15.11.2010

John Travolta & Olivia Newton-John - You're The One That I Want (Rare Turkish Edition 7'' Single)



45'lik Plak (Türkiye Baskısı/ West W24)
A Yüzü:You're The One That I Want - John Travolta& Olivia Newton-John
B Yüzü:Whenever I'm Away From You - John Travolta

Saturday Night Fever filmiyle 1977 yılında dünya çapında üne kavuşan John Travolta'nın bir sonraki filmi Grease oldu. Eski bir Broadway müzikalinden sinemaya uyarlanan filmde Travolta'nın karşısında "esas kız"ı oynaması için Olivia Newton-John seçilmişti. Travolta'nın sinemadan önce start alan bir müzik kariyeri vardı ancak onu şarkılarından tanıyan pek kimse yoktu. Avustralya kökenli olmasına rağmen Olivia Newton-John'un, ikisi Billboard Hot 100 listelerinde 1 numaraya kadar yükselmiş birçok başarılı şarkısı ve Billboard 200 listelerinde 1 numara olmayı başaran yine iki albümü mevcuttu. Ancak o da sinemada pek tecrübeli sayılmazdı. Sonuçta iki sanatçının aralarındaki elektrik sadece kendilerini değil tüm dünya gençliğini kısa sürede çarpmaya yetti. Grease sadece sinemalarda çok iş yapmakla kalmadı, filmde kullanılan şarkılardan oluşan soundtrack albüm ve albümden alınan single'larla müzik piyasasını da kısa sürede ele geçirdi.
Ülkemizde ise Grease fırtınası sadece plaklar üzerinde kaldı. Çünkü filmin sinemalarımızdaki gösterimi yaklaşık beş yıl kadar rötarla gerçekleşebilmişti. Neyse ki Grease'in soundtrack'i ülkemizde (korsan bir plak firması tarafından da olsa) sıcağı sıcağına yayınlandı. Albümün orijinali gibi açılır kapaklı ve çift plaklı yayınlanması ise o yıllarda sadece yerli baskı plaklara mahkûm olan müzikseverlere ilaç gibi gelmişti. Albümde de yer alan ve başta Amerika ve İngiltere olmak üzere dünyanın hemen her yerinde 1 numara olmayı başaran ilk 45'lik You're The One That I Want oldu. Şarkının yer aldığı 45'lik ülkemizde de büyük ilgi gördü, piyasaya çıkar çıkmaz Hey dergisinin listelerine girdi ve hızla yükselerek 16 Ekim 1978 tarihinde 1 numaraya oturdu. Hatta listedeki diğer zorlu rakiplerine rağmen bir sonraki hafta da aynı yerde kalmayı başardı. (Benim Hey dergisinin almaya başladığım ilk sayıları yanlış hatırlamıyorsam o haftalara denk düşmüştü. Hatta listelerin varlığını ilk fark ettiğim hafta hiç unutmam zirvede You're The One That I Want bulunuyordu.)
70'li yılların ikinci yarısında ülkemizin müzik piyasasını (vergi verdikleri ve adresleri belli olduğu için) yasal görünümlü ancak (eserlerin telif haklarını ödemedikleri için) aslında korsan olan plak şirketleri ele geçirmişti. Grease'den alınan ilk 45'lik de böyle bir plak şirketi olan West tarafından yayınlanmıştı. Yerli baskının kapağında orijinalinde yer alan resim kullanılmış olsa da orijinalinde mavi olan zemin rengi, beyaz bırakılmıştı. Ancak asıl farklılık 45'liğin B yüzüne seçilen şarkıdaydı. Tüm dünyada albümde de bulunan Alone At A Drive-In-Movie adlı enstrümental şarkı B yüzüne seçilirken, bizim plakçılar yükselen Travolta rüzgârından faydalanarak sanatçının önceki yıllarda yayınlanan bir solo albümünden seçtikleri Whenever I'm Away From You'yu tercih etmişlerdi. (Bu yerli baskı 45'liği bu yılın ilk aylarında bir sahafta 5 TL. gibi oldukça ehven bir fiyata bulup hemen aldım. Burada yer alan mp3'ler o plaktan kaydedilmiştir.)

Hiç yorum yok: