8.09.2010

Jose Feliciano - Rain


45'lik Plak (Türkiye baskısı/ RCA 69923)
A Yüzü: Rain
B Yüzü: She's A Woman

Geçtiğimiz günlerde televizyon kanallarından birinde, başrollerini Perihan Savaş, Serdar Gökhan ve Mesut Engin'in paylaştığı Sevmek adında bir yerli filme rastladım. Film birbirini seven iki gençle, o gençlerden birine aşık olgun adam üçgeninde geçen bir öyküyü anlatıyordu. Benim dikkatimi çekense filmde Mesut Engin'in "sözüm ona" müzik grubu ve grubun turne minübüsü oldu. Minübüsün her tarafında kocaman harflerle o yılların bazı popüler şarkılarının adı yazılıydı. Filmin vizyon tarihi 1974 olmasına rağmen arabanın üzerinde en çok dikkati çeken şarkı ismi 1969 yılına ait Rain'di. Jose Feliciano'nun bestelediği ve söylediği bu şarkıyı o yıllarda ülkemizde bilmeyen yoktu desek yeridir. Aslına bakarsanız; Stevie Wonder gibi gözleri görmeyen bir sanatçı olan Jose Feliciano'nun o günlerde bütün plakları ülkemizde büyük bir ilgi görüyordu. Ancak Rain hepsinden daha popüler oldu ve Milliyet'in Pazar ekinde yayınlanan Müzik Klübü sayfalarında okuyucuların oylarıyla "1969 yılının melodisi" seçildi. Bu listenin sadece yabancı şarkılardan oluşmadığını, Rain'in Türkçe şarkıları da bir silindir gibi ezip zirveye yerleştiğini belirtelim.
Şarkının Müzik Klübü sayfalarında her hafta düzenli olarak yayınlanan listelerde o yıl, beş haftası 1 numarada olmak üzere toplam 17 hafta geçirdiğini yılın sonundaki bir ilanda plağı yayınlayan Melodi Plak Şirketi şu şekilde duyuruyordu:
Yine aynı sayfalarda yayınlanan 1969 yıl sonu anketinde "Yılın Erkek Şarkıcıları" dalında ise Jose Feliciano kendisine 4895 oyla ancak yedinci sırada yer bulabiliyordu. Rain'in Ajda Pekkan ve diğer Türk şarkıcıları tarafından yorumlanması ise 1970 yılında gerçekleşecekti.
Son not olarak belirteyim; Jose Feliciano'nun diğer birçok plağı gibi yukarıda görülen yerli baskı Rain 45'liğinin kapağı da sadece ülkemize özel olarak hazırlanmıştı. Kapaktaki resmi çizen ise henüz müziğe yeni başlamış olan günümüzün ünlü sanatçısı Hümeyra'ydı. O günlerde bir plak şirketinde grafikerlik yapmakta olan sanatçının resimle ilgisinin sonraki yıllarda da sürdüğü biliniyor. Bu yüzden bu orijinal kapaklı Rain 45'liğini geçtiğimiz haftalarda bir sahafta bulduğumda ne kadar çok sevindiğimi varın artık siz tahmin edin.

Hiç yorum yok: