19.10.2010

Boney M. - Gadda-Da-Vida


Vinyl 7" Single (German Edition/ Hansa 102 400-100)
Side A: Gadda-Da-Vida - Boney M.
Side A: Children Of Paradise - Boney M.

Iron Butterfly'ın 1968 yılında yayınladığı In-A-Gadda-Da-Vida'sı ilerleyen yıllarda birçok müzisyen ve grup tarafından yorumlandı. Özellikle disko tarzın müzik dünyasına egemen olduğu 70'lerin son yıllarında aslı hard-rock olan bu şarkı birçok proje topluluk tarafından tekrar tekrar ele alındı ve disko ritminin kucağına teslim edildi. Bu disko yorumlar arasında en çok ses getirense prodüktör Frank Farian'ın kariyerindeki en büyük projesi diyebileceğimiz Boney M.'inki oldu. Ülkemiz adına Boney M.'in gelmiş geçmiş en çok satan, en çok sevilen (ve aynı zamanda en çok küçümsenen) topluluk olduğunu söylemek mümkün. Özellikle benim gibi 70'lerin ikinci yarısında pop müzikle ilgilenmeye başlayan müzikseverlerin Boney M.'le ilişkisi tuhaf bir gelişme izler. Bu ilişki baba-oğul arasında ("Babam her şeyi biliyor/ Babam sanırım bazı şeyleri bilmiyor/ Babam hiçbir şey bilmiyor/ Babam bazı konuları biliyor olabilir/ Babam her şeyi biliyor" tarzında) yıllar içinde sürekli değişen bir ilişki gibidir neredeyse...

Boney M., Iron Butterfly'ın bu unutulmaz şarkısının adını birazcık kısaltarak Gadda-Da-Vida olarak yorumladı. (Grup şarkının tam adı olan In-A-Gadda-Da-Vida'yı sadece plağın Fransız baskılarında kullandı.) 45'lik versiyonundan kısa bir süre sonra maxi-single olarak da yayınlanan şarkının arka yüzüne seçilen şarkı ise Children Of Paradise oldu. Her iki yüzün de A yüzü olarak saptandığı plak aynı zamanda o güne kadar ülkemizde 45'lik olarak yayınlanmayan ilk Boney M. single'ı oldu. Children Of Paradise daha sonra Boney M. For Dancin' adıyla yayınlanan maxi-single'ın B yüzüne alındı, ancak Gadda-Da-Vida bildiğim kadarıyla ülkemizde yayınlanan 45'lik ya da 33'lük hiçbir plaktan dinleyiclerine ulaşamadı.
(Bir yüzünde Gadda-Da-Vida, diğer yüzünde Children Of Paradise olan 45'liğin Almanya'da farklı bir kapakla yayınlanan başka bir baskısı daha var.)

Hiç yorum yok: