Sanal 10" EP (2011 Homemade/10" Siyah Plak)
A Yüzü-1: Gemiler - Orhan Atasoy
A Yüzü-2: Gemiler - Zerrin Özer
A Yüzü-3: Gemiler - Melis Sökmen
B Yüzü-1: Gemiler - Teoman
B Yüzü-2: Gemiler - Özcan Deniz
B Yüzü-3: Gemiler (Hüseyin Karadayı Remix) - Melis Sökmen
Varolmayan 45'likler serisinde bu kez öncekilerden biraz farklı bir çalışma yer alıyor. Gemiler E.P. adını verdiğim bu çalışma öncelikle diğerleri gibi 7" boyutlarında değil, 10" boyutlarında. 10" boyutu benim en sevdiğim plak boyutu aynı zamanda. Taş plak olarak da anılan 78 devirli plakların boyutları da 10" ölçüsündeydi. İlerleyen yıllarda aynı boyutlara sahip 33 devirde ya da 45 devirde çalan plaklar da üretilmişti. Halen yurt dışında bazı sanatçılar, özellikle koleksiyoncular için 10" boyutlarında single ya da E.P. (Extended Play) yayınlamaya devam ediyorlar. 70'li yıllarda ülkemizde de bir ara Mini Albüm başlığıyla -bir albümden daha az sayıda şarkının yer aldığı- bu boyutta plaklar yayınlanmıştı. (Gönül Akkor, Muazzez Abacı ve Tülay 10" plağı yayınlanan sanatçılardan bazılarıydı.)
Bu çalışmanın öncekilerden bir diğer farkı; içinde bir sanatçı ya da gruba ait farklı şarkıların değil, farklı sanatçıların yorumladığı tek şarkının bulunması. Şarkımız başlıktan da anlaşılacağı üzere Gemiler. Genç neslin ilk kez Teoman'dan dinleyip sevdiği bu "kült şarkı"yı Teoman'dan önce üç sanatçı daha yorumlamıştı. 90'lı yılların gençleri Gemiler'i 1993'te söz yazarı ve ortak bestecisi olan Orhan Atasoy'dan dinleyip sevmişlerse de şarkıyı ondan önce albümlerine alıp yorumlayan iki sanatçı daha olmuştu. Bunlardan ilki Zerrin Özer'di ve ünlü şarkıcı Gemiler'i 1992 tarihli Olay Olay (Tempa/Foneks) albümünde seslendirmişti. Şarkının bestecilerinden Ercüment Vural'la birlikte yaptığı çalışmalarla tanınan Melis Sökmen de aynı yıl piyasaya çıkan Halis Melis (Karnaval) albümünde Gemiler'e yer vermişti. Teoman, 1998 tarihli ikinci albümü O (NR1)'da şarkının sözlerinden birkaç dizeyi çıkararak yorumladı (Teoman'ın albüm kartonetinde şarkının bestecisi olarak sadece Ercüment Vural'ın yazılı olduğunu da not düşelim).
Özcan Deniz ise 2000 yılında yayınladığı Aslan Gibi (Prestij) albümünde Gemiler'e yer verdi. Son olarak Melis Sökmen'in yorumunu Hüseyin Karadeniz 2008 yılında remiksleyerek You Dance From Turkey (DMC)albümüne koydu. Varolmayan 45'likler serisinin önceki örneklerinden Gemiler E.P.'sinin ayrıldığı son nokta ise; bu kez orijinal çalışmalarda kullanılan grafik ve fotoğraflardan çok az yararlanmam oldu. Çalışmanın sadece arka kapağında yer alan Orhan Atasoy resmi ve minik bir şekilde kullandığım albüm kapakları orijinallerinden alındı. Ön kapaktaki dalga figürlerinin kaynağı; Betül Atlı'nın Türk baskısı bir Giorgio plağı için yapmış olduğu çalışmaydı. Bu kapak çalışmasının sadece küçük bir kısmını aldım, gemi görselini ise İnternet'ten buldum ancak üzerine epey efekt uyguladım.
1993 yılında Yanmışız (Gold Müzik) adlı ilk ve tek albümü piyasaya çıktıktan bir yıl sonra Orhan Atasoy müzik yapmayı bıraktı ve Amerika'ya yerleşti. Orada sanatın başka dallarıyla uğraşan sanatçı henüz 60 yaşındayken 2009 yılının Eylül ayında ne yazık ki hayata veda etti. Ondan geriye kalan tek albümünden -nedense- iki şarkıyı çıkarıp başka iki şarkı ekleyen Kalan Müzik firması 2009 yılında ilk kez bir Orhan Atasoy CD'sini piyasaya çıkardı. Gemiler'in Umur Turagay tarafından 1993 tarihinde çekilen videosu ise birçok kişi için hâlâ "En Güzel Video Klip" olma özelliğini koruyor.
2 yorum:
olayolay 94te çıktı.92 de sevildiini bil çıkmıştı ati
Sevildiğini Bil 91, Olay Olay 92 doğru yazmış. Çok hoş olurdu böyle bir EP gerçek olsaydı :)
Yorum Gönder