10.01.2010

Son 10 Yılın En İyi 50 Türkçe Albümü Bölüm-3: #16- #4 arası


04.
Can Kırıkları
Şebnem Ferah
Pasaj 2005
Şebnem Ferah, 2000'lerin ilk yarısını iki albümle geçirmiş olmasına rağmen bağlı bulunduğu plak firması kepenk indirince ne o albümlerini hakkıyla tanıtabildi ne de hayranlarının özlemini doyasıya giderebildi. Tam da böyle bir anda piyasaya çıkan Can Kırıkları, ilk albümünden itibaren popüler kimliğinden yavaş yavaş uzaklaşıp sahnelerde olduğu gibi rocker olmaya başlayan Ferah'ın evrimini tamamladığının da mezuniyet belgesi aynı zamanda.
Albüm ismi: İlk anda Cam Kırıkları gibi algılanan albümün ismi Can Kırıkları'nın kaynağı; şair ve yazar Gültekin Yazıcı''nın aynı adı taşıyan bir romanı. Romandan ve kitabın isminden çok etkilenen Şebnem Ferah yazarından izin alarak albümüne bu adı koydu.
Anahtar şarkı: Okyanus

05.
Sakin Olmam Lazım
Hayko Cepkin
EMI 2005
Daha önce bu sayfalarda değinmiştik, tekrarlayalım: Bu, öfkeli, itiraz edici,takıntılı bir albüm. Aynı zamanda irkitmeyi, şaşırtmayı ve ters köşeye yatırmayı da beceriyor. Ama bunlardan daha önemli bir yanı var; o da bu albümün dibine kadar "özgün" oluşu. Diğerleri neyse de bu son özelliğe ülkemizde çok sık rastlandığı söylenemez.
Stüdyo: Hayko Cepkin ilk albümünü evindeki odasında kurmuş olduğu stüdyoda tek başına kaydetti. Tamamını kendi çaldığı enstrümanlarının kayıtlarını üst üste bindirerek şarkılarını kaydetti.
Anahtar şarkı: Yarası Saklı

06.
Hayat
Sakin
Rakun 2008
Sakin, Türkçe rock müziğin hayata geri dönmesinde bir hayli rol oynayan rock barlardan gelen bir grup. O mekanlar ve katıldıkları festivaller sayesinde her geçen gün büyüyen bir hayran kitlesine kavuşan grubun ilk albümünün en önemli yanı, İngiltere topraklarından buralara bir türlü doğru tercüme edilememiş olan "başrolde gitar var" sound'unun hakkını eksiksiz vermeyi başarmaları...
Kapak: Albümün Elif Müftüoğlu'na ait sıradışı ve cazip kapak tasarımı, İzlandalı Sigur Ros topluluğunun 2005 tarihli "Takk" albümünün kapağıyla büyük benzerlikler taşıyor.
Anahtar şarkı: Edepsiz Komedya

07.
maNga
maNga
SONY 2004
Korn ve Limp Bizkit gibi gruplar sayesinde 90'lı yılların ikinci yarısında en parlak günlerini yaşayan Nu- Metal'in ülkemizdeki ilk yetkin temsilcisi maNga, zaman olarak dünyayı yakalayamasa da logosuyla, maskotuyla, hatta video klipleriyle oldukça özen gösterildiği belli olan debut albümleriyle aradaki mesafeyi kapatmakta zorlanmadı.
FIFA 2006: 2004'ün son günlerinde piyasaya çıkan albüm kısa sürede büyük satış rakamlarına ulaştı. Albümde yer alan "Bir Kadın Çizeceksin" kısa bir süre sonra FIFA 2006 adını taşıyan bilgisayar oyununa soundtrack olarak seçildi.
Anahtar şarkı: Bitti Rüya

08.
Hafif Müzik
Vega
SONY 2005
Vega'nın iki kişi kotardığı ilk albüm özelliğini taşıyan Hafif Müzik, son 10 yılın en iyi dizelerinden bazılarını da içeriyor. Ama sadece o kadarla da kalmıyor müzikal anlamda da Türkçe rock müziğin tıkanmış bazı damarlarını da açmayı başarıyor. Hem de ardından gelmesi muhtemel müstakbel Vega albümlerinin önünü kapatma pahasına...
Şarkı: Albümden seçilen ilk video klip şarkısı "Serzenişte"nin ardından konserlerde büyük ilgi gören "Mendil" şarkısına ikinci klibi çekmek isteyen grubun en büyük derdi, şarkının adının hayranları tarafından bilmedikleri nedenlerden dolayı sık sık "Mektup" olarak telafuz edilmesiydi.
Anahtar şarkı: Mendil

09.
Karma
Tarkan
İstanbul 2001
90'lı yılların ikinci yarısında Amerikan müzik piyasasına transfer olmaya çalışan Tarkan, sadece Anrupa'yla yetinmek zorunda kalınca rotasını tekrar ülkemize doğrulttu. Bu kez yanında Sezen Aksu değil en yaratıcı dönemini yaşayan Nazan Öncel vardı. Sonuç; pop'çuların da rock'çıların da ağzına bir parmak bal sürmeyi başaran bu albüm oldu.
Single: Tarkan albümden çıkan ilk iki single "Kuzu Kuzu" ve "Hüp"ten sonra "Taş" şarkısının sözlerini, Kore'deki Dünya Kupası'na gitmeye hazırlanan Millî Futbol Takımı için "Ölürüz Yoluna" olarak değiştirdi. Şarkı bu versiyonuyla bir single'a dönüştü ve bir meşrubat firmasının promosyonu olarak dinleyicilere ulaştı.
Anahtar şarkı: Her Nerdeysen

10.
Yerli Plaka
Ceza
Hammer 2006
İleride "2000'lerin ilk 10 yılında Türkçe rap müzikten ne hatırlıyorsun?" diye sorulduğunda verilen cevapların yüzde 99'u hep aynı olacak; Ceza ve "Fark Var". Ceza'nın Rock'n Coke festivalinde verdiği konser sırasında kendisini yuhalayan fanatik rock'çılara ithafen yazdığı şarkı albümün çıkışının epey sonrasında patladı ve kısa süre içinde "Fark Var"ın kullanılmadığı mecra kalmadı. Bu dominant şarkı albüme avantajdan çok dezavantaj getirdi diyebiliriz. Geride kalan bir çoğu hit olmayı hak etmiş 16 parçanın gölgede kalması gibi...
Televizyon: "Fark Var"ın piyasaya çıktıktan iki yıl sonra patlaması "Adanalı" dizisinin tanıtım VTR'lerinde çalmasıyla gerçekleşti. Şarkı daha sonra bir çok reklamda kullanıldı. Televizyonlarda yayınlanan şov ve magazin programları da şarkıyı sık sık çalmayı ihmal etmediler.
Anahtar şarkı: Fark Var

11.
Körebe
Göksel
SONY 2001
Son çıkardığı cover albümü çok satınca, önceden aklında yokken hemen ikincisini yapmaya karar veren Göksel bu kararıyla kendi bindiği dalı kesmek üzere. O dalını kesedursun, biz onun dozunda ve layıkıyla, az ve öz şarkı cover'ladığı ikinci albümüyle avunmaya devam edelim.
Hit Şarkı: İlk hit şarkısı "Sabır"ın üstünden 3-4 yıl geçmesine rağmen bir çok kişinin hafızasından çoktan silinmiş olan Göksel zamanın ruhunu yakalamayı başardığı "Depresyondayım" şarkısıyla bir gecede yeniden doğdu.
Anahtar şarkı: Bir İhtimal


12.
Tanışma Bitti
Hayko Cepkin
EMI 2007
Evinde tek başına kaydettiği ilk albümüyle herkesi şaşırtan Hayko Cepkin'e bu sefer hazırlıksız yakalanmadığımızdan mıdır nedir, Tanışma Bitti nabzımızın ritmini pek değiştirmiyor. Hayko'yu çiğ ve soğukta kalmış sevenler için fazla pişmiş, sıcak ve terli terli sevenler içinse ham kalmış bir albüm denebilir.
Kapak: Sıradışı ilk albümünün sıradışı kapağını hazırlamış olan Koray Doyran ikinci albümde de başrolde. Albümün belki de en güzel kısmı olan kapağındaki gotik hava onun yaratıcı ellerinden çıkma.
Anahtar şarkı: Ölüyorum

13.
Festival
Kenan Doğulu
DMC 2006
Her zaman kendi şarkılarını seslendirmeye özen gösteren, buna rağmen bir türlü popülerliğiyle albüm satışlarını paralel hale getiremeyen Kenan Doğulu, kadere bakın ki bu albümdeki söz ve müziği Sezen Aksu'ya ait bir şarkıyla şeytanın bacağını kırabildi.
Eurovision: Bu albümde başlayan işbirliği bir sonraki yıl Eurovision'da devam etti ve Kenan Doğulu, Sezen Aksu'yla ortaklaşa yazdıkları "Shake It Up Şekerim"le 4. sırada bitireceği yarışmada ülkemizi temsil etti.
Anahtar şarkı: Aşk Kokusu

14.
Ters/ Sert
Kurban
On Air 2004
İlk albümlerinde tüm ipleri ellerinde tutamayan Kurban ikinci kez aynı hataya düşmüyor ve bu kez albümlerinin altına yakışıklı bir imza çakmayı başarıyorlar. Üç cover şarkının çevresine yerleştirdikleri kendilerine ait bombalarla önlerine dikilen tüm engelleri bir güzel imha ediyorlar.
Cover: İlk albümde Yemen Türküsü'nü yorumlayan Kurban, bu kez iki Barış Manço (Sarı Çizmeli Mehmet Ağa ve Lambaya Püf De) ve bir de Cem Karaca (Namus Belası) şarkısı seslendiriyor.
Anahtar şarkı: Hayvan

15.
Şehr-i Hüzün
maNga
SONY 2009
İlk albümleriyle müthiş bir çıkış yakalayan maNga, hayranlarının dört yıllık bekleyişini boşa çıkarmadı. İlk albümlerinde olduğu gibi yine türler/ tarzlar arasında yolculuklara çıkan grup bu kez 90'lı yılların kült rap grubu Cartel'in mirası "Evdeki Ses"i şarkının asıl sahibi Alper Aga ile birlikte yeni baştan yaratıyor.
DVD: İlk albümlerinin DVD ilaveli ikinci baskını yayınlamış olan maNga bu sefer işi baştan sıkı tuttu ve 2. albümlerinin DVD takviyeli özel baskısını aynı anda yayınlatmayı başardı.
Anahtar şarkı: Evdeki Ses

16.
Are You Satisfied?
Rebel Moves
Pasaj 2005
Sadece 2000'lerin değil, tüm zamanların en teferruatlı ve incelikli kapağına sahip bu albüm, 2003 yılında "French Fries A La Turka" adında tek bir single yayınlamış Rebel Moves'un okula gitmesine gerek kalmadan liseden mezun olduğu çalışma aynı zamanda.
Background: Epey kalabalık bir kadroya sahip olan Rebel Moves'un kökleri, elemanları arasında yer alan Hakan Özer ve Ömer Ahunbay'ın 80'li yıllarda kurmuş oldukları grupları China Band'e uzanıyor.
Anahtar şarkı: Pompala

Hiç yorum yok: