19.11.2009

Homemade productions #5: Muse '09 '09 '09

Muse '09'09'09
01- Butterflies & Hurricanes- Outro
02- Uno- Edit
03- Time is Running Out
04- Supermassive Black Hole
05- Uprising
06- Cave- Remix
07- Undisclosed Desires
08- Endlessly
09- Bliss
10- Assassin
11- I Belong To You- New Moon Remix
12- Muscle Museum
13- Micro Cuts
14- Butterflies & Hurricanes
15- Dark Shines
16- Shrinking Universe
17- Showbiz
18- Sunburn
19- Sing For Absolution
20- House Of The Rising Sun
21- I Belong To You- Album Version Edit

Tam 90'dan galibiyet golü
Matt Bellamy ve arkadaşları ilk albümlerinden tam 10 yıl sonra beşinci ve en yetkin albümleriyle karşımızdalar. Resistance, Muse elemanlarının kariyerlerinin başlarında aldıkları ağır eleştirilere karşı 90. dakikada tam 90'dan attıkları bir galibiyet golü adeta.

The Resistance
2009/Universal
*****
1999 yılında "Showbiz"i yayınladıkları zamanlarda Muse elemanları için her şey güllük gülistanlık değildi açıkçası. O günlerde yerden mantar gibi bitmeye başlayan Radiohead'vari gruplar arasında onlar da yer alıyordu. Üstelik bırakın Coldplay'i, Travis kadar bile onlara şans tanıyan yoktu . Bugün dönüp baktığımızda gruba o zamanlar yöneltilmiş olan eleştirilerin çok da haksız olduğunu söylemek mümkün değil. Muse'un aniden rota değiştirmesi ve hızlı bir şekilde kendine özgü bir gruba dönüşmesi ikinci albümleriyle beraber gerçekleşti. Origin Of Symmetry adını taşıyan bu ikinci albüm, grubun şarkı yazarı, gitaristi ve vokalisti Matt Bellamy'nin sınırları konusunda da önemli ipuçları taşıyordu. Bellamy'nin yetenekleri sadece Rock'tan almıyordu ilhamını, bir yandan da Klasik müzik bestecilerinden besleniyordu. Muhtemeldir ki onun bu geniş sınırları sayesinde Muse 2000'li yılları hiç düşüşe geçmeyen bir başarı grafiğiyle geçirdi.
İlk olarak belirtelim ki; 2000'lerin ilk 10 yılı tamamlanmadan hemen önce yayınlanan son Muse albümü The Resistance, grubun bu güne kadar yayınladığı beş stüdyo albümü arasında en güzel kapağa sahip olanı... Albümün genel atmosferi Origin Of Symmetry'yi hatırlatıyor. Ama hem onun kadar içine kapanık değil, hem de daha ışıltılı bir yansımaya sahip bu yeni albüm. Albümün açılışında yer alan "Uprising" aynı zamanda ilk single olarak seçildi. "Supermassive Black Hole" ve "Time Is Running Out"un takipçisi "Uprising" için ritmik, cayır cayır, insanın içini hoplatan bir şarkı diyebiliriz. Üçüncü şarkı "Undislosed Desires" da ileride single olarak yayınlanması gereken şarkılardan. Bir de başka bir şarkıya bağlananarak sona eren "I Belong To You" var bu kategoriye giren... Aralarda yer alan şarkılardan "Resistance" ve "Unnatural Selection" Bellamy'nin Klasik tutkusundan nasiplerini bolca almış durumdalar. Bir de "United States of Eurasia" var ki, Muse'un 70'lerin Progressive gruplarından ve özellikle Queen'den ne kadar etkilendiğini açıkça ortaya koyuyor. Albümün sonunda yer alan üç bölümlük "Exogenesis: Symphony" ise adından da anlaşılacağı gibi senfonik bir eser olarak düşünülmüş. The Resistance'ın en önemli özelliklerinden biri albümün prodüksiyonunun ilk defa ve sadece grup tarafından kotarılmış olması. Bu da onu "olması beklenen" değil de "olması gereken" bir albüm yapmış. Beş albüm arasında en iyi Muse albümünün The Resistance olduğunu söylemek için belki erken henüz ancak en yetkin Muse albümü olduğunu daha şimdiden ilan edebiliriz.
En baba şarkı: Uprising
Alternatif: Undisclosed Desires
The Billboard 200 #3


MUSE DİSKOGRAFİSİ
Black Holes & Revelations
2006/Universal
*****
Muse'un nihayet şeytanın bacağını kırdığı dördüncü stüdyo albümü. Amerika sınırları içinde adlarını ilk kez bu albümle duyurdular. İçinden beş single çıktı, 2006 yılının Mercury ödülüne aday gösterildi. Politikadan başlayıp uzaylılara uzanan bir konsepte sahip. Hit şarkılarının yanı sıra klasik müziğe ve popüler müzik tarihinin unutulmaz isimlerine sık sık selam çakıyordu.
En baba şarkı: Supermassive Black Hole
Alternatif: Knights of Cydonia
The Billboard 200 #9


Origin Of Symmetry
2001/Universal
*****
Matt Bellamy' ve arkadaşlarından yeni Milenyum'a karanlık bir merhaba. İlk albümün savrukluğundan eser kalmamış. Artık alternatif olmaktan ziyade kapılarını yeni deneyimlere açmış bir Muse söz konusu. "Darkshines" ve "Micro Cuts" gibi ciğerleri dağlayan şarkıların yanı sıra bir Nina Simone cover'ı olan "Feelin' Good" da vardı. İçinden dört single çıktı.
En baba şarkı: Plug In Baby
Alternatif: Darkshines
The Billboard 200'e girmedi.


Showbiz
1999/Universal
***
Albümün tamamına yayılan keskin bir Radiohead kokusu daha açılış şarkısı "Sunburn"de kendini hissettirmeye başlıyor. İkinci şarkı Muscle Museum, defalarca single olarak yayınlandı ve nihayetinde grubun adıyla özdeşleşen bir parçaya dönüştü. Gelecekteki Muse'un habercisi ise matruşka misali içinde birçok şarkıyı barındırıyormuş izlenimi yaratan "Uno" oldu.
En baba şarkı: Muscle Museum
Alternatif: Uno
The Billboard 200'e girmedi.


Hullabaloo- Soundtrack
2002/Universal
****
Biri single'ların arka yüzlerinde kalmış şarkılardan, diğeri grubun Paris'te verdiği konserin kayıtlarından oluşan double albüm. İlk iki albümde ve herhangi bir single'da yer almayan şarkıları da içermesi açısından grubun hayranları için kaçırılmaması gereken bir koleksiyon parçası. İkinci CD'de yer alan şarkıları da içeren DVD versiyonu albümle aynı anda piyasaya çıktı.
En baba şarkı: Dead Star (Live)
Alternatif: Shine (Acoustic)
The Billboard 200'e girmedi.


Absolution
2003/Universal
****
Muse elemanlarını anavatanları İngiltere'de zirveye çıkaran ilk albüm. İçinden tam altı single çıktı. Matt'in vokali artık Thom Yorke'un gölgesinden tamamen kurtulmuş durumda ve albüm boyunca kelebek gibi uçuyor, fırtına gibi esiyor. Özellikle albümün ikinci yarısında grubun klasik müzikle ilişkisi flört aşamasından çıkıp nerdeyse sevgili konumuna geçiyor.
En baba şarkı: Time Is Running Out
Alternatif: Stockholm Syndrome
The Billboard 200 #107


Hullaballoo
Live At Zenith, Paris DVD
2002/Universal
***
Grubun Paris'in ünlü konser salonu Zenith'te 28 ve 29 Ekim 2001 tarihlerinde verdiği konserlerde kaydedilen görüntülü kayıtlardan oluşan ilk Muse DVD'si. Thomas Kirk'ün yönetmenliğini üstlendiği DVD Tom Waits'den bir sample ile başlıyor. 20 şarkının yer aldığı yapıt Muse'un çok iyi bir konser grubu olduğunu kanıtlaması açısından da önemli.
En baba şarkı: Sunburn
Alternatif: New Born


Absolution Tour DVD
2005/Universal
****
Grubun 2004 Glastonbury Festivali'nde sergilediği performans kısa bir süre sonra bir DVD'ye dönüştü. DVD'de festival kayıtlarına ilaveten Absolution albümünün ardından çıktıkları turne sırasında kaydedilmiş dört ekstra şarkı daha yer alıyor. Adını grubun son albümünden almış olsa da 85 dakika uzunluğundaki bu DVD'de ilk iki albümden de parçalar var.
En baba şarkı: Hysteria
Alternatif: Butterflies and Hurricanes

HARP CD+DVD
2008/Universal
*****
Bir CD, bir de DVD'den oluşan görkemli bir çalışma. 72 dakikalık CD'de grubun 16 Haziran 2007 tarihinde Londra'nın Wembley Statı'nda verdiği konserin kayıtları yer alırken, yaklaşık 100 dakika uzunluğundaki DVD grubun aynı yerde bir gün sonra verdiği konseri içeriyor. Grup şarkılarını canlı canlı yorumlarken bol bol sample kullanmayı da ihmal etmiyor.
En baba şarkı: Micro Cuts
Alternatif: Map of the Problematique
The Billboard 200 #46


Albümlerden önce EP'ler vardı
Muse elemanları ilk albümleri Showbiz'i yayınlamadan önce çıkardıkları EP'ler sayesinde sınırlı da olsa bir hayran kitlesi edinmişlerdi. Bu EP'lerin ilki olan MUSE EP 1998/Dangerous *** grupla aynı adı taşıyordu ve sadece 1000 adet basılmıştı. İçinde sadece dört parça bulunan EP'deki şarkılardan üçü (Overdue, Cave ve Escape) daha sonra yeniden kayıt edilerek ilk albümde yer aldı, dördüncü şarkı Coma ise Cave single'ının B yüzüne kondu. Grup albümleri yayınlanmadan önce yine 1000 adet basılan ikinci EP'lerini çıkardı. Muscle Museum EP 1999/ Dangerous **** adını taşıyan EP'ye adını veren şarkı daha sonra birkaç kez daha single olarak yayınlandı ve sonunda grubun en büyük hit'lerinden birine dönüştü. Grubun Random 1-8 adını taşıyan üçüncü EP'si ise 2000 yılında sadece Japonya'da piyasaya çıkarıldı.

Daha daha nerede varlar?
Muse 2000'lerin başından itibaren gitgide yükselen bir başarı grafiği yakaladı. Önce ülkeleri İngiltere, Avrupa ve Asya'da tanındılar, bir önceki albümleriyle birlikteyse isimlerini Amerika kıtasına taşımayı bildiler. Popülerlikleri genişledikçe şov dünyasında onların şarkılarına gösterilen ilgi daha da arttı. Son olarak şarkıları "Supermassive Black Hole" Twilight filminin soundtrack'inde yer aldı. Grup 2002 yılında savaş mağduru çocuklar yararına kaydedilen Warchild Presents- 1 Love/ B-Unique ***** projesinde, 1960'lı yıllarda Animals grubunun dünyaya tanıttığı geleneksel bir şarkı olan "The House Of Rising Sun"ı yorumladı. 2007 yılında ise konuk oldukları Jools Holland'ın TV şovunda canlı olarak çaldıkları şarkılar arasından seçilen "Knights of Cydonia" ile Later With Jools Holland/ Universal **** albümünde yer aldılar. Grup bir başka eski pop şarkısı olan "Can't Take My Eyes Off You"u da 2002 senesinde cover'ladı. Grubun bir single'ının B yüzünde yer alan bu yorum aynı yıl Paris Dernière: Volume 3 adını taşıyan karışık bir albümde yer aldı.
Muse ve İngiltere listeleri için tıklayın

1 yorum:

Adsız dedi ki...

İlk single V ziyaretçiler dizisinin yeni bölümlerinde de kullanıldı