28.05.2010
Nicoletta - Mamy Blue
45'lik Plak (Türkiye baskısı/ Riviera 71280)
A Yüzü: Mamy Blue - Nicoletta
B Yüzü: Visage - Nicoletta
Vinyl 7" Single (France/ Riviera 121 387L)
Side A: Mamy Blue - Nicoletta
Side B: Visage - Nicoletta
Dünyada ilk olarak İspanyol grup Pop Tops'un yorumuyla ünlü olan Mamy Blue şarkısı ülkemiz listelerindeki ilk başarısını Nicoletta'dan dinlediğimiz Fransızca sözlerle elde etmişti. Nicoletta'nın 45'lik plağının Riviera etiketiyle yayınlanan Türk baskısının kapağı Fransızcasından oldukça farklı olmasına rağmen B yüzündeki şarkı değiştirilmemişti. 24 kasım 1971 tarihli Hey dergisinin Sizin İçin Dinledik sayfasında okuyuculara tanıtılan Nicoletta'nın plağına derginin yazarlarının dört üzerinden dört tam puan (kalp?) verdiklerini görüyoruz:
Mamy Blue'nun bu kez Nicoletta'dan Fransızcasını dinliyoruz. Fransa listelerinde halen Pop Tops, Joel Dayde ve Nicoletta bu şarkı yüzünden çekişiyorlar. Nicoletta'nın vibrasyonlu sesi Mamy Blue'ya güzel, değişik bir hava kazandırmış. Sanatçı yorumu ve Fransızcası ile bu şarkıyı son derece iyi değerlendiriyor. Ayrıca parçanın zengin ve gittikçe canlanan vokalleri çok başarılı. Visage adlı diğer parçada Nicoletta yine aynı başarı çizgisine varıyor. Sanatçının bu parçaya korkusuz girişi, tizlere çıkışı dinlenmeye değer. Parçada özellikle nefesliler, sanatçıya çok iyi eşlik ediyor.
Bu olumlu eleştirilerden bir ay sonra Nicoletta'nın Mamy Blue'su Hey dergisinin 22 Aralık 1971 tarihli listelerinde zirveye kuruluyor. Aynı listenin üçüncü sırasında Pop Tops'un, dördüncü sırasında ise Joel Dayde'nin Mamy Blue'ları yer alıyor. Bu üç yorum tüm dünyada en çok başarı kazanan üç Mamy Blue 45'liği aynı zamanda...
Yorumladığı şarkı kadar Nicoletta da ülkemiz müzikseverleri tarafından çok sevilmiştir. Hey dergisi sık sık sanatçının posterlerini vermekte, plağın tanıtımlarında ise "Hey dergisinde aylarca liste başı giden melodi" tabiri kullanılmaktadır. Bu yoğun ilgi bir süre sonra semeresini verir ve Nicoletta, ülkemize davet edilir.
Hey dergisi Nicoletta'nın bu gezisinde sanatçıyı adım adım izlerken, o yıllarda bir ayağı Fransa'da olan sanatçımız Ajda Pekkan da fırsatı kaçırmaz ve iki şarkıcının yan yana çekilmiş pozları dergi sayfalarından okuyucuya ulaşır. Bu arada, artık o günlerin baskı tekniklerinin yetersizliğinden midir, fotoğrafçıların ışıkları iyi ayarlayamamasından mıdır yoksa makyajı ve saçlarının duruşundan mıdır bilinmez, Hey dergisinin 12 Nisan 1972 tarihli 21 numaralı sayısında yayınlanan bu fotoğraflarda Ajda Pekkan "hakikaten korkunç" görünmektedir.
Bu sayıda yer alan Nicoletta sayfalarının başlığında yer alan "Ünlü sanatçı eylül ayında Türkiye'de konserler verecek" haberinin gerçekleşip gerçekleşmediğini bilmiyorum. O aylara ait Hey dergilerinde bu konserlere ait hiçbir haber yer almadığını göz önüne alırsak; büyük olasılıkla bu konserler hiçbir zaman (ya da en azından o tarihlerde) yapılmamıştır diyebiliriz.
Etiketler:
1971,
45 rpm,
Hey Dergisi,
Mamy Blue,
Nicoletta
9.05.2010
Pop Tops - Mamy Blue (Yerli Baskı)
45'lik Plak (Türkiye baskısı/ Stateside TSS 4103)
A Yüzü: Mamy Blue - Pop Tops
B Yüzü: Road To Freedom - Pop Tops
Pop Tops'un Mamy Blue'su Türkiye'de Stateside lisansıyla Grünberg Tic. A.Ş. tarafından yayınlandı. O yıllarda plaklar genellikle korsan şirketler tarafından yayınlandığından dolayı, şimdi baktığımızda hangilerinin yasal hangilerinin değil anlamamız pek mümkün olmuyor. Dünyada hâlâ varlığını sürdüren Stateside plak şirketi, Mamy Blue'nun başka ülkelerdeki yayın hakkını elinde tutmazken bizde nasıl olup da bunu becerdiğini bilemiyorum. Ancak Nino Varon'un sahibi olduğu Grünberg Tic. A.Ş. o yıllarda orijinaline en yakın baskılarla plak yayınlayan şirketlerin başında geldiğini biliyorum. Hemen her hafta 10'u aşkın 45'lik yayınlayan şirket çıkardığı plakları Hey dergisinde "Nino'nun Seçtikleri" başlığı altında tanıtırdı. Pop Tops'un Mamy Blue'su da, 15 Aralık 1971 tarihli 4 numaralı Hey dergisinin beşinci sayfasında yine böyle bir listenin ilk sırasında müzikseverlere sunulmuştu.
Aslında plak o tarihte çoktan piyasaya sürülmüş ve listelerde yükselmeye başlamış, Hey dergisinin aynı sayısında Hey 50 listesinde dördüncü sıraya yerleşmişti. Nicoletta ve Joel Dayde'nin versiyonlarıyla aynı hafta listeye girmiş olan Pop Tops'un Mamy Blue'su bu yükselişini sürdürerek 12 Ocak 1972 tarihinde aynı listenin zirvesine çıktı ve üç hafta orada kalmayı başardı. Plağın ülkemizdeki baskısı için seçilen B yüzü şarkısı birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Road To Freedom olmuştu.
Etiketler:
1971,
45 rpm,
Hey Dergisi,
Mamy Blue,
Pop Tops
Pop Tops - Mamy Blue (European Edition)
Vinyl 7" Single (Germany/ Finger BF 18049)
Side A: Mamy Blue - Pop Tops
Side B: Road To Freedom - Pop Tops
Pop Tops imzalı Mamy Blue 45'liği, İtalya listelerinde 11 hafta, Batı Almanya ve İsviçre'de 10 hafta, Norveç'te ise beş hafta 1 numarada kalarak büyük bir başarıya imza attı. Tüm Avrupa'yı saran bu histeri nöbetinin Büyük Britanya adasında ve Amerika kıtasında çok fazla hissedilmediğini söylemek mümkün. Plak Billboard Hot 100 listesine girse de çok fazla yükselemedi. İngiltere single listelerinde altı hafta kaldı ve 35. sıraya kadar çıkmayı başarsa da Kanada listelerinde ancak 45. sıraya kadar tırmanabildi. Plağın Avrupa baskısının B yüzü için Road To Freedom şarkısı seçilmişti. Yukarıda Almanya baskısının kapağını gördüğümüz plağın Fransa'da kullanılan kapağı aşağıda yer alıyor. En altta yer alan kapak ise Mamy Blue'nun Hollanda baskısına ait.
Pop Tops - Mamy Blue (English Version)
Vinyl 7" Single (Spain/ Explosion 14.995-A)
Side A: Mamy Blue - Pop Tops
Side B: Grief and Torture - Pop Tops
Daha öncesinde bir düzineyi aşkın 45'lik plak yayınlamış olan Pop Tops, İspanyolca'dan sonra bir kez de İngilizce sözlerle yorumladığı Mamy Blue'yu ilk olarak kendi ülkelerinde piyasaya çıkardı. Explosion adlı plak şirketinden yayınlanan plağın seri numarasına baktığımızda iki 45'liğin peş peşe çıktığını anlıyoruz. İngilizce versiyonun B yüzünde grup bu kez Grief and Torture adını verdikleri bir şarkıya yer vermişti. Bu şarkı diğer ülkerlerdeki baskılarda yerini değişik şarkılara bırakacaktı.
Etiketler:
1971,
45 rpm,
Hey Dergisi,
Mamy Blue,
Pop Tops
Pop Tops - Mamy Blue (Spanish Version)
Vinyl 7" Single (Spain/ Explosion 14.994-A)
Side A: Mamy Blue (Spanish Version)- Pop Tops
Side B: Love Motion - Pop Tops
Bonus: Mamy Blue (Later Spanish Version)- Pop Tops
Onlarca şarkıcı, topluluk ve orkestra tarafından defalarca yorumlanmış, yüzlerce kez kaydedilmiş bir şarkı olan Mamy Blue'yu tüm dünyaya tanıtan isim İspanyol topluluk Pop Tops oldu. Grup önce şarkıyı önce kendi ülkelerinde İspanyolca sözlerle kaydederek bir 45'lik olarak piyasaya çıkardı. Bu ilk versiyonun B yüzünde grubun hiçbir albümünde yer almayan Love Motion adlı şarkı bulunuyordu. Grup elemanları İngiizce versiyonuyla tüm dünyaya açıldıktan sonra Mamy Blue'yu kendi dillerinde bir kere daha kaydetti.
Etiketler:
1971,
45 rpm,
Hey Dergisi,
Mamy Blue,
Pop Tops
4.05.2010
Oy Anam Oy! Her yanım Mamy Blue
70'li yılların müzik dünyasına şarkıcılardan daha çok şarkılar hakimdi diyebiliriz. Hemen her yıl bir kaç şarkı dünya çapında üne kavuşurdu. "Patlayan" bu şarkılar hemen diğer dillere çevriliverir, akabinde onlarca sanatçı stüdyoya koşar, hazır hit olmuş bu şarkıları tekrar tekrar yorumlardı. "Tonlarca versiyon"u bulunan bu şarkılardan Popcorn'u daha önce ele almıştım. Şimdi de sıra, Popcorn'un hemen sonrasında dünyanın hemen her ülkesinde listebaşı olmayı başaran bir başka şarkıya geldi. Yani Mamy Blue'ya...Ya da bir diğer yazılışıyla Mammy Blue'ya... Ya da ilk kullanılış hallerinden biri olan Mammie Blue'ya... Hatta Türkçe versiyonlarından birinin adıyla telafuz edersek Oy Anam Oy'a...
Enstrümental bir şarkı olarak büyük bir başarı kazanan Popcorn'un aksine Mamy Blue oldukça dokunaklı bir hikaye anlatıyor. Çocukken annesinden koparılmış bir adamın maziyi yad etme şarkısı Mamy Blue. Arda Kardeş'in seslendirdiği Türkçe versiyonunda da aynı konu işleniyor zaten; hatırlayanlar vardır şarkıda "Oy anam oy" tekrarlarının ardından gelen cümle "Annem nereye gitti?"dir. Hubert Giraud'un, şarkıyı ilk yorumlayanlardan biri olan Pop Tops'un elemanlarından Phil Trim'le ortaklaşa yazdığı Mamy Blue'nun Popcorn'la kesiştiği noktalardan biri de Hey dergisinin listelerinde sergiledikleri performans oldu. Mamy Blue'nun bu listelerde Popcorn'dan daha başarılı olduğunu söylememiz bile mümkün. 15 Aralık 1972 tarihli Hey dergisinin "Türkiye'de Önde Giden Plaklar" listesine baktığımızda ilk dört sıranın üçünü değişik şarkıcılara ait Mamy Blue versiyonlarının kapladığını görüyoruz. Şarkının yer aldığı plaklar listebaşına çıkmadan önce Mamy Blue radyoları da fethetmeyi başarmıştı. Yine Hey dergisinin 24 Kasım 1971 tarihli 1 numaralı sayısında yer alan Radyo'dan Seçmeler sayfasına baktığımızda hem İstanbul Radyosu'nun hem de Çukurova Radyosu'nun listelerinde aynı şarkının 1 numarada yer aldığını görüyoruz.Bu genel bilgilerin ardından şimdiye kadar bulabildiğim tüm Mamy Blue plaklarını tek tek buraya koymaya başlayacağımı belirtmek isterim. Halen birçok forum sitesinde şarkının çeşitli dillerdeki versiyonlarını bulmak mümkün. Ancak ben her zaman olduğu gibi sadece plakların A yüzleriyle yetinmeyip, B yüzlerini de buraya koyacağım. Yine bulabildiğim kadarıyla plak kapaklarını da arkalı önlü sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım bu çalışmayı yine birileri çıkıp copy+ paste ettikten sonra kendi imzalarını atarak kendi blog sayfalarına ya da çeşitli forum sitelerine koymazlar. Umarım...
Enstrümental bir şarkı olarak büyük bir başarı kazanan Popcorn'un aksine Mamy Blue oldukça dokunaklı bir hikaye anlatıyor. Çocukken annesinden koparılmış bir adamın maziyi yad etme şarkısı Mamy Blue. Arda Kardeş'in seslendirdiği Türkçe versiyonunda da aynı konu işleniyor zaten; hatırlayanlar vardır şarkıda "Oy anam oy" tekrarlarının ardından gelen cümle "Annem nereye gitti?"dir. Hubert Giraud'un, şarkıyı ilk yorumlayanlardan biri olan Pop Tops'un elemanlarından Phil Trim'le ortaklaşa yazdığı Mamy Blue'nun Popcorn'la kesiştiği noktalardan biri de Hey dergisinin listelerinde sergiledikleri performans oldu. Mamy Blue'nun bu listelerde Popcorn'dan daha başarılı olduğunu söylememiz bile mümkün. 15 Aralık 1972 tarihli Hey dergisinin "Türkiye'de Önde Giden Plaklar" listesine baktığımızda ilk dört sıranın üçünü değişik şarkıcılara ait Mamy Blue versiyonlarının kapladığını görüyoruz. Şarkının yer aldığı plaklar listebaşına çıkmadan önce Mamy Blue radyoları da fethetmeyi başarmıştı. Yine Hey dergisinin 24 Kasım 1971 tarihli 1 numaralı sayısında yer alan Radyo'dan Seçmeler sayfasına baktığımızda hem İstanbul Radyosu'nun hem de Çukurova Radyosu'nun listelerinde aynı şarkının 1 numarada yer aldığını görüyoruz.Bu genel bilgilerin ardından şimdiye kadar bulabildiğim tüm Mamy Blue plaklarını tek tek buraya koymaya başlayacağımı belirtmek isterim. Halen birçok forum sitesinde şarkının çeşitli dillerdeki versiyonlarını bulmak mümkün. Ancak ben her zaman olduğu gibi sadece plakların A yüzleriyle yetinmeyip, B yüzlerini de buraya koyacağım. Yine bulabildiğim kadarıyla plak kapaklarını da arkalı önlü sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım bu çalışmayı yine birileri çıkıp copy+ paste ettikten sonra kendi imzalarını atarak kendi blog sayfalarına ya da çeşitli forum sitelerine koymazlar. Umarım...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)