10.01.2010

Son 10 Yılın En İyi 50 Türkçe Albümü Bölüm-2: #33- #17 arası


17.
Mutlu Olmak İstiyorum
Mirkelam
DMC/Pasaj 2007
Mirkelam'ın her albümde yükselttiği çıtası 5. albümde insanın gözünü ister istemez korkutuyor. Üstelik albümün hemen başlarında "ha düştü, ha düşecek" diye yüreğiniz hop kalkıp hop oturuyor. Ama sonuç müspet; bu, hem en olgun hem en haşarı, hem en sakin hem de en kıpırdak Mirkelam albümü.
Çıkış şarkısı: "Asuman Pansuman" Mirkelam'ın ilk iki albümüne daha yakın duran ve son albümünü doğru bir şekilde yansıtmayan bir şarkı olmasına rağmen albümün çıkış şarkısı olarak seçildi.
Anahtar şarkı: Bahsettiğim Rastlantılar

18.
Onyedi
Teoman
NR1 2000
İlk iki albümüyle hak ettiği ilgiyi göremeyen Teoman'ın camı kırıp halka sesini duyurmayı başardığı 3. albümü aslında her şeyini "Paramparça"ya borçlu sayılır. 2000'li yılların ilk büyük hit'lerinden biri diyebileceğimiz bu şarkı, bir tarafı Ajda Pekkan'a dayanan Teoman'ın sınırlarını Müslüm Gürses semalarına kadar genişletmeyi başardı.
Single: Teoman Onyedi albümünden itibaren şarkılarının remix'lerini içeren single'lar da yayınlamaya başladı. İlk yayınlanan single "Remixler"di ve içinde bu albümdeki üç şarkının toplam yedi remix'i bulunuyordu.
Anahtar şarkı: Paramparça

19.
Seni Kendime Sakladım
Duman
NR1 2005
İlk albümlerinden beri birlikte çalıştıkları plak şirketiyle bu albüm sonrasında vedalaşan Duman, ondan olsa gerek, bu kez üzerlerine çöken bir mahmurluktan mustarip. İleriye kalacak birçok Duman şarkısı ihtiva etmesine rağmen albüm öncekilerin aksine kimseleri şaşırtmıyor.
Plak Şirketi: İstanbul Plak kendi hesaplarına üç stüdyo, bir de konser albümü kaydeden Duman'ı elinden kaçırdıktan sonra ellerindeki malzemelerle bir konser bir de best of albümü yayınladı.
Anahtar şarkı: En Güzel Günüm Gecem

20.
Y.O.K.
Çilekeş
On Air 2005
Burnunun dikine giden bir grup olarak Çilekeş'in ilk albümlerinin adı belki Y.O.K. ama kesinlikle bir ruhu var. Üstelik bu ruh tamamen bu topraklarda vücut bulmuş durumda. Acıyla yoğrulmuş fakat dimdik şarkıları Çilekeş'i son 10 yılda dinlediğimiz en şahsiyetli gruplardan birine dönüştürüyor.
Yarışma: Çilekeş de bir müzik yarışması sayesinde ilk adımını atan gruplardan. 2003 yılında Fanta'nın düzenlediği "Genç Yetenekler Aramızda" yarışmasının birincisi onlardı.
Anahtar şarkı: Yetmiyor

21.
Ben Sana Birini Android
Dan Dada Dan
Fono 2006
Sahne performanslarının albüm kayıtlarından daha can yakıcı olduğunu konuk olarak katıldıkları Okan Bayülgen'in Makina'sında onları tanımayan herkese ispat etmişti Dan Dada Dan. Albümleri aylarca rafları süslemedi ama belki de bu program sayesinde doğru ellerle buluşmayı başardı.
Background: Sen Bana Birini Android, Dan Dada Dan'ın ilk albümü olarak görülse de aslında grup elemanlarının, daha kalabalık bir kadroyla Tamburada adı altında Norveç'te kaydettikleri 2004 tarihli Fantastik adında bir albümleri daha var.
Anahtar şarkı: Kuru Kuru

22.
Gripin
Gripin
SONY 2007
Sahnelerde cover şarkılar söyleyerek ünlenen bir grup olarak Gripin daha ilk albümlerinle kendi müziklerini yapacaklarını cümle aleme ispat etmişti. Kendilerini tam anlamıyla buldukları ikinci albümlerine kendi adlarını koymaları bu yüzden şaşırtmıyor insanı.
Düet: İlk albümlerinde diğer gruplardan arkadaşlara da aralarında ağırlayan Gripin'ciler 2.albümde bu işi daha da ilerleterek Emre Aydın, Pamela ve maNga'dan Ferman'la üç şarkıda
düet yaptılar.
Anahtar şarkı: Sensiz İstanbul'a Düşmanım

23.
Ben Bu Şarkıyı Sana Yazdım
Cem Adrian
İmaj 2005
Sıradışı bir vokalin kulaklarda dans etmeye başladığı bir ilk albüm. Eksiği, gediği hatta haddinden fazlası yok değil, ama direkt hedefi vuran bir çalışma olduğu da su götürmez. Cem Adrian'ın sonraki albümlerinde git gide olgunlaşacak olan sesinin en çıplak, en fütursuz hali burada.
Keşif: Cem Adrian, Edirne'de yerel bir radyoda DJ'lik yaparken Fazıl Say'la tanışınca hayatı da değişmiş oldu. Adrian, İstanbul'a ilk geldiği günlerde hayatını kazanmak için kafelerde fal bile baktı.
Anahtar şarkı: Kimler Geldi Kimler Geçti

24.
Ev
Gevende
Baykuş 2006
Son 10 yılın en güzel albüm kapaklarından birine sahip bu ilk albümlerinde Gevende'nin evlere şenlik bir panayır müziği yaptığını söylemek mümkün. Nasıl ki bir panayırda kimin ne dediğini anlamanız mümkün olmaz, Gevende bu işi resmiyete döküyor ve rengarenk müziklerinin üstüne anlamsız kelimelerden oluşan sözler geçirerek sizi şaşırtıyor.
Yarışma: 2000'li yıllara birçok müzisyen hediye eden Roxy Müzik Günleri'nde 2005 yılında ipi göğüsleyen grup Gevende olmuştu.
Anahtar şarkı: Çelik Çomak

25.
Kontrol
110
DMC 2007
Atomların Harika Dünyası adını verdikleri ilk albümleriyle Türkçe rock müziğin yeniden tırmanışa geçtiği 2005 yılında tanıdığımız 110 grubu, iki yıl aradan sonra hazırladıkları bu albümle "bize dikkatli bakın, sıradaki nizamı ihlal ediyoruz"un altını bir kez daha çiziyorlar.
Tarz: 110'un müziği için mekan ve zaman tespit etmek gerekse herhalde Depeche Mode'un karanlık tarafında yatıp NIN'in güneş açtığı bir ortama uyandıklarını söyleyebiliriz.
Anahtar şarkı: Kimse Bilmez

26.
Tam Zamanı Şimdi
Athena
Universal 2000
İlk olarak 1993 yılında metal tarzında bir demo kaydeden Athena ilk yasal albümü Holigan'da rotayı Ska'ya çevirerek turnayı gözünden vurmuştu. Çok ilgi gören ve çok satan ilk albümlerinin ardından zor olacağı baştan belli bu 2. albümleri, grubun pek yakında rock'la tekrar buluşacağının da habercisiydi.
Cover: İlk albümlerine bol miktarda cover koyan Athena'nın bu albümünde sadece iki cover şarkı bulunuyor. Bunlar arasında özellikle The Pale grubunun 1991 tarihli "Dogs With No Tails"in Türkçesi "Palavra" dikkat çekiyor.
Anahtar şarkı: Palavra
Bonus Track: Dogs With No Tails - The Pale

27.
Adam Olmak İstemiyorum
Rashit
Ada 2003
1993 yılından beri birçok eleman değişikliği yaşayan Rashit'in yaratıcısı ve hiç değişmeyen tek demirbaşı Tolga Özbey sadece müzik yapmakla kalmıyor, gruba dair her şeyi tasarlıyor ve hayata geçiriyor. Özbey'in tabiriyle söylersek; Rashit bu albümde de yine kendilerinden bekleneni değil göz ardı edilenleri işliyor.
45'lik: Ülkemizde 30 yıl önce tarih olan 45 devirli plakların meraklıları için Rashit 2001 yılında dört şarkıdan oluşan bir 45'lik yayınladı. Grup, sınırlı sayıda basılan bu plakta Erol Evgin'in ünlü şarkısı "Sevdan Olmasa"yı da cover'lıyor.
Anahtar şarkı: %100 Maço

28.
İnsanlar
Kurban
Pasaj 2005
Kurban'ın 1999 yılında piyasaya çıkan ilk albümleriyle başlayan müzikal serüveni 3. albüm İnsanlar'ın yayınlanmasının ardından beklenmedik şekilde sekteye uğradı. Grup büyük emek harcadıkları çalışmalarına hakettiği ilgiyi göstermeyen hayranlarına bir anlamda küstü ve bir buçuk yıl sonra tekrar birleşene kadar onlara ecel terleri döktürdüler.
Kariyer: 1999'da ülkemizde konser vermeye gelen Metallica'nın ön grubu olarak sahneye çıkan Kurban dağılmadan önceki son konserini 2005 tarihli Rock'n Coke Festivali'nde Megadeth'in ön grubu olarak verdi.
Anahtar şarkı: Abir

29.
Avaz
Replikas
Doublemoon 2005
2000'lere ilk albümleri Köledoyuran'la adım atan Replikas, üzerlerine sinmiş olan 90'ların post- grunge tarzından sıyrılmanın üstesinden bu üçüncü albümleriyle geldiler. Sonic Youth, Velvet Underground ve Can gibi grupların ışığıyla aydınlattıkları yollarının sonunda nereye varacağını, bekleyip görmek lazım.
Sinema: Replikas elemanları, 2005 tarihli "İki Genç Kız" ve 2001 tarihli "Maruf" filmleri için yaptıkları müzikleri bir araya getirdiler ve 2006 yılında Film Müzikleri adını taşıyan bir albüme dönüştürdüler.
Anahtar şarkı: Gece Kadar Rahatsız Etmiyor

30.
Sayı 2
Nekropsi
AK 2007
80'li yıllardan günümüze kalan ender topluluklardan biri olarak Nekropsi'nin o yıllara takılıp kalan diğer gruplara benzediği söylenemez. Bunu anlamak için albümün açılış şarkısı "Harf Devrimi"ni dinlemek bile yeter. Yettikten sonra artana ulaşmak içinse sonraki dokuz şarkı var.
Zamanlama: Trash metal'le yola çıkıp endüstriyel- etnik bir tarza ulaşan grubun ilk albümleri "Mi Kubbesi"nden tam 10 yıl sonra çıkardıkları 2. albümlerinin üzerinde "10 yılda bir çıkar" yazılı bir de sticker var.
Anahtar şarkı: Harf Devrimi

31.
Bitmez Bu Rap
Ramiz
TMC 2009
Yaklaşık üç yıl önce bir albüm yayınlamayı başaran İstanbul Attack'ın yaratıcı elemanı Ramiz kendi adına yayınlanan ilk albümünde biraz fazla Amerikanvari bir havaya bürünmüş olmasına rağmen hip hop'ın insana gaz veren o coşkulu tarafını da yakalayabilmeyi başarmış.
Televizyon: Acun Ilıcalı'nın yapımcılığını üstlendiği "Var mısın, Yok musun"a konuk olan 50 Cent, yarışma sonunda kazandığı 30 bin TL'yi Ramiz'e vererek bu albümün yapılmasını sağladı.
Anahtar şarkı: Gir Havaya

32.
Gülyabani
Aylin Aslım ve Tayfası
Pasaj 2005
1998 ve 1999 yıllarında katıldığı Roxy Müzik Günleri'nde aldığı ödüllerle adını duyuran Aylin Aslım, beş yıllık bir aradan sonra yayınladığı ikinci albümünde bu kez yalnız değil. Tayfası olarak nitelendirdiği arkadaşları arasında henüz bugünkü şöhretine erişmemiş olan Hayko Cepkin de var.
Tarz: İlk albümü Gel Git'i dans ritmlerinin egemenliğinde kaydeden Aylin Aslım daha sonra müzik tarzını bir hayli değiştirdi ve ikinci albümünü rock sound'uyla kaydetti.
Anahtar şarkı: Gülyabani

33.
Cemiyette Pişiyoruz
Flört
Dirlik 2004
Dağıtımı çok az yapılan ve bulunması artık neredeyse imkansız olan Flört'ün ikinci ve şimdilik son albümünün referans kaynakları 60'lı yılların surf rock'ından tasavvufun MFÖ haline kadar uzanan bir skalaya sahip. 10 şarkılık albümün sonuna gizlenmiş hidden track'i de es geçmeyin.
Background: Flört'ün bas gitaristliğini, gitaristliğini ve vokalistliğini üstlenen Ozan Kotra ilk olarak adını Kim Bunlar grubuyla duyurmuştu. İflas etmeden önce Prestij Plak Şirketi etiketiyle grubun iki albümü yayınlanmıştı.
Anahtar şarkı: Cemiyette Pişiyoruz

Hiç yorum yok: