12.04.2009

Orijinal Dizi Müzikleri #1- Bonanza


Vinyl Single:
Side A: Bonanza Theme - Frank Pourcel
Side B: OK Corral - Frank Pourcel


Vinyl Single:
Side A: Bonanza Theme - Frank Pourcel
Side B: Magnificent Seven - Frank Pourcel

Benim yaşımdakilerin televizyonda izledikleri ilk dizilerden biriydi Bonanza. Uzun yıllar boyunca ekranlarda varlığını devam ettiren bu "pek meşhur" Amerikan dizisi için TRT'cilerin uygun gördüğü Türkçe isim ise Doludizgin'di. Üç oğluyla birlikte Panderosa adındaki çiftliklerinde kâh mutlu, kâh mutsuz bir hayat sürdüren Baba Cartwright'ın maceraları 70'li yıllarda ülkemizde haftalık çizgi roman olarak da yayınlanmıştı. O yıllarda küçük boyda basılan Teksas ve Tommiks gibi çizgi romanların aksine Bonanza'nın dergisi daha büyük boydaydı.

Ben derginin her sayısını almış ve uzun süre de saklamıştım. Dizinin de hemen her bölümünü seyretmiştim sanırım. Bonanza'nın üzerimizdeki etkisi sadece televizyon ekranı ve dergi sayfalarıyla sınırlı kalmamıştı. Dizinin jenerik müziğini de cümleten pek sevmiştik. Bu "cümleten"e tabii ki İMÇ yapımcıları da dahildi. Dizinin jenerik müziğini Coşkun Plak 45'lik olarak hemen piyasaya çıkardı. Frank Pourcel ve orkestrasının yorumunun yer aldığı plağın B yüzünde yine aynı orkestranın başka bir film için yaptığı bir parça yer alıyordu. 45'lik çıktıktan sonra Hey dergisi tarafından dinlenerek 21 Mayıs 1975 tarihli 27. sayısında eleştirildi ve "Her yönüyle güzel, titiz işlenmiş bir plak" olarak dört üzerinden üç yıldıza layık bulundu.

Yukarıda yer alan ikinci Bonanza 45'liği EMI tarafından yayınlandı. Bu 45'lik ülkemizde de yayınlandı mı bilmiyorum aslında. Plağın en azından bu kapakla ülkemizde yayınlanmadığını tahmin ediyorum. Zira EMI firmasının ülkemizdeki temsilcisi olan Kent Plakçılık yerli baskı plakların hepsine kendi logolarını da basıyordu o yıllarda. Kapakta Kent ibaresi görülmediğine göre bu 45'liğin baskısının başka ülkelerde yapıldığını söyleyebiliriz. A yüzünde Türk baskısında da yer alan yorumun olduğu 45'liğin B yüzündeyse The Magnificent Seven filminin tema müziği bulunuyordu.

Panderosa çiftliğine olan hayranlığımızın sonuçlarından biri de Hıncal Uluç'u Hey dergisi adına çiftliğe göndermek olmuştu. "Serbest gazeteci Hıncal Uluç, Bonanza'nın kahramanları Cartwright'ların yaşadığı Panderosa çiftliğini ziyaret etti, izlenimlerini Hey TV Magazin gazetesi için kaleme aldı" anonsuyla sunulan izlenimler, 11 Temmuz 1977 tarihinden itibaren birkaç hafta boyunca dergide yayınlandı.

İşin aslına bakarsanız, Hıncal Uluç'un Panderosa'yı ziyaret ettiği tarihte Bonanza'nın çekimleri çoktan sona ermişti. İlk bölümü 1959 yılının Eylül ayında Amerika'da ekranlara gelen dizinin son bölümünün yayın tarihi ise 1973 yılının Ocak ayına denk düşüyordu. Bonanza'nın ülkemizdeki gösterimi ne zaman başladı bilmiyorum. Ama yanlış hatırlamıyorsam televizyonla ilk tanıştığım tarih olan 1974'de dizi TRT ekranlarındaydı. Bizde etkisini biraz geç gösteren dizinin Amerika'daki saltanatı 60'lı yıllar boyunca kesintisiz devam etti. 1964- 65 yılları dizinin altın çağına denk düşüyordu.

Vinyl Single:
Side A: Ringo - Lorne Greene 3'33
Side B: Bonanza Theme - Lorne Greene 2'08

Baba Cartwright olarak tanıdığımız Lorne Greene'in dizinin zirvede olduğu 1964 yılında piyasaya çıkan bir de 45'liği var. Arka yüzünde Bonanza'nın jenerik müziğinin yer aldığı bu 45'lik plağın A yüzünde Ringo adında bir şarkı yer alıyor. Aslında Lorne Green şarkı söylemekten ziyade konuşuyor bu plakta. Böyle olmasına rağmen 45'lik, 5 Aralık 1964 tarihinde en çok satan plak olarak Billboard dergisinin Hot 100 listesinde 1 numaraya kadar çıkmayı başardı.

2.04.2009

Füsun Önal - Taka Taka Tak


45'lik Plak:
A Yüzü: Seninle Aşkımız
B Yüzü: Taka Taka Tak

45'lik Plak:
A Yüzü: Genç Kız Oldum Ben
B Yüzü: Taka Taka Tak

İsmi Taka Taka Tak olsa da Füsun Önal'ın bu şarkısının bildiğimiz Taka- Takata'yla bir ilgisi yok. Olması da imkansız, zira Füsun Önal'ın bu şarkıyı içeren plağının ilk yayınlanışı 1969 yılına denk düşüyor. Yani Taka- Takata fırtınası esmeden en az üç sene öncesine... Füsun Önal'ın seslendirdiği Taka Taka Tak da aslında yabancı bir bestenin Türkçe versiyonu. Ancak yukarıdaki plak göbeğinde görebileceğiniz gibi şarkının bestecisi ve orijinal adına yer verilmemiş. (Ne gerek var?) Plaktan sadece, düzenlemenin Norayr Demirci'ye ait olduğunu ve sözlerinin de bizzat Füsun hanım tarafından yazıldığını öğrenebiliyoruz.
Füsun Önal'ın Taka Taka Tak'ının, orijinalini Paco-Paco'dan dinlediğimiz Taka- Takata'yla tek ilgisi şu olabilir; 1969 yılında A yüzünde Seninle Aşkımız adındaki şarkının yer aldığı 45'lik plağın B yüzünde dinleyicilere ulaşan bu şarkı, 1972 yılındaki Taka- Takata fırtınasından alınan gazla plak şirketi tarafından yeniden ve bu sefer başka bir şarkıyla beraber piyasaya sürülmüş. İkinci versiyonun A yüzündeki Genç Kız Oldum Ben de yeni bir şarkı değil aslında. İlk olarak 1968 yılında yayınlanmış bir Füsun Önal 45'liğinde yer alıyor. (Bu ilk versiyonun B yüzündeki şarkının adıysa Kim Derdi ki.)

1.04.2009

Gülden Karaböcek - Şaka Yaptım Ben Sana (Taka- Takata)


45'lik Plak:
A Yüzü: Şaka Yaptım Ben Sana
B Yüzü: Sevdim Sevdim Ne Kazandım

Taka- Takata'ya iki farklı söz yazan Sezen Cumhur Önal bu şarkıyla "iki kere kapıyı çalan" tek isim değil. Aynı kapıdan Karaböcek kardeşler de iki kere geçmiş durumda. Aile içi meseleler yüzünden bildim bileli küs olan Neşe ve Gülden Karaböcek Kardeşler rekabetlerini aynı kişiyle evlenmek konusuyla sınırlı tutmayıp aynı şarkıyı cover'lama konusunda da sürdürdüler.
Gülden Karaböcek'in Taka- Takata yorumunun Türkçe adı olan Şaka Yaptım Ben Sana şarkının aslına en yakın kelimeden yola çıkılarak yazılmış. Ne var ki Şaka Yaptım Ben Sana ne Gülden Karaböcek'in diskografisinde ne de satış anlamında önemli bir başarı elde edemedi. Şarkının sözlerinin kime ait olduğunu bilmiyorum ancak bu kez Sezen Cumhur Önal'a ait olmadığına eminim. Zira 45'liğin kapağında zat-ı muhteremin adı zikredilmemiş.