28.05.2010

Nicoletta - Mamy Blue


45'lik Plak (Türkiye baskısı/ Riviera 71280)
A Yüzü: Mamy Blue - Nicoletta
B Yüzü: Visage - Nicoletta


Vinyl 7" Single (France/ Riviera 121 387L)
Side A: Mamy Blue - Nicoletta
Side B: Visage - Nicoletta

Dünyada ilk olarak İspanyol grup Pop Tops'un yorumuyla ünlü olan Mamy Blue şarkısı ülkemiz listelerindeki ilk başarısını Nicoletta'dan dinlediğimiz Fransızca sözlerle elde etmişti. Nicoletta'nın 45'lik plağının Riviera etiketiyle yayınlanan Türk baskısının kapağı Fransızcasından oldukça farklı olmasına rağmen B yüzündeki şarkı değiştirilmemişti. 24 kasım 1971 tarihli Hey dergisinin Sizin İçin Dinledik sayfasında okuyuculara tanıtılan Nicoletta'nın plağına derginin yazarlarının dört üzerinden dört tam puan (kalp?) verdiklerini görüyoruz:

Mamy Blue'nun bu kez Nicoletta'dan Fransızcasını dinliyoruz. Fransa listelerinde halen Pop Tops, Joel Dayde ve Nicoletta bu şarkı yüzünden çekişiyorlar. Nicoletta'nın vibrasyonlu sesi Mamy Blue'ya güzel, değişik bir hava kazandırmış. Sanatçı yorumu ve Fransızcası ile bu şarkıyı son derece iyi değerlendiriyor. Ayrıca parçanın zengin ve gittikçe canlanan vokalleri çok başarılı. Visage adlı diğer parçada Nicoletta yine aynı başarı çizgisine varıyor. Sanatçının bu parçaya korkusuz girişi, tizlere çıkışı dinlenmeye değer. Parçada özellikle nefesliler, sanatçıya çok iyi eşlik ediyor.

Bu olumlu eleştirilerden bir ay sonra Nicoletta'nın Mamy Blue'su Hey dergisinin 22 Aralık 1971 tarihli listelerinde zirveye kuruluyor. Aynı listenin üçüncü sırasında Pop Tops'un, dördüncü sırasında ise Joel Dayde'nin Mamy Blue'ları yer alıyor. Bu üç yorum tüm dünyada en çok başarı kazanan üç Mamy Blue 45'liği aynı zamanda...

Yorumladığı şarkı kadar Nicoletta da ülkemiz müzikseverleri tarafından çok sevilmiştir. Hey dergisi sık sık sanatçının posterlerini vermekte, plağın tanıtımlarında ise "Hey dergisinde aylarca liste başı giden melodi" tabiri kullanılmaktadır. Bu yoğun ilgi bir süre sonra semeresini verir ve Nicoletta, ülkemize davet edilir.
Hey dergisi Nicoletta'nın bu gezisinde sanatçıyı adım adım izlerken, o yıllarda bir ayağı Fransa'da olan sanatçımız Ajda Pekkan da fırsatı kaçırmaz ve iki şarkıcının yan yana çekilmiş pozları dergi sayfalarından okuyucuya ulaşır. Bu arada, artık o günlerin baskı tekniklerinin yetersizliğinden midir, fotoğrafçıların ışıkları iyi ayarlayamamasından mıdır yoksa makyajı ve saçlarının duruşundan mıdır bilinmez, Hey dergisinin 12 Nisan 1972 tarihli 21 numaralı sayısında yayınlanan bu fotoğraflarda Ajda Pekkan "hakikaten korkunç" görünmektedir.
Bu sayıda yer alan Nicoletta sayfalarının başlığında yer alan "Ünlü sanatçı eylül ayında Türkiye'de konserler verecek" haberinin gerçekleşip gerçekleşmediğini bilmiyorum. O aylara ait Hey dergilerinde bu konserlere ait hiçbir haber yer almadığını göz önüne alırsak; büyük olasılıkla bu konserler hiçbir zaman (ya da en azından o tarihlerde) yapılmamıştır diyebiliriz.

Hiç yorum yok: