyla benimsemiş oldukları sanatçının gruptan atılışını hiç affetmediler ve Bobby Farrell'ın ayrılmasının ardından Boney M. de eski günlerdeki şöhretine bir daha hiç ulaşamadı.

Hiç yorum yok: