7.04.2011

#85 Nazan Şoray - Hal Hal

45'lik Plak (Öncü/0012)
A Yüzü: Hal Hal (Barış Manço)
B Yüzü: İyi Diyelim İyi Olalım (Ü.Aker/S.Şahin)

AYRINTILAR/ TAKINTILAR: İnternet hayatımıza girdikten sonra malûmunuz "bilgi"ye ulaşmak çok kolaylaştı. Ancak ülkemiz insanının genel davranış biçimi İnternet'te de kısa sürede kendini göstermeyi başardı. Başkalarından kopya çekmek, yapılmış olan ne varsa tekrar tekrar üzerinden geçmek ve özgün olmaktan çok kopya olmayı yeğlemek... Bütün bu "baskın özellik"lerden dolayı İnternet'te bir şey aramaya kalktığınızda karşınıza birbirinden kopyalanmış aynı bilgiler üşüşüveriyor aynı anda... Bu genel profili çizmek istememin -bugünlük- sebebi Nazan Şoray'ın diskografisinden kaynaklanıyor.
Google'a "Nazan Şoray Diskografisi" yazıp arama yaptığınızda karşınıza gelen ilk sayfalardan biri Vikipedi'ye ait... Diğer benzer sayfalarda yer alan bilgiler de tamamen bu siteden alınmış neredeyse. Vikipedi'nin Nazan Şoray sayfasında yer alan "45'likler" başlığı altında 1980 tarihli Hal Hal'ın dışında, sadece Nazan Şoray'ın hiçbir zaman 45'lik olarak yayınlanmamış şarkılarından biri olan Teselliye Sen Gerek göze çarpıyor. Ne yazık ki bu sayfadan ve buradan alıntı yaparak aynı bilgileri copy+paste yoluyla sayfalarına aktaran sitelerden başka sanatçının diskografisi hiçbir yerde yer almıyor.(İnternet'teki en kapsamlı ve doğru diskografileri yayınlayan diskotek.arkaplan.com.tr adresinde bile Nazan Şoray'ın diskografisi henüz yok).
Benim bildiğim kadarıyla; Nazan Şoray'ın ilk 45'liği 60'lı yılların sonunda ya da 70'lerin başında yayınlanmış. Bu plağın B yüzünde söz ve müziği Yıldız Tezcan'a ait Beni Çocuk mu Sandın? şarkısının bulunduğunu biliyorum. Ne yazık ki ne ikinci el plak satışı yapan web sitelerinde, ne de elimdeki dergi arşivlerinde bu plağın A yüzünde hangi şarkının olduğunu bulamadım (Eğer bilen varsa ve bu bilgiyi benimle paylaşırsa çok sevinirim).
Nazan Şoray'ın 70'li yılların sonlarında Öncü Plak'tan yayınlanan üç 45'liği daha var. Bunlardan ilkinde Merhaba Dedim ve Pişman Olsan da, ikincisinde de Seninle Doğmak ile Yalnızlık bulunuyor (Bu arada not düşeyim; Yalnızlık'ın sözleri Ali Taran'a ait). Şoray'ın en çok satan son 45'liğindeki şarkılar ise Hal Hal ve İyi Diyelim İyi Olalım...2007 tarihli üçüncü Bir Zamanlar albümünde yer alan Hal Hal'ı albüm kitapçığında Hey'in son Genel Yayın Yönetmeni Hulusi Tunca anlatmıştı.
Nazan Şoray'ın müzik kariyeri konusunda en doyurucu yazı ise Hakan Tok'un kaleminden Bir Zamanlar sitesinde yer alıyor. (Aynı yazı Tok'un blog sayfasında da bulunuyor.)
LİSTELERDEKİ DURUMU: Hulusi Tunca'nın yazısında da belirtildiği gibi Barış Manço tarafından yazılmış olan Hal Hal, Hey dergisi tarafından hem çok beğenildi, hem de haftalarca liste başında kaldı (Bu arada; TDK sözlüklerinde bitişik olarak yazılan Halhal kelimesinin, plak kapağında neden Hal ve Hal şeklinde ayrık yazılmıştır, hiç anlayamamışımdır).

2 yorum:

BeYHuDe dedi ki...

Merhaba, blogunuzu birkaç hafta önce keşfettim. Fırsat buldukça okuyorum; elinize sağlık. Nazan Şoray'ın ilk 45liği Moda Plak'tan çıkmış. Plak no'su MT550 ve her iki yüzdeki şarkının sözü ve müziği Yıldız Tezcan'a ait:
Sevmiyor derlerse sakın inanma/Çocuk mu sandın beni

Atilla Aydoğdu dedi ki...

çok teşekkür ederim ilginize verdiğiniz bilgilere... şimdi sıra bu plağı ya da kaydını bulmaya geldi demek ki... sevgiler.