8.01.2009

Popcorn... Popcorn... Popcorn... Popcorn...

İsmini bilmiyor olsanız bile duyduğunuzda tanıyacağınıza emin elduğum bir şarkı Popcorn. Yaklaşık 40 yıldır hayatımızda var olan bu melodi, belli bir yaşın üzerindeki insanlar için çocukluk anılarının da soundtrack'i adeta. Ülkemizdeki birçok kişi gibi ben de bu enstrümental şarkıyı radyo reklamlarından çok iyi hatırlıyorum.
Popcorn şarkısının bir plak olarak mazisi de oldukça enterasan. Birçok kaynakta Gershon/ Kingsley şeklinde yazılarak iki farklı kişiymiş izlenimi yaratsa da şarkının yaratıcısı bir kişi yani "Gershon Kingsley". Kingsley şarkıyı ilk olarak 30 saniyelik bir melodi olarak 1969 yılında çıkardığı "Music To Moog By" adlı solo albümünde kullanmış. Ancak şarkının 45'lik olarak yayınlanması ve dünya çapında hit olması 1972'ye rastlıyor. Kingsley'in grubu First Moog Quartet'dan bazı arkadaşlarıyla stüdyoya girerek Hot Butter adıyla yayınladığı 45'lik piyasaya çıktıktan sonra sadece Almanya'da 1 milyonun üzerinde bir satış yakalamayı başarıyor. Ancak işin ilginç yanı aynı yıl aynı şarkı, farklı ülkelerde farklı isimler tarafından plak yapılıyor ve şarkının orijini hakkında kimseler kesin bir sonuca varamıyor. 20 Eylül 1972 tarihli 44 no.lu Hey dergisinde bu durumu ilk olarak şu şekilde açıklanıyor:

Popcorn 13 Eylül 1972 tarihli 43 numaralı Hey dergisinde yer alan listelere göre Hot Butter imzasıyla İngiltere listelerinde 2 numaraya ve Fransa'da ise 1 numara olmayı başarıyor.

Ülkemizde ise Popcorn Makers imzalı Popcorn plağı listelerin zirvesine yerleşiyor. Anarchic System'in Popcorn'u ise listelerin ilk 20'sine giremese de ilgi görüyor. 1 Kasım 1972 tarihli 50. sayısında Hey listelerindeki durum şu şekilde görülüyor:

Bu arada ülkemizdeki müzikseverler Popcorn'un aslında kimin şarkısı olduğunu hâlâ çözebilmiş değiller. Olaydaki son gelişmeler Hey dergisinin 50. sayısında şu şekilde yer alıyor:

O günlerde İnternet'in İ'si bile olmadığından ne yazık ki olayın perde arkasını merak edenler tam olarak aydınlığa kavuşamıyorlar. Oysa bugün bizler popcornsong.com adresine tıklayarak işin aslını rahatlıkla öğrenme imkanına sahibiz. Popcorn şarkısı için hazırlanan bu çok şeker web sitesinde yer alan versiyonlar sayfasında o günden beri şarkıyı kimler yorumlamış onu da öğrenmek mümkün. Ben bu yorumlar içinden sadece dört tanesini seçip bu sayfalara aktaracağım. Gerisini keşfetmek artık size kalmış durumda.

Hiç yorum yok: