Muse '09'09'09
01- Butterflies & Hurricanes- Outro
02- Uno- Edit
03- Time is Running Out
04- Supermassive Black Hole
05- Uprising
06- Cave- Remix
07- Undisclosed Desires
08- Endlessly
09- Bliss
10- Assassin
11- I Belong To You- New Moon Remix
12- Muscle Museum
13- Micro Cuts
14- Butterflies & Hurricanes
15- Dark Shines
16- Shrinking Universe
17- Showbiz
18- Sunburn
19- Sing For Absolution
20- House Of The Rising Sun
21- I Belong To You- Album Version Edit
Tam 90'dan galibiyet golü
Matt Bellamy ve arkadaşları ilk albümlerinden tam 10 yıl sonra beşinci ve en yetkin albümleriyle karşımızdalar. Resistance, Muse elemanlarının kariyerlerinin başlarında aldıkları ağır eleştirilere karşı 90. dakikada tam 90'dan attıkları bir galibiyet golü adeta.
The Resistance
2009/Universal
*****
1999 yılında "Showbiz"i yayınladıkları zamanlarda Muse elemanları için her şey güllük gülistanlık değildi açıkçası. O günlerde yerden mantar gibi bitmeye başlayan Radiohead'vari gruplar arasında onlar da yer alıyordu. Üstelik bırakın Coldplay'i, Travis kadar bile onlara şans tanıyan yoktu . Bugün dönüp baktığımızda gruba o zamanlar yöneltilmiş olan eleştirilerin çok da haksız olduğunu söylemek mümkün değil. Muse'un aniden rota değiştirmesi ve hızlı bir şekilde kendine özgü bir gruba dönüşmesi ikinci albümleriyle beraber gerçekleşti. Origin Of Symmetry adını taşıyan bu ikinci albüm, grubun şarkı yazarı, gitaristi ve vokalisti Matt Bellamy'nin sınırları konusunda da önemli ipuçları taşıyordu. Bellamy'nin yetenekleri sadece Rock'tan almıyordu ilhamını, bir yandan da Klasik müzik bestecilerinden besleniyordu. Muhtemeldir ki onun bu geniş sınırları sayesinde Muse 2000'li yılları hiç düşüşe geçmeyen bir başarı grafiğiyle geçirdi.
İlk olarak belirtelim ki; 2000'lerin ilk 10 yılı tamamlanmadan hemen önce yayınlanan son Muse albümü The Resistance, grubun bu güne kadar yayınladığı beş stüdyo albümü arasında en güzel kapağa sahip olanı... Albümün genel atmosferi Origin Of Symmetry'yi hatırlatıyor. Ama hem onun kadar içine kapanık değil, hem de daha ışıltılı bir yansımaya sahip bu yeni albüm. Albümün açılışında yer alan "Uprising" aynı zamanda ilk single olarak seçildi. "Supermassive Black Hole" ve "Time Is Running Out"un takipçisi "Uprising" için ritmik, cayır cayır, insanın içini hoplatan bir şarkı diyebiliriz. Üçüncü şarkı "Undislosed Desires" da ileride single olarak yayınlanması gereken şarkılardan. Bir de başka bir şarkıya bağlananarak sona eren "I Belong To You" var bu kategoriye giren... Aralarda yer alan şarkılardan "Resistance" ve "Unnatural Selection" Bellamy'nin Klasik tutkusundan nasiplerini bolca almış durumdalar. Bir de "United States of Eurasia" var ki, Muse'un 70'lerin Progressive gruplarından ve özellikle Queen'den ne kadar etkilendiğini açıkça ortaya koyuyor. Albümün sonunda yer alan üç bölümlük "Exogenesis: Symphony" ise adından da anlaşılacağı gibi senfonik bir eser olarak düşünülmüş. The Resistance'ın en önemli özelliklerinden biri albümün prodüksiyonunun ilk defa ve sadece grup tarafından kotarılmış olması. Bu da onu "olması beklenen" değil de "olması gereken" bir albüm yapmış. Beş albüm arasında en iyi Muse albümünün The Resistance olduğunu söylemek için belki erken henüz ancak en yetkin Muse albümü olduğunu daha şimdiden ilan edebiliriz.
En baba şarkı: Uprising
Alternatif: Undisclosed Desires
The Billboard 200 #3
MUSE DİSKOGRAFİSİ
Black Holes & Revelations
2006/Universal
*****
Muse'un nihayet şeytanın bacağını kırdığı dördüncü stüdyo albümü. Amerika sınırları içinde adlarını ilk kez bu albümle duyurdular. İçinden beş single çıktı, 2006 yılının Mercury ödülüne aday gösterildi. Politikadan başlayıp uzaylılara uzanan bir konsepte sahip. Hit şarkılarının yanı sıra klasik müziğe ve popüler müzik tarihinin unutulmaz isimlerine sık sık selam çakıyordu.
En baba şarkı: Supermassive Black Hole
Alternatif: Knights of Cydonia
The Billboard 200 #9
Origin Of Symmetry
2001/Universal
*****
Matt Bellamy' ve arkadaşlarından yeni Milenyum'a karanlık bir merhaba. İlk albümün savrukluğundan eser kalmamış. Artık alternatif olmaktan ziyade kapılarını yeni deneyimlere açmış bir Muse söz konusu. "Darkshines" ve "Micro Cuts" gibi ciğerleri dağlayan şarkıların yanı sıra bir Nina Simone cover'ı olan "Feelin' Good" da vardı. İçinden dört single çıktı.
En baba şarkı: Plug In Baby
Alternatif: Darkshines
The Billboard 200'e girmedi.
Showbiz
1999/Universal
***
Albümün tamamına yayılan keskin bir Radiohead kokusu daha açılış şarkısı "Sunburn"de kendini hissettirmeye başlıyor. İkinci şarkı Muscle Museum, defalarca single olarak yayınlandı ve nihayetinde grubun adıyla özdeşleşen bir parçaya dönüştü. Gelecekteki Muse'un habercisi ise matruşka misali içinde birçok şarkıyı barındırıyormuş izlenimi yaratan "Uno" oldu.
En baba şarkı: Muscle Museum
Alternatif: Uno
The Billboard 200'e girmedi.
Hullabaloo- Soundtrack
2002/Universal
****
Biri single'ların arka yüzlerinde kalmış şarkılardan, diğeri grubun Paris'te verdiği konserin kayıtlarından oluşan double albüm. İlk iki albümde ve herhangi bir single'da yer almayan şarkıları da içermesi açısından grubun hayranları için kaçırılmaması gereken bir koleksiyon parçası. İkinci CD'de yer alan şarkıları da içeren DVD versiyonu albümle aynı anda piyasaya çıktı.
En baba şarkı: Dead Star (Live)
Alternatif: Shine (Acoustic)
The Billboard 200'e girmedi.
Absolution
2003/Universal
****
Muse elemanlarını anavatanları İngiltere'de zirveye çıkaran ilk albüm. İçinden tam altı single çıktı. Matt'in vokali artık Thom Yorke'un gölgesinden tamamen kurtulmuş durumda ve albüm boyunca kelebek gibi uçuyor, fırtına gibi esiyor. Özellikle albümün ikinci yarısında grubun klasik müzikle ilişkisi flört aşamasından çıkıp nerdeyse sevgili konumuna geçiyor.
En baba şarkı: Time Is Running Out
Alternatif: Stockholm Syndrome
The Billboard 200 #107
Hullaballoo
Live At Zenith, Paris DVD
2002/Universal
***
Grubun Paris'in ünlü konser salonu Zenith'te 28 ve 29 Ekim 2001 tarihlerinde verdiği konserlerde kaydedilen görüntülü kayıtlardan oluşan ilk Muse DVD'si. Thomas Kirk'ün yönetmenliğini üstlendiği DVD Tom Waits'den bir sample ile başlıyor. 20 şarkının yer aldığı yapıt Muse'un çok iyi bir konser grubu olduğunu kanıtlaması açısından da önemli.
En baba şarkı: Sunburn
Alternatif: New Born
Absolution Tour DVD
2005/Universal
****
Grubun 2004 Glastonbury Festivali'nde sergilediği performans kısa bir süre sonra bir DVD'ye dönüştü. DVD'de festival kayıtlarına ilaveten Absolution albümünün ardından çıktıkları turne sırasında kaydedilmiş dört ekstra şarkı daha yer alıyor. Adını grubun son albümünden almış olsa da 85 dakika uzunluğundaki bu DVD'de ilk iki albümden de parçalar var.
En baba şarkı: Hysteria
Alternatif: Butterflies and Hurricanes
HARP CD+DVD
2008/Universal
*****
Bir CD, bir de DVD'den oluşan görkemli bir çalışma. 72 dakikalık CD'de grubun 16 Haziran 2007 tarihinde Londra'nın Wembley Statı'nda verdiği konserin kayıtları yer alırken, yaklaşık 100 dakika uzunluğundaki DVD grubun aynı yerde bir gün sonra verdiği konseri içeriyor. Grup şarkılarını canlı canlı yorumlarken bol bol sample kullanmayı da ihmal etmiyor.
En baba şarkı: Micro Cuts
Alternatif: Map of the Problematique
The Billboard 200 #46
Albümlerden önce EP'ler vardı
Muse elemanları ilk albümleri Showbiz'i yayınlamadan önce çıkardıkları EP'ler sayesinde sınırlı da olsa bir hayran kitlesi edinmişlerdi. Bu EP'lerin ilki olan MUSE EP 1998/Dangerous *** grupla aynı adı taşıyordu ve sadece 1000 adet basılmıştı. İçinde sadece dört parça bulunan EP'deki şarkılardan üçü (Overdue, Cave ve Escape) daha sonra yeniden kayıt edilerek ilk albümde yer aldı, dördüncü şarkı Coma ise Cave single'ının B yüzüne kondu. Grup albümleri yayınlanmadan önce yine 1000 adet basılan ikinci EP'lerini çıkardı. Muscle Museum EP 1999/ Dangerous **** adını taşıyan EP'ye adını veren şarkı daha sonra birkaç kez daha single olarak yayınlandı ve sonunda grubun en büyük hit'lerinden birine dönüştü. Grubun Random 1-8 adını taşıyan üçüncü EP'si ise 2000 yılında sadece Japonya'da piyasaya çıkarıldı.
Daha daha nerede varlar?
Muse 2000'lerin başından itibaren gitgide yükselen bir başarı grafiği yakaladı. Önce ülkeleri İngiltere, Avrupa ve Asya'da tanındılar, bir önceki albümleriyle birlikteyse isimlerini Amerika kıtasına taşımayı bildiler. Popülerlikleri genişledikçe şov dünyasında onların şarkılarına gösterilen ilgi daha da arttı. Son olarak şarkıları "Supermassive Black Hole" Twilight filminin soundtrack'inde yer aldı. Grup 2002 yılında savaş mağduru çocuklar yararına kaydedilen Warchild Presents- 1 Love/ B-Unique ***** projesinde, 1960'lı yıllarda Animals grubunun dünyaya tanıttığı geleneksel bir şarkı olan "The House Of Rising Sun"ı yorumladı. 2007 yılında ise konuk oldukları Jools Holland'ın TV şovunda canlı olarak çaldıkları şarkılar arasından seçilen "Knights of Cydonia" ile Later With Jools Holland/ Universal **** albümünde yer aldılar. Grup bir başka eski pop şarkısı olan "Can't Take My Eyes Off You"u da 2002 senesinde cover'ladı. Grubun bir single'ının B yüzünde yer alan bu yorum aynı yıl Paris Dernière: Volume 3 adını taşıyan karışık bir albümde yer aldı.
Muse ve İngiltere listeleri için tıklayın
19.11.2009
17.11.2009
Homemade productions #4: Dig Your Grave (From Your Favorite Sky)
Dig Your Grave (From Your Favorite Sky)
01- Dig Your Grave- Modest Mouse
02- Ricatto Alla Malla- Luis Bacalov
03- There She Goes, My Beautiful World- Nick Cave & The Bad Seeds
04- Soldier Man- Shack
05- A Time To Be So Small- Interpol
06- Jism- Tindersticks
07- Postcard From Purgatory- The Dears
08- A Day Before Tomorrow- Brainstorm
09- Ovary Stripe- Kasabian
10- Untitled- Shadowy Man On A Shadowy Plan
11- Mezinka- David & The High Spirit
12- From Your Favorite Sky- I am Kloot
13- Big Sleeper- Eskobar
14- If I Die I Die- Dream City Film Club
15- Who Are You, Defenders Of The Universe?- The Dears
16- Miracle Drug- AC Newman
17- Per Siempre- Friends Of Dean Martinez
18- Unde The Sun- Gunga Din
19- Personel Jesus- Johnny Cash
20- Your Love is Like Las Vegas- The Thrills
21- Goodnight Moon- Shivaree
22- Interlude (Milo)- Modest Mouse
Bu karışık CD'yi yanlış hatırlamıyorsam 2004 sonbaharında kaydetmiştim. Kapağını ise daha sonra yaptım. O günlerde Akşam gazetesinde çalışıyordum ve bir gün gazetenin dijital fotoğraf arşivini karıştırken karlar içinde düşüp kalan bu atların resimleriyle karşılaştım. (Tam o sırada daha önce kaydetmiş olduğum bu karışık albümü dinliyordum desem uydurduğum hemen anlaşılır mı acaba?) Resimlerden hakikaten etkilenmiştim ve bu kapağı çok kısa bir sürede bitirdim. Bu kapağı bu kadar sevmemin bir sebebi de baskı aldığım kağıdın gazete kağıdı olmasından kaynaklanıyor sanırım. O hafif sararmış zemin rengi fotoğrafın içindeki acıyı daha da koyulaştırıyor sanki... Albümdeki şarkılara gelince... Onların yorumunu da size bırakıyorum.
01- Dig Your Grave- Modest Mouse
02- Ricatto Alla Malla- Luis Bacalov
03- There She Goes, My Beautiful World- Nick Cave & The Bad Seeds
04- Soldier Man- Shack
05- A Time To Be So Small- Interpol
06- Jism- Tindersticks
07- Postcard From Purgatory- The Dears
08- A Day Before Tomorrow- Brainstorm
09- Ovary Stripe- Kasabian
10- Untitled- Shadowy Man On A Shadowy Plan
11- Mezinka- David & The High Spirit
12- From Your Favorite Sky- I am Kloot
13- Big Sleeper- Eskobar
14- If I Die I Die- Dream City Film Club
15- Who Are You, Defenders Of The Universe?- The Dears
16- Miracle Drug- AC Newman
17- Per Siempre- Friends Of Dean Martinez
18- Unde The Sun- Gunga Din
19- Personel Jesus- Johnny Cash
20- Your Love is Like Las Vegas- The Thrills
21- Goodnight Moon- Shivaree
22- Interlude (Milo)- Modest Mouse
Bu karışık CD'yi yanlış hatırlamıyorsam 2004 sonbaharında kaydetmiştim. Kapağını ise daha sonra yaptım. O günlerde Akşam gazetesinde çalışıyordum ve bir gün gazetenin dijital fotoğraf arşivini karıştırken karlar içinde düşüp kalan bu atların resimleriyle karşılaştım. (Tam o sırada daha önce kaydetmiş olduğum bu karışık albümü dinliyordum desem uydurduğum hemen anlaşılır mı acaba?) Resimlerden hakikaten etkilenmiştim ve bu kapağı çok kısa bir sürede bitirdim. Bu kapağı bu kadar sevmemin bir sebebi de baskı aldığım kağıdın gazete kağıdı olmasından kaynaklanıyor sanırım. O hafif sararmış zemin rengi fotoğrafın içindeki acıyı daha da koyulaştırıyor sanki... Albümdeki şarkılara gelince... Onların yorumunu da size bırakıyorum.
Etiketler:
2004,
Friends Of Dean Martinez,
Homemade,
Johnny Cash,
Kasabian,
Modest Mouse,
Nick Cave,
Shack,
Tindersticks
9.11.2009
Homemade productions #3: Talk Talk- Autumn Leaves
Autumn Leaves- Part 1
01- Chameleon Day
02- Ascencion Day
03- I Believe In You
04- I Don't Believe In You
05- Renee
06- Runeii
07- Inheritance
08- The Rainbow
09- For What Its Worth
10- Taphead
11- Call In The Night Boy
12- April 5th
13- John Cope
14- Such A Shame - Extented Mix
15- Tomorrow Started
Autumn Leaves- Part 2
01- Tomorrow Started
02- Talk Talk - Live London 1986
03- Its My Life - Extented
04- Happiness Is Easy
05- Give It Up
06- Its Getting Late In The Evening
07- Eden
08- The Colour Of Spring (Mark Hollis)
09- The Daily Planet (Mark Hollis)
10- A Life 1895-1915 (Mark Hollis)
11- Aonan - The Oasis (O'Rang)
12- Hoo (O'Rang)
80'lerin ilk yarısında yayınladıkları ikinci albümleri "It's My Life"dan itibaren favori topluluklarım arasındaki yerini hiç kaybetmeyen bir topluluk oldu, Talk Talk... Özellikle 1988 tarihli "Spirit Of Eden" ve takipçisi "Laughing Stock" albümleri Talk Talk'u benim gözümde bambaşka bir yere koymuştur. Grubun lideri Mark Hollis, 1991 tarihli son Talk Talk albümünün ardından uzun süre bir tedavi merkezinde yatmıştı. 1998 yılında kendi adını taşıyan bir albüm daha yaptı ve ardından derin bir suskunluğa büründü. Grubun diğer iki elemanı Paul Webb ve Lee Harris daha sonra birlikte müzik yapmaya devam ettiler. O'Rang olarak "Herd of Instinct" (1994) ve "Fields and Waves" (1996) adlarını taşıyan iki albüm yayınladılar. Paul Webb, 2002 yılında Rustin Man takma adıyla Portishead'in yürekler dağlayan vokalisti Beth Gibbons'la bir araya geldi ve "Out Of Season" albümünü yaptı. Resmî üyesi olmadığı halde Talk Talk'a azımsanmayacak derecede katkısı bulunan prodüktör Tim- Freese Green ise 90'ların başında Catherine Wheel, Brian Kennedy gibi isimlerle çalıştı ve daha sonra yoluna solo çalışmalarla devam etti.
Talk Talk için yaptığım toplama albüme verdiğim "Autumn Leaves" aslında adını grubun herhangi bir şarkısından almıyor. İçinden "bahar" geçen bir çok Talk Talk şarkısı olduğu halde grubun müziği bende hep soluk sarı sonbahar etkisi yarattığından olsa gerek yaptığım derlemeye bu adı yakıştırdım. Albümün kapağında yer alan imajlar grubun hemen her plağının kapağında imzası bulunan James Marsh'ın çalışmalarından alındı. Yazının içinde yer alan hareketli gif resimleri bundan yedi- sekiz yıl önce hazırladığım homepage için yapmıştım ancak kullanmak nasip olmamıştı. O yıllarda onlarca şarkıcı ve grup için benzeri "oynak resimler" yapmışlığım var aslına bakarsanız. Onları ve aşağıda yer alan resimlerin benzerlerini ileriki zamanlarda bu blog sayfalarıma koymak istiyorum.
26 şarkılık bu Talk Talk derlememde grubun ilk sevdiğim şarkılarından biri olan Tomorrow Started iki kere yer alıyor. İkinci CD'nin son dört şarkısından ilk ikisini Mark Hollis'in solo albümünden, son ikisini ise O'Rang'in albümlerinden seçtim. Bu yazıyı yazarken yaptığım Internet taraması sırasında fark ettim ki ne Mark Hollis'in solo, ne de O'Rang'in iki albümünü hiç kimse sanal alemde paylaşıma açmamış. Sanırım önümüzdeki günlerde o albümleri de bu sayfaya alarak insanlığın hizmetine sunmak boynumun borcu olacak.
01- Chameleon Day
02- Ascencion Day
03- I Believe In You
04- I Don't Believe In You
05- Renee
06- Runeii
07- Inheritance
08- The Rainbow
09- For What Its Worth
10- Taphead
11- Call In The Night Boy
12- April 5th
13- John Cope
14- Such A Shame - Extented Mix
15- Tomorrow Started
Autumn Leaves- Part 2
01- Tomorrow Started
02- Talk Talk - Live London 1986
03- Its My Life - Extented
04- Happiness Is Easy
05- Give It Up
06- Its Getting Late In The Evening
07- Eden
08- The Colour Of Spring (Mark Hollis)
09- The Daily Planet (Mark Hollis)
10- A Life 1895-1915 (Mark Hollis)
11- Aonan - The Oasis (O'Rang)
12- Hoo (O'Rang)
80'lerin ilk yarısında yayınladıkları ikinci albümleri "It's My Life"dan itibaren favori topluluklarım arasındaki yerini hiç kaybetmeyen bir topluluk oldu, Talk Talk... Özellikle 1988 tarihli "Spirit Of Eden" ve takipçisi "Laughing Stock" albümleri Talk Talk'u benim gözümde bambaşka bir yere koymuştur. Grubun lideri Mark Hollis, 1991 tarihli son Talk Talk albümünün ardından uzun süre bir tedavi merkezinde yatmıştı. 1998 yılında kendi adını taşıyan bir albüm daha yaptı ve ardından derin bir suskunluğa büründü. Grubun diğer iki elemanı Paul Webb ve Lee Harris daha sonra birlikte müzik yapmaya devam ettiler. O'Rang olarak "Herd of Instinct" (1994) ve "Fields and Waves" (1996) adlarını taşıyan iki albüm yayınladılar. Paul Webb, 2002 yılında Rustin Man takma adıyla Portishead'in yürekler dağlayan vokalisti Beth Gibbons'la bir araya geldi ve "Out Of Season" albümünü yaptı. Resmî üyesi olmadığı halde Talk Talk'a azımsanmayacak derecede katkısı bulunan prodüktör Tim- Freese Green ise 90'ların başında Catherine Wheel, Brian Kennedy gibi isimlerle çalıştı ve daha sonra yoluna solo çalışmalarla devam etti.
Talk Talk için yaptığım toplama albüme verdiğim "Autumn Leaves" aslında adını grubun herhangi bir şarkısından almıyor. İçinden "bahar" geçen bir çok Talk Talk şarkısı olduğu halde grubun müziği bende hep soluk sarı sonbahar etkisi yarattığından olsa gerek yaptığım derlemeye bu adı yakıştırdım. Albümün kapağında yer alan imajlar grubun hemen her plağının kapağında imzası bulunan James Marsh'ın çalışmalarından alındı. Yazının içinde yer alan hareketli gif resimleri bundan yedi- sekiz yıl önce hazırladığım homepage için yapmıştım ancak kullanmak nasip olmamıştı. O yıllarda onlarca şarkıcı ve grup için benzeri "oynak resimler" yapmışlığım var aslına bakarsanız. Onları ve aşağıda yer alan resimlerin benzerlerini ileriki zamanlarda bu blog sayfalarıma koymak istiyorum.
26 şarkılık bu Talk Talk derlememde grubun ilk sevdiğim şarkılarından biri olan Tomorrow Started iki kere yer alıyor. İkinci CD'nin son dört şarkısından ilk ikisini Mark Hollis'in solo albümünden, son ikisini ise O'Rang'in albümlerinden seçtim. Bu yazıyı yazarken yaptığım Internet taraması sırasında fark ettim ki ne Mark Hollis'in solo, ne de O'Rang'in iki albümünü hiç kimse sanal alemde paylaşıma açmamış. Sanırım önümüzdeki günlerde o albümleri de bu sayfaya alarak insanlığın hizmetine sunmak boynumun borcu olacak.
Etiketler:
Best Of,
Homemade,
Mark Hollis,
O'Rang,
Talk Talk
7.11.2009
Homemade productions #2: Suede- These Are The Sad Songs
These Are The Sad Songs- Part 1
01- Introducing The Band
02- So Young
03- Stay Together
04- Trash
05- Daddys Speeding
06- Europe Is Our Playground
07- Lonely Girls
08- The 2 Of Us
09- Savoir Faire
10- The Asphalt World
11- Another No One - Live
12- The Power
13- When The Rain Falls
14- My Dark Star
15- Breakdown
16- Crack In The Union Jack
17 The Next Life
These Are The Sad Songs- Part 2
01- The Drowners
02- Shipbuilding
03- Indian Strings
04- Another No One
05- Untitled Morning
06- She is Not Dead
07- The Living Dead
08- He is Dead
09- Pantomime Horse
10- Everything is Flow
11- He is Gone
12- Flow
13- These Are The sad Songs
14- Daddys Speeding
15- Stay Together
Evyapımı toplama albümler deyince sadece çeşitli sanatçılardan oluşturulmuş albümleri kastetmiyorum. Bir de sadece bir sanatçı ya da gruba ait "best of" niteliğindeki derlemeler söz konusu. Bu tür albümleri yapma ihtiyacımın "kim bu sanatçıya benden daha iyi bir best of yapabilir ki?" takıntımdan kaynaklandığını söyleyebilirim. Suede şarkılarından oluşan bu albümün özelliiği, Photoshop kullanmayı öğrendikten sonra yaptığım ilk kapak çalışmalardan birine sahip olması. İlk Suede best of'umun tarihi bundan 10 yıl kadar öncesine uzanıyor. O ilk derleme sadece bir CD'den oluşuyordu ve içinde şu şarkılar yer alıyordu:
(Mavi zemin üzerinde gif resim pek iyi durmuyor ama resme tıklarsanız açılan yeni sayfada şarkı isimleri gayet net görülüyor. Bu arada bu harf karakteri ne güzelmiş yahu!) 2000'lerin ilk yıllarında grup dağıldıktan sonra tek CD'lik best of bana yetmemiş olacak ki bu sefer 2 CD'lik yeni bir Suede toplaması yapmışım ama kapağını değiştirmemişim. Bu yüzden bu sayfada yer alan kapaklarda şarkıların tam listesi yer almıyor. Son olarak bu çalışmanın ilk versiyonunun tam adının "These Are The Sad Songs- Oolum Bu Şarkılar Sana Gelmez" olduğunu not düşeyim. Herhangi bir Suede elemanı görür de "Ne bu lan!" der diye korktuğumdan daha sonra ismin Türkçe kısmını attım diye hatırlıyorum. (Hafızama fazla güvenmeyin, hatırlamazsa sallama huyu vardır.)
01- Introducing The Band
02- So Young
03- Stay Together
04- Trash
05- Daddys Speeding
06- Europe Is Our Playground
07- Lonely Girls
08- The 2 Of Us
09- Savoir Faire
10- The Asphalt World
11- Another No One - Live
12- The Power
13- When The Rain Falls
14- My Dark Star
15- Breakdown
16- Crack In The Union Jack
17 The Next Life
These Are The Sad Songs- Part 2
01- The Drowners
02- Shipbuilding
03- Indian Strings
04- Another No One
05- Untitled Morning
06- She is Not Dead
07- The Living Dead
08- He is Dead
09- Pantomime Horse
10- Everything is Flow
11- He is Gone
12- Flow
13- These Are The sad Songs
14- Daddys Speeding
15- Stay Together
Evyapımı toplama albümler deyince sadece çeşitli sanatçılardan oluşturulmuş albümleri kastetmiyorum. Bir de sadece bir sanatçı ya da gruba ait "best of" niteliğindeki derlemeler söz konusu. Bu tür albümleri yapma ihtiyacımın "kim bu sanatçıya benden daha iyi bir best of yapabilir ki?" takıntımdan kaynaklandığını söyleyebilirim. Suede şarkılarından oluşan bu albümün özelliiği, Photoshop kullanmayı öğrendikten sonra yaptığım ilk kapak çalışmalardan birine sahip olması. İlk Suede best of'umun tarihi bundan 10 yıl kadar öncesine uzanıyor. O ilk derleme sadece bir CD'den oluşuyordu ve içinde şu şarkılar yer alıyordu:
(Mavi zemin üzerinde gif resim pek iyi durmuyor ama resme tıklarsanız açılan yeni sayfada şarkı isimleri gayet net görülüyor. Bu arada bu harf karakteri ne güzelmiş yahu!) 2000'lerin ilk yıllarında grup dağıldıktan sonra tek CD'lik best of bana yetmemiş olacak ki bu sefer 2 CD'lik yeni bir Suede toplaması yapmışım ama kapağını değiştirmemişim. Bu yüzden bu sayfada yer alan kapaklarda şarkıların tam listesi yer almıyor. Son olarak bu çalışmanın ilk versiyonunun tam adının "These Are The Sad Songs- Oolum Bu Şarkılar Sana Gelmez" olduğunu not düşeyim. Herhangi bir Suede elemanı görür de "Ne bu lan!" der diye korktuğumdan daha sonra ismin Türkçe kısmını attım diye hatırlıyorum. (Hafızama fazla güvenmeyin, hatırlamazsa sallama huyu vardır.)
Homemade productions #1: Heartprints
Heartprints
01- Poor Misguided Fool - Starsailor
02- Dark Shines - Muse
03- I Think I Smell Like A Rat - White Stripes
04- Knives Out - Radiohead
05- Extreme Ways - Moby
06- Woke Up In The Morning - Alabama3
07- Last Orders - Arab Strap
08- Beyond The Pale - 16 Horsepower
09- You Cut Her Hair - Tom Mc Rae
10- Sheep - Bonnie 'Prince' Billy
11- I Remember When - The Coral
12- Dance Me To The End Of Love - Thalia Zedek
13- One More Cup Of Coffee - White Stripes
14- Micro Cuts - Muse
15- Joleen - White Stripes
16- Sing - Travis
17- Ocean Spray - Manic Street Preachers
18- Glimmer - JJ 72
19- Spanish Man - The Coral
Yukarıdaki logoda sıralanan ve bu sayfalarda yer vermeyi planladığım formatlardan biri olan Elemeği/ Göznuru (ya da "Homemade") albümlerden ilkine nihayet sıra geldi. Hiç radyo dinlemeyen biri olarak hayatım boyunca ne dinleyeceğime hep kendim karar vermişimdir. Bu takıntım yüzünden (ki bu yüzlerce takıntımdan sadece bir tanesi) her daim kendi karışık albümlerimi kendim yapmışımdır. Karışık kaset ya da karışık CD kaydetmek aslında oldukça yaygın bir alışkanlık. Benim karışık albümlerimin başkalarınınken farkı onlar için yaptığım özel kapaklarıdır diyebilirim. "Bu sayfaya koyduğum ilk sanal albüm"üm tahmin edersiniz ki "hazırladığım ilk sanal albüm"üm değildi. Heartprints adını taşıyan bu toplama CD'yi yanlış hatırlamıyorsam 2003 yılında kaydetmiştim. Bu yüzden içindeki en yeni şarkı 2002 tarihini taşıyor. Albümün ismini ise Black Heart Procession'ın dördüncü albümünde yer alan Fingerprints şarkısından esinlenerek koymuştum. Bu şarkıyı ya da BHP'dan başka bir şarkıyı neden albüme dahil etmemişim şu an hatırlamıyorum ne yazık ki. White Stripes'ın üç şarkısıyla ağırlığını koyduğu bu toplama; en mutlu gününde sevdiği adamla kilisede evlenirken öldürülmek istenen "gelin"in halet-i ruhiyesini yansıtıyor adeta. Bu bir anlamda benim, 2000'li yılların ilk yarısındaki olağan ruh halimdi diyebilirim. Albüm için hazırladığım kapak da zaten bu ruh halimi oldukça net bir şekilde ortaya koyuyor.
01- Poor Misguided Fool - Starsailor
02- Dark Shines - Muse
03- I Think I Smell Like A Rat - White Stripes
04- Knives Out - Radiohead
05- Extreme Ways - Moby
06- Woke Up In The Morning - Alabama3
07- Last Orders - Arab Strap
08- Beyond The Pale - 16 Horsepower
09- You Cut Her Hair - Tom Mc Rae
10- Sheep - Bonnie 'Prince' Billy
11- I Remember When - The Coral
12- Dance Me To The End Of Love - Thalia Zedek
13- One More Cup Of Coffee - White Stripes
14- Micro Cuts - Muse
15- Joleen - White Stripes
16- Sing - Travis
17- Ocean Spray - Manic Street Preachers
18- Glimmer - JJ 72
19- Spanish Man - The Coral
Yukarıdaki logoda sıralanan ve bu sayfalarda yer vermeyi planladığım formatlardan biri olan Elemeği/ Göznuru (ya da "Homemade") albümlerden ilkine nihayet sıra geldi. Hiç radyo dinlemeyen biri olarak hayatım boyunca ne dinleyeceğime hep kendim karar vermişimdir. Bu takıntım yüzünden (ki bu yüzlerce takıntımdan sadece bir tanesi) her daim kendi karışık albümlerimi kendim yapmışımdır. Karışık kaset ya da karışık CD kaydetmek aslında oldukça yaygın bir alışkanlık. Benim karışık albümlerimin başkalarınınken farkı onlar için yaptığım özel kapaklarıdır diyebilirim. "Bu sayfaya koyduğum ilk sanal albüm"üm tahmin edersiniz ki "hazırladığım ilk sanal albüm"üm değildi. Heartprints adını taşıyan bu toplama CD'yi yanlış hatırlamıyorsam 2003 yılında kaydetmiştim. Bu yüzden içindeki en yeni şarkı 2002 tarihini taşıyor. Albümün ismini ise Black Heart Procession'ın dördüncü albümünde yer alan Fingerprints şarkısından esinlenerek koymuştum. Bu şarkıyı ya da BHP'dan başka bir şarkıyı neden albüme dahil etmemişim şu an hatırlamıyorum ne yazık ki. White Stripes'ın üç şarkısıyla ağırlığını koyduğu bu toplama; en mutlu gününde sevdiği adamla kilisede evlenirken öldürülmek istenen "gelin"in halet-i ruhiyesini yansıtıyor adeta. Bu bir anlamda benim, 2000'li yılların ilk yarısındaki olağan ruh halimdi diyebilirim. Albüm için hazırladığım kapak da zaten bu ruh halimi oldukça net bir şekilde ortaya koyuyor.
Etiketler:
16 Horsepower,
2003,
Alabama 3,
Arab Strap,
Bonnie Prince Billy,
Homemade,
JJ 72,
Manic Street Preachers,
Moby,
Muse,
Radiohead,
Starsailor,
Thalia Zedek,
The Coral,
Tom McRae,
Travis,
White Stripes
6.11.2009
Daha daha 1972... More and more 1972...
18 x #1 Singles of UK Single Charts
in the year 1972
01. Benny Hill - Ernie (The Fastest Milkman In The West)
02. The New Seekers - I'd Like To Teach The World To Sing (In Perfect Harmony)
03. T.Rex - Telegram Sam
04. Chicory Tip - Son Of My Father
05. Nilsson - Without You
06. Pipes And Drums And The Military Band Of The Royal Scots Dragoon Guard - Amazing Grace
07. T.Rex - Metal Guru
08. Don McLean - Vincent
09. Slade - Take Me Bak 'Ome
10. Donny Osmond - Puppy Love
11. Alice Cooper - School's Out
12. Rod Stewart - You Wear It Well
13. Slade - Mama Weer All Crazee Now
14. David Cassidy - How Can I Be Sure
15. Lieutenant Pigeon - Mouldy Old Dough
16. Gilbert O'Sullivan - Clair
17. Chuck Berry - My Ding-A-Ling
18. Little Jimmy Osmond - Long Haired Lover From Liverpool
Bir önceki gönderide ülkemizin 1972 senesindeki müzik haritasını çıkarmıştık. Şimdi de aynı yıl İngiltere'de listebaşına çıkmayı başarmış şarkılarda sıra. Listeyi inceleyince; ülkemizde popüler olan şarkıların o yıl İngiltere semalarında pek yankılanmadığını fark ediyoruz. 1972 yılı boyunca İngiltere'de toplam 18 şarkı liste başı olmayı başarmış. 1972'nin ilk haftasında İngiltere single listelerinin zirvesinde dördüncü haftasını dolduran bir plak yer alıyor. O yıllarda sık sık TRT ekranlarında da gördüğümüz ünlü İngiliz komedyen Benny Hill'e ait bu şarkı, sanatçının yaratmış olduğu karakterlerden biri olan Ernie hakkında... "Dünyanın En Hızlı Sütçüsü Ernie" sayesinde Benny Hill kariyerinde bir daha ulaşamayacağı bir başarıyı elde etmiş.
1972 yılı boyunca İngiltere 45'lik listelerinin zirvesinde en uzun süre kalma başarısı ise beşer haftayla üç farklı plağa ait. İkişer şarkıyla 1 numara olmayı başaran isimlerse Marc Bolan'ın grubu T-Rex ve Slade topluluğu... Ayrıca Osmonds ailesinden iki farklı isim de o yıl zirveye adını yazdırmayı başarmış. 1972 yılında hangi şarkının İngiltere single listelerinde kaçar hafta listebaşı kaldığına dair ayrıntıları merak edenler www.chartstats.com adresinde aradıklarından fazlasını bulacaklardır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)