5.10.2010

Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida (Rare Sleeve Turkish Edition LP)


Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida
(Rare Sleeve Turkish Edition LP/ Atlantic SD 33 250)


Birinci Yüz:
1. Most Anything You Want
2. Flowers And Beads
3. My Mirage
4. Termination
5. Are You Happy
İkinci Yüz:
1. In-A-Gadda-Da-Vida

Iron Butterfly'ın Rock dünyasında gerçek bir devrim yaratacak olan 17 dakikalık şarkısı In-A-Gadda-Da-Vida ile aynı adlı ikinci stüdyo albümünün çıkış tarihi 1968 yılının yaz aylarına denk düşüyor. Albümün ülkemize ulaşması ise ancak 1969 yılının son aylarında mümkün olabilmiş. Hem plağın üzerindeki etiketten, hem de aşağıda yer alan Milliyet gazetesinin bir haberinden anladığımız kadarıyla albüm tam 82 hafta sonra ülkemizde yayınlanmış.
Kendisinden önce ülkemize şöhreti ulaştığından olsa gerek albüm piyasaya çıkar çıkmaz büyük bir ilgi görüyor. Milliyet gazetesinin (Pazar ekindeki Müzik Kulübü'ndeki listelerden bağımsız olarak düzenlediği) satış rakamlarına dayalı haftalık plak listelerine 14 Mart'ta giriş yapan In-A-Gadda-Da-Vida hemen bir hafta sonra listebaşına yükseliyor ve tam dört hafta yerini koruyor.
Bu listede zirveyi Iron Butterfly'dan devralacak olan albüm olan Led Zeppelin II ile In-A-Gadda-Da-Vida arasında (sadece ülkemize özgü) ortak bir yön var; plak kapakları... Betül Atlı'nın kaleminin ürünü olan her iki albümün kapağı da orijinallerinden oldukça farklı. O yılların modası olan "el çizimi" kapaklara sahip bu iki albüm günümüzde oldukça yüksek fiyatlara el değiştiriyor. (Bu konuyu Billboard Türkiye'nin Haziran 2007 tarihli sayısında işlemiştik. İşte Türk usûlü Led Zeppelin kapağı...)
Yukarıdaki linkler Gökhan Pamuk'un gözü gibi sakındığı yerli baskı longplay'inden gerçekleştirdiğim kayıtları içeriyor. Albüm kapağının arkasında 2. yüzde olduğu belirtilen In-A-Gadda-Da-Vida plağın A yüzünde bulunuyor ve plak göbeklerinde de bu şekilde yer alıyor.

Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida
(French Edition LP/ Atlantic 40 022)


In-A-Gadda-Da-Vida yayınlandığı sene Billboard'un albüm listelerinde ancak 4. sıraya yükselebilmesine rağmen 1976 yılında RIAA (Amerikan Plak Endüstrisi Birliği) tarafından "Platin Plak"la ödüllendirilen ilk albüm olma ünvanını kazandı. Bu ödül dünyada 25 milyondan daha fazla satan albümlerine veriliyor sadece. Son olarak albümün orijinal kapağını ve yine 33 devirli bir plaktan kaydedilmiş başka bir kaydını (tüm albüm zip'lenmiş şekilde) da bu sayfaya koyuyorum. Daha sonra sıra In-A-Gadda-Da-Vida'nın 45'lik versiyonuna ve başka sanatçılar tarafından kaydedilmiş cover'larına gelecek.

Hiç yorum yok: