17.10.2010

Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida


Vinyl 7" Single (Spain/ Atlantic H441)
Side A: In-A-Gadda-Da-Vida
Side B: Experiencia Con Soul

Bu sayfaların yeterince sık güncellenmemesini tamamen "takıntılı kişiliğim"e borçluyum. Yaklaşık 15 gündür Iron Butterfly'ın In-A-Gadda-Da-Vida'sının 45'lik versiyonlarını bir türlü siteye yerleştiremedim. Nedenini şöyle anlatayım:
Iron Butterfly ikinci albümlerindeki 17 dakikalık şarkıları In-A-Gadda-Da-Vida'yı 45'lik olarak 1968 yılında piyasaya çıkarıyor. Tabii o kadar uzun süreli bir şarkı 45'liklerin bir yüzüne sığmayacağı için grup bu plak için In-A-Gadda-Da-Vida'nın üç dakikadan daha kısa bir versiyonunu hazırlıyor. Amerika ve Avrupa'nın birçok ülkesinde plağın B yüzüne konmak üzereyse Iron Butterfly Theme şarkısı seçiliyor. Iron Butterfly Theme aslında grubun ilk albümü "Heavy"de yer alan bir şarkı ancak bu 45'liğin B yüzüne yaklaşık bir dakika kısaltılmış bir şekilde konuyor. Ancak zamanla şarkının bu edit'lenmiş hali sadece 45'lik plaklar üzerinde kalıyor ve grubun daha sonradan tekrar tekrar CD'lere aktarılan hiçbir albümüne alınmıyor. In-A-Gadda-Da-Vida'nın 45'liğini ebay'de plak olarak bulmak mümkün aslında. Ancak bu plağa sahip hiç kimse bugüne kadar plağın kaydını orijinal 45'likten yapıp Internet'e koymayı da düşünmemiş anladığım kadarıyla. Bugüne kadar Internet üzerinden hiç alışveriş yapmamış biri olarak (şaşırtıcı ama gerçek!) ben de henüz 45'liğin kendisine bu yolla da ulaşabilmiş değilim. Plağı bu sayfaya yerleştirirken şarkının bulabildiğim albüm versiyonunu koymam da yanıltıcı olurdu... Tam bu durumun içinde boğulurken neyse ki plağın, B yüzünde grubun üçüncü albümü "Ball"dan alınan farklı bir şarkının bulunduğu 1969 tarihli İspanya baskısı imdadıma yetişti. Soul Experience adını taşıyan şarkının adı İspanyol baskısının kapağında Experiencia Con Soul olarak geçse de sözleri orijinalinde olduğu gibi İngilizce... Gerçi bu sefer de plağın arka yüzüne ulaşamadım ya, artık onun ardından da koşarsam bu siteyi bırakıp gitmem lazım.
Son olarak; ulaşabildiğim kaynaklarda yaptığım araştırmalara göre, In-A-Gadda-Da-Vida 45'lik olarak ülkemizde hiçbir zaman yayınlanmamış. Plağa bu nedenle ne şarkı listelerinde, ne de gazete ilanlarında rastlayamadım.

Hiç yorum yok: